Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fide Kürşat, Türk Lirası’ndaki değer kaybının her geçen gün arttığını belirterek dar gelirli ve orta halli halkın durumunun perişan olduğunu söyledi.  

   Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kürşat, birçok işletme ve esnafın döviz cinsinden faturalamaya geçtiğine dikkat çekerek “Market reyonlarında TL yanında Euro etiket fiyatları yer almaya başladı” ifadelerini kullandı.

   Kürşat’ın paylaşımı şu şekilde:
   “Bugün yine döviz kurları rekor seviyelere ulaştı.
   Sterlin 35, Euro 30, Dolar 27!
   Türk Lirası’ndaki değer kaybı her geçen gün artıyor.
   Girdi maliyetleri döviz üzerinden olan her sektör zor durumdadır. Dar gelirli ve orta halli halkın durumu ise perişanlık…
   Dövizin yükselişi maliyenin kasasını doldururken vatandaşın cebini boşaltıyor.
   Alım gücü yüksek enflasyon ortamında hızla düşüyor. Belirlenen yeni asgari ücret çalışanın eline geçmeden anlamını yitirdi. Temmuzun başından itibaren elektriğe, akaryakıta, tüp gaza, süte, süt ürünlerine, ekmeğe ve daha birçok temel tüketim maddesine peşi sıra zamlar geldi!
   Birçok işletme ve esnaf döviz cinsinden faturalamaya geçti! Market reyonlarında TL yanında Euro etiket fiyatları yer almaya başladı.
   Özellikle Hayvansal üretimin hemen hemen tüm girdileri döviz cinsinden belirlenirken üreticilerin gelirlerinin de stabil para birimine endekslenmesi talebi çok haklı bir taleptir.
   Süt fiyatları hükümet tarafından TL cinsinden belirleniyor, hayvancının 3 liste yani yaklaşık 45 günlük süt alacağı ile verilen sembolik Doğrudan Gelir Desteği içerde kalıyor ve her gün eriyor.
   Yem hammaddeleri ile diğer girdi maliyetlerini oluşturan unsurlar ise yükselen döviz kurları ile an be an yükseliyor.
   Bu şartlar altında üretimin sürdürülebilirliğinden söz etmek ne mümkün. Böyle bir dönemde üretim yapmak cambazlık ister.
   Hayvansal ve bitkisel üretimde verilen teşviklerin günümüz koşullarına uygun bir şekilde çeşitlendirilmesi ve güncellenmesi elzemdir. Üretimde kısa, orta ve uzun vadeli planlama yapılması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi yönünde, ülke ihtiyaçları göz önünde bulundurularak teşvik sisteminin güncellenmesi gerekiyor.
   Tarımsal üretimde girdi maliyetlerinin düşürülmesi hem üretimin sürdürülebilirliği hem de piyasanın ucuzlaması yönünde etkili olacaktır.
   Tarım politikalarının bu yönde oluşması şarttır.
   Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybının hızla devam ettiği bu dönemde Emeğin karşılığının korunması gerekiyor.
   Uzun süredir CTP stabil para birimine endeksli muhasebe sistemine geçilmesi gerektiğini söylüyoruz. Görülen şu ki piyasa o yönde şekillenmeye başladı.
   Peki bu ortamda sözde hükümet ettiğini iddia eden yapının sözde kalan açıklamaları haricinde piyasaya yansıyan, hayatı ucuzlatıcı bir icraat oldu mu? KDV oranlarındaki düşüş raflara yansıdı mı? Piyasa denetlendi mi? Halkın aklım gücü korundu mu? Üretici destekleniyor mu? Maliyetlerin düşürülmesi için tedbirler alamıyor mu? Seçimden önce açıklanan ekonomik paketin piyasaya yansıması ne oldu? Temmuzda hayata geçecek maddelerden haber var mı? Karşımızda yok hükmünde ucube bir yapı var!
   İstikrarı diline dolayan bu arkadaşlar ekonomiyi, sağlığı, eğitimi, üretimi istikrarlı bir şekilde bitiriyorlar.
   Yakındır gidecekler!”

Editör: Ahmet Karagözlü