Editör: TE Bilisim
CNN International'a konuşan uzmanlar İstanbul’da böyle bir depremin yaşanmasının akla hayale gelmeyecek sonuçlara neden olacağı konusunda uyardı
Türkiye beş haftayı aşkın bir süredir 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki yıkıcı depremlerin ardından yaşananlarla mücadele ediyor. Bununla birlikte, CNN International'a konuşan uzmanlar Türkiye’nin en büyük ve en kalabalık şehri olan İstanbul’da böyle bir depremin yaşanmasının akla hayale gelmeyecek sonuçlara neden olacağı konusunda uyardı. Buna göre, 7,2 ile 7,8 arasında olacak olan İstanbul depreminde 100 bini aşkın kişinin hayatını kaybetme ihtimali bulunuyor.
CNN International, beklenen İstanbul depremine ilişkin bir analiz yayınladı. ABD'li kuruluşa konuşan Türkiye’nin önde gelen yer bilimcilerinden Prof. Dr. Celal Şengör, "İstanbul'un görünümü pek parlak değil. Hem de hiç parlak değil. Eğer önümüzdeki yirmi yıl içinde İstanbul'da büyük bir deprem olmazsa, hepimiz çok şaşırırız. İşte deprem bu kadar yakın. Bu sadece bir olasılık, ama olasılık yüksek." diye konuştu.
Bununla birlikte, çevresinde Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu olmak üzere iki önemli fay hattı bulunan Türkiye, dünyanın sismik açıdan en aktif bölgeleri arasında yer alıyor. Bu jeolojik gerçeklik, İstanbul'un depreme hazırlığı konusundaki endişeleri de artırıyor.
Bir zamanlar hem Bizans İmparatorluğu'nun hem de Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul, yaklaşık 16 milyon insana ev sahipliği yapıyor. Londra Jeoloji Derneği'ne göre şehir, İstanbul'un 20 kilometre yakınından ve Marmara Denizi'nden geçen Kuzey Anadolu fayının tehlikeli bir şekilde yakınında yer alıyor.
Tarihsel olarak Kuzey Anadolu fayı, 1999 yılında yakındaki İzmit şehrini vuran, 17 binden fazla insanın ölümüne neden olan 7,6 büyüklüğündeki deprem de dahil olmak üzere birçok feci depreme yol açtı.
Uzmanlar Kuzey Anadolu fayında meydana gelebilecek yeni bir depremin 7,2 ile 7,8 arasında bir büyüklüğe ulaşabileceğini ve bunun Türkiye'nin ticaret ve sanayi merkezi için yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini tahmin etti. Ancak böyle bir depremin zamanlamasını tahmin etmek mümkün değil.
Prof. Dr. Şengör, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu büyüklükte bir depremin yakında gerçekleşeceğini ön görebiliriz, ancak yapabileceğimizin en iyisi bu. Bunu tahmin etmenin hiçbir yolu yok.” dedi.
Diğer taraftan, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen bir çalışmada, İstanbul'da 7,5 büyüklüğünde bir depremin gece meydana gelmesi halinde ölü sayısının 14 binden fazla olacağı tahmin edildi. Ancak, bazı uzmanlar can kaybının çok daha fazla olacağına açıkladı.
Yorumlar