Eniz ORAKCIOĞLU

   Ülkemizin en büyük sorunlarından biri haline gelen “kayıt dışı iş gücü” ve ülkede “kaçak” bulunanların sayısı ciddi boyutlara ulaştı.

    Kayıt dışılığı kontrol altına almak için çalışma affını gündeme getiren Çalışma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile birlikte bir çalışma hazırlayarak savcılığa gönderdi.

    BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, hazırladıkları çalışma ile kayıt dışı olan çalışanları tekrardan kayıt altına almakla ilgili de ciddi bir çalışma başlayacağını vurguladı.

   Gardiyanoğlu, kayıt dışı iş gücünün en çok inşaat, büyük ve küçük sanayide olduğunu belirtti.

“Kontrollerimizde hem kayıt dışı, hem de kaçak çalışanlara ceza kesiyoruz”

  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, ülkemize turist vizesi ile gelen ama herhangi bir yere kayıt yaptırmadığı için kaçağa düşen kişilere “kaçak” dendiğini söyleyerek, ülkeye gelip bir iş yerinde kayıtlı olarak çalışan, işverenle anlaşamayıp işinden ayrılan ve yeni iş yeri bulup gidemeyen kişilerinde kayıt dışılığa düştüğünü bu kişilerinde “kayıt dışı” olarak adlandırıldığını söyledi.

   Gardiyanoğlu, öğrenci ve turist olarak ülkeye gelip burada kayıtsız çalışanların muhaceret üzerinden geldiğini ve kaçak olduklarını ifade ederek, bu kişilerin denetiminin Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nda olduğunu vurguladı.

   Kayıt dışı iş gücü ise işverenlerin temasları ile ön izin verilen kişiler olduğunu söyleyen Gardiyanoğlu, kayıt dışı çalışan kontrollerimizde, kaçak çalışan kişilere ve işverenlere de gerekli cezayı kestiklerini ifade etti.

“Afla kayıt dışılığı kayıt altına alma

yönünde ciddi bir çalışma başlatacağız”

   Gardiyanoğlu, bu konuda bir af hazırlığında olduklarının altını çizerek, Çalışma Bakanlığı’nın bu konuda İçişleri Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çalışmalarını bitirdiğini vurguladı.

  Normalde af konusunun İçişleri Bakanlığı’nın yetkisinde olduğunu söyleyen Gardiyanoğlu, “Çalışma Bakanlığı olarak af talep ettik. Birlikte bürokratlarımız, avukatlarımız çalışarak bir metin ortaya çıkardı. Çalışma şu anda savcılıktadır. Savcılıktan olumlu sonuç alınması halinde meclise sevk edilecek. Sevk edilince de kayıt dışı olan çalışanları tekrardan kayıt altına almakla ilgili de ciddi bir çalışma başlayacak” dedi.

   Gardiyanoğlu, yaptıkları çalışmanın daha önceki muhaceret aflara benzemediğini ifade ederek, “Bu aflarda daha önce kişiler cezayı ödeyerek boşta kalırdı. Bu affın en büyük farkı çalışma affına başvuracak kişinin bir işverenle gelip, nerede çalışacağını ispatlaması olacak. İşveren de minimum o çalışanı 6 ay çalıştırmakla mükellef olacak” şeklinde konuştu.

“Ciddi bir kayıt dışılık var”

   Kayıt dışı iş gücü sorununun en çok inşaat sektöründe yaşandığını vurgulayan Gardiyanoğlu, diğer en büyük sektörün ise üretim yani büyük ve küçük sanayide olduğunu belirtti.

   Gardiyanoğlu, kayıt dışı iş gücü sayısının net olarak ortaya konamadığın söyleyerek, çalışma affı gündeme geldiği zaman yüzlerce işveren tarafından arandıklarının altını çizdi.

   Polisin denetimlerinde her gün birçok ikamet izinsiz kişinin yakalandığının gözlemlendiğine işaret eden Gardiyanoğlu, denetimleri de sürekli yaptıklarını ve gözlemledikleri kadarı ile ciddi bir kayıt dışılığın olduğunu söyleyebileceğini vurguladı.