Günlük bir epilepsi ilacı milyonlarca hastanın horlama semptomlarını azaltabilir.

Birleşik Krallık'ta yaklaşık 1,5 milyon yetişkini etkileyen, nefes almayı bırakıp geri başlama rahatsızlığı olan obstrüktif uyku apnesi, uyku sırasında yüksek sesle horlamaya, nefes nefese kalmaya, horuldamaya ve boğulma seslerine yol açıyor.

Independent Türkçe'nin haberine göre, bu rahatsızlık yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalığı ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Avrupa Solunum Derneği kongresinde sunulan yeni bir çalışma, epilepsi ilacı sulthiame'in solunum rahatsızlığı semptomlarında azalmaya neden olduğunu gösteriyor.

Daha ciddi obstrüktif uyku apnesi vakalarının birçoğunun gece boyunca yüze bir maske takılmasını içeren sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) makinesi kullanması gerekiyor.

Araştırmayı sunan İsveç'teki Göteborg Üniversitesi'nden Profesör Jan Hedner, bu tedavinin "uzun vadede kullanımının zor" olabileceğini belirtiyor.

Hedner, "Ayrıca klinisyenlerin daha kişiselleştirilmiş tedavi uygulamalarına katkı sunmak için obstrüktif uyku apnesinin altında yatan mekanizmaları daha iyi anlamamız gerekiyor" diye ekledi.

Uzmanlar, Avrupa çapında 28 farklı merkezden 298 kişinin katıldığı bir denemenin olumlu sonuçlar vermesinin ardından, sulthiame ilacının CPAP'a alternatif bir tedavi olabileceğine inanıyor.

Denemedeki tüm hastalar CPAP makinelerini kullanmakta zorlanıyordu ve kullanmıyorlardı.

Hastalar 4 gruba ayrıldı; 74 kişi her gün 100 mg sulthiame, 74 kişi 200 mg, 75 kişi 300 mg ve 75 kişi de plasebo aldı.

12 hafta boyunca hastaların gece uykusu sırasındaki nefes alış verişleri, kandaki oksijen seviyeleri, kalp ritimleri, göz hareketleri ve beyin aktiviteleri değerlendirildi.

Sulthiame alanların kanlarındaki oksijen seviyeleri daha yüksekti ve uyurken nefes alış verişlerinde daha az duraklama oldu.

Prof Hefner, "Bu, sulthiame'in obstrüktif uyku apnesi için, özellikle de mevcut mekanik tedavileri kullanamadığını düşünenler için etkili bir tedavi olabileceğini gösteriyor" dedi.

Sulthiame çocukluk çağı epilepsisi için bir tedavi olarak halihazırda mevcut olsa da bu ilacın obstrüktif uyku apnesi olan daha büyük bir hasta grubunda yararlı solunum etkilerini doğrulamak için hâlâ bir üçüncü faz çalışması yürütmemiz gerekiyor.

Çalışmaya katılmayan Girit Üniversitesi'nden Profesör Sophie Schiz, sonuçları "umut verici" diye niteledi.

Araştırma henüz hakem denetiminden geçmedi ya da bir akademik bir tıp dergisinde yayımlanmadı.