Bilim insanları, Pasifik Okyanusu’nda duyulan gizemli sesin esrarını yıllar sonra çözmeyi başardı. Gerçek, iddia edildiği gibi bir “deniz canavarı”nı saklamıyor.
Bloop olarak adlandırılan gizemli sesin, organik doğası nedeniyle henüz keşfedilmemiş gizemli bir hayvana ait olabileceği düşünülüyordu.
1997 senesinin yaz mevsiminde, Şili’nin güney sahilinin batısında bulunan bir bölgeden gelen garip ve yüksek bir ses kaydedildi. Ses, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ndeki araştırmacılar tarafından su altı volkanlarının arayışı sırasında kaydedildi. ABD Donanması tarafından geliştirilen su altı mikrofonlarının aldığı ses, Pasifik Okyanusu’nun yaklaşık 3.200 kilometre açıklığından alınmıştı.
Yaklaşık bir dakika uzunluğundaki ses, bugüne dek su altında kaydedilen en yüksek seslerden birisi olarak kayıtlara geçti.
Yıllar boyunca gizemini koruyan sesin kaynağı hakkındaki teoriler giderek acayipleşti. Kimileri sesin bir askeri tatbikattan kaldığını söylerken kimileri de dev kalamarlar, mavi balinalar ya da yeni bir deniz canavarının sesi olabileceğini öne sürdü. Bu teorilerde, dünya okyanuslarının %80’inden fazlasının henüz keşfedilmemiş olması da önemli bir rol oynadı.
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin Pasifik’teki laboratuvarından bilim insanı Christopher Fox, 2017’de yaptığı açıklamada “sesin hayvansal kökeni de dahi olmak üzere her olasılığını değerlendirdiklerini” aktardı.