Güngör Katı Atık Depolama Tesisi’nde (Güngör Çöplüğü) önceki gün çıkan yangın dün kontrol altına alındı. Çöplükten yükselen kara duman bölgedeki köyleri ayrıca Lefkoşa’yı kapsadı, bölge insanı güne çöp kokusuyla uyandı.
Biyologlar Derneği eski Başkanı Hasan Sarpten, Güngör Katı Atık Depolama Tesisi’nin giderek Dikmen çöplüğü haline gelmeye başladığını belirterek tedbir alınmazsa yangınların giderek sıklaşacağını söyledi.
Sarpten, dün sabah sadece Güngör, Taşkent ve civar köyler değil Lefkoşa’da da uyanan insanların yanık çöp kokusunu teneffüs etmek zorunda kaldığını vurgulayarak, bu kimyasalların havada yanarak yayıldığını ve insanların bu kimyasalları soluduğunu kaydetti.
“Tedbir alınmazsa yangınlar giderek sıklaşacak”
Biyologlar Derneği eski Başkanı Hasan Sarpten, geçmişteki Dikmen Çöplüğü macerası ve onun yarattığı kirliliği hatırlatarak, Avrupa Birliği’nin 21 Milyon Euro harcayarak hem Dikmen Çöplüğünün ıslah edildiğini hem de Güngör Katı Atık Depolama Tesisi’nin inşa edildiğini anlattı.
Sarpten, tesisin inşa edildiği zaman standartlara uygun bir tesis olduğundan bahsederek, yıllar içerisinde Katı Atık Master Planı’nın hayata geçirilmemesi ve düzensiz bir şekilde her türlü atığın depolanması sebebi ile çöplüğün planlanandan önce dolma ile sonuçlandığını vurguladı.
“Geçtiğimiz yıl da benzer yangınlar meydana gelmişti” diyen Sarpten, Güngör çöplüğünün de giderek Dikmen çöplüğü halini alacağını söyledi.
Sarpten, tedbir alınmazsa yangınların giderek sıklaşacağını kaydederek, yapılması gerekenin Katı Atık Master Planı çerçevesinde Mağusa ve Güzelyurt’taki gibi bölgelerde de oluşturulan sistemin oluşturulması gerektiğini belirtti.
Devletin kaynak ayırmaması sebebi ile Güngör Katı Atık Depolama Tesisi’nin kaderine terk edildiğine işaret ederek, tesisin bu yöntemle vahşi bir depolama alanına doğru ilerlendiğini kaydetti.
“İnsanlar çöp kokusunu teneffüs etmek zorunda kaldı”
Sarpten, sabah sadece Güngör, Taşkent ve civar köyler değil Lefkoşa’da da uyanan insanların yanık çöp kokusunu teneffüs etmek zorunda kaldığını vurgulayarak, bu kimyasalların havada yanarak yayıldığını ve insanların bu kimyasalları soluduğunu kaydetti.
Bu durumun insan sağlığına zararlı olduğunun altını çizen Sarpten, solunan havanın kanserojen etkileri olduğuna dikkat çekti. Sarpten, çöplükten yayılan dumanın oksijeni soluyan, akciğeri olan bütün canlılar üzerinde olumsuz etkisi olduğundan bahsederek, kimyasalların yayılarak canlıya zarar verdiğini vurguladı.
Çöplerin sadece yanarak havayı kirletmekle kalmadığına işaret eden Sarpten, “Yer altı suları ve toprak kirliliği de yaratıyor. Yanan çöplerin kanserojen olduğu konusunda herhangi bir tartışma yoktur. Her türlü atığın olduğu çöplükte, azot, kükürt gibi çeşitli gazlarda havaya karışmaktadır. Güngör Katı Atık Depolama Tesisi bugün sadece evsel atıkların toplandığı bir yer değil, çeşitli kimyasalların da toplandığı bir yerdir” dedi.