Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde “Polis Genel Müdürlüğü” bütçesi görüşülürken, milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Polis Genel Müdürü 1'inci Yardımcısı Ahmet Beşerler, “reçete soruşturmasını” ocak ayında tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.
Beşerler, konunun eylül ayında Çalışma Bakanlığı tarafından polisin gündemine getirildiğini ve soruşturmanın başladığını anımsattı.
Ahmet Beşerler, bu sürede 17 doktor, 47 eczacı, 3 eczane çalışanı, 1 polis memuru ve 5 sivilin tutuklandığını söyleyerek, “Sanıktan delile değil, delilden sanığa gittik. 73 kişi aleyhine emare elde ettik, soruşturmayı başlattık. Mahkûm olana kadar elbette herkes suçsuzdur ama delil ışığında gereğini yapmak da polisin görevidir. Elimizde emare olduğu sürece soruşturmayı sürdüreceğiz. Ekip 10 kişiydi. 20 kişiye çıkardık. Öngörü, bu soruşturmayı ocak ayının sonuna kadar tamamlamaktır. Dosyaları Hukuk Dairesi’ne göndereceğiz. Sonrası zaten bizim işimiz değil” dedi.
“Kelepçe” eleştirilerine yönelik, polislerin işlemleri, tutuklamaları talimata göre yaptığını ifade eden Beşerler, “Kimin ne şekilde nasıl tutuklanacağı talimatta belirlendi. Bu talimat polise kelepçe kullanma yetkisi de veriyor. Bu gibi görevler yasayla yapılamaz…” diye konuştu.
1997-1998 yıllarından bu yana polis müdürlüklerinin ve karakolların yenilendiğini ifade eden Beşerler, buralarda hücrelerin bodrumda olmasının tasarlandığını ifade ederek, “Havalandırma ve tuvalet konuları bize sıkıntı yarattı” dedi.
Bu konudaki sorunları gidermek için atılan adımlara işaret eden Beşerler, ilçelerdeki polislerde yer alan hücreler için 755 bin TL harcama yaptıklarını ifade ederek, “Şu anki durum kötü değil…” diye konuştu.
"Polis yüzde 70'lik kadroyla çalışıyor" Polisin yüzde 70’lik kadroyla çalıştığını, bundan doğan açık için görevlendirme yapmak zorunda kaldıklarını kaydeden Beşerler, yüzde 25 ek mesai kotasının polisi sıkıntıya düşürdüğünü ifade etti “bu konu kanayan yaramız” dedi.
Son yıllarda polise istihdam konusunda hükümetlerin yaklaşımlarını iyileştirdiğini ifade eden Beşerler, ilgili yasa önerisinin yürürlüğe girmesiyle 2024’te polis alabilecek kapasiteleri olduğunu ifade etti.
Beşerler, Özel Güvenlik Yasası’nın uygulanmasından İçişleri Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu ifade ederek, polisin onaylanan kişilere eğitim verdiğini söyledi, şu anda polis okulunda 46 kişiye özel güvenlik eğitimi verildiğini kaydederek, “Üzerimize düşeni yapıyoruz” diye konuştu.
Kadına yönelik şiddet konusunda özel şubeler olduğunu, şikayetlerin hemen değerlendirildiğini kaydeden Beşerler, kadınların güvenliği için hassasiyetle çalışıldığını belirtti.
Bir soru üzerine Beşerler, cumhurbaşkanı, başbakan, meclis başkanı ve emekli cumhurbaşkanlarıyla başbakanların yanında 77 polisin yakın koruma olarak görev yaptığını da söyledi. 2024’te motosikletli polis takımı oluşturma için projeleri olduğunu kaydeden Beşerler, pilot bölgenin Girne olacağını ifade etti.