Maliye Bakanı Özdemir Berova, “2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı”na ilişkin önemli açıklamalar yaparak, “Ciddi bir mali disiplin içinde 2025 yılını tamamlayacağız” dedi.

Maliye Bakanı Özdemir Berova, BRT ekranlarında yayınlanan ‘45+’ programına katılarak, “2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı”na ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

‘Bütçe Yasa Tasarısı’nın Bakanlar Kurulu’nda onaylanarak, Genel Kurul’a sevk edildiğini aktaran Bakan Berova, “Aslolan bütçenin Meclis’ten geçmesi” dedi.

Berova, 148 milyar 240 milyon 829 bin TL olarak onaylanan bütçede en büyük payı 136 milyar 280 milyon TL ile genel bütçenin oluşturduğunu, özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetletici kurumlar ve bütçe dışı fonların ise 11 milyar 960 milyon 829 bin TL olarak öngörüldüğünü açıkladı.

ÖNGÖRÜLEN BÜTÇE AÇIĞI 17 MİLYAR 618 MİLYON TL

Bakan Berova, bütçe açığının ise 17 milyar 618 milyon TL olarak öngörüldüğünü söyledi.

2024’te 6 milyar 780 milyon TL’lik açık öngörüsünde bulunduklarını hatırlatan Berova, maliyenin toplamda 1 milyar 700 milyon TL’nin altında borca sahip olduğunu kaydetti.

“2025 YILINDA HAYATI UCUZLATMAYI PLANLIYORUZ”

Berova, kayıt dışılıkla mücadelede adım adım ilerlediklerini ama önlerinde daha çok uzun ve meşakkatli bir yol olduğunu belirterek, 2025’te piyasayı kontrol altına alacak adımlarla hayatı ucuzlatmayı planladıklarını söyledi.

Yüksek enflasyon nedeniyle 2025 yılı bütçe rakamlarının yükseldiğini belirten Berova, döviz kurlarındaki artışın da bu yükselişteki ana unsurlardan bir olduğunu kaydetti.

YILLIK ENFLASYON ÖNGÖRÜSÜ YÜZDE 35

2024 yılı sonu itibariyle yıllık enflasyonu yüzde 60’a yakın beklediklerini ifade eden Berova, 2025 yılı yıllık enflasyonunun ise yüzde 35 olarak öngördüklerini kaydetti.

“2025’TE HAYAT PAHALILIĞI İKİ KEZ ÖDENECEK”

Bakan Berova, hükümetin 2024’te halkı yüksek enflasyon altında ezdirmemek için siyasi kararlar alıp hayat pahalılığını üç kez ödediklerini ve bunun da kamu maliyesinde sıkıntı yarattığını anlattı.

2025’te ise hayat pahalılığının iki kez ödeneceğini ancak hesaplama yöntemi konusunda bir değişikliğe gidileceğini söyledi.

“NAKİT KULLANIMININ AZALTILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”

Gelir artırıcı önlemler hakkında da bilgiler veren Berova, kira ücretlerinin artık banka yolu ile ödeneceğini, 3’ten fazla çalışanın olduğu iş yerlerinde maaşların banka yoluyla yatırılacağını, piyasada nakit kullanımının azaltılması için de çalışmalar yapıldığını söyledi.

Berova, gelir artırıcı bazı yasaların da Meclis’ten ivedilikle geçirileceğini kaydetti.

Tasarruf tedbirlerine de işaret eden Bakan Berova, ödeneklere mutlaka uyulacağını belirtti ve öngörülmeyen harcama yapma lüksünün olmadığını vurguladı.

Berova ciddi bir mali disiplin içinde 2025’in tamamlanacağını ve açığın da öngörülenin altında kalacağını vurguladı.