Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, kaymakamlık ve belediyelerin yetkileriyle ilgili yasaların iç içe geçtiğini vurguladı.

   Bengihan, “belediyeler reformuyla” belediyelere bazı yeni haklar verildiğini; belediyelerin yetki alanı, görev ve sorumlukları ile mali yönden kaynak toplayabilmeleri için bazı düzenlemelerin yapıldığına dikkat çekti.

   Bengihan, kaymakamlıkların bölgenin mülki yönetim amirliği olduğunu, ancak bazı haklarla ilgili “yetki aşımı” yaşandığına dikkat çekti.

“Yetki karmaşası yaşanıyor”

   Belediyeler ile kaymakamlıklar arasında “yetki karmaşası” da olduğunu belirten Bengihan, “Vatandaş ne yapacağını bilmiyor. Bir işi olan vatandaşlara kaymakamlıklar, ‘belediyelere gidin’ diyor, belediyeler ise ‘kaymakamlıklara gidin’ diyor… Bu durum sürekli yaşanıyor. Çünkü bazı yasaların sınırları açık ve net bir şekilde belirlenmedi” diye konuştu.

“Bunun sorumlusu iş bilmez hükümetler”

   Yeni yasalarla kaymakamlıkların bazı yetkisinin “sınırları belli olmadan” belediyelere verildiğini belirten Bengihan yetki karmaşasının bu sebeple yaşandığını, bunun sorumlusunun ise “iş bilmeyen hükümetler” olduğunu söyledi.

   Bengihan, hükümetlerin iş bilmezliğinin faturasının halka kesildiğine dikkat çekti.

“Kaymakamlar yeterli bilgi ve tecrübeye sahip değil”

   Geçmişte ilçe müfettişi olarak çalışan yetkili, donanımlı, bilgili ve kurumsal hafızaya sahip kişileri kaymakam olması gerektiğini belirten Bengihan, şöyle devam etti:

   “Şu an kaymakam olan kişiler ‘kötüdür’ demiyorum ama maalesef yeterli bilgi ve tecrübeye sahip değiller. Geçmişte öğretmenlerin bile kaymakam olduğu dönemler yaşandı. Kaymakamlık konusunda bilgi, becerisi ve tecrübesi olmayan kişilerden kaliteli hizmet beklemek kolay olmaz.”

“Mülki Yönetimler Yasası güncellenmeli”

   Bengihan, kaymakamlıkların daha iyi hizmet verebilmesi için Mülki Yönetimler Yasası’nın güncellenmesi gerektiğini söyledi.

   En az 15 yıldır kaymakamlıklara “ilçe müfettişi ilk atama sınavı” yapılmadığını belirten Bengihan, şu an kaymakamlıklarda üçüncü derece ilçe müfettişi olmadığına dikkat çekti.

   Bengihan, şu anki müfettişlerin birinci ya da ikinci derece kıdemli olduğunu ifade ederek “Bu durum bizim kaymakamlıklara hükümetlerin ne kadar önem ve değer verdiğini gösteriyor” dedi.

   Kaymakamlıklara nitelikli ve liyakatli istihdam da yapılmadığını söyleyen Bengihan kamunun geçici işçi, geçici memur ve sözleşmeli gibi kadrolarla partizanca doldurulduğunu kaydetti.

Editör: Ahmet Karagözlü