Ahmet KARAGÖZLÜ

   Kıbrıs Türk Amme Memurlar Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, ülkeye giriş-çıkışların yeterince denetlenmediğini belirterek bu konuya karşı “devlet politikası” olması gerektiğini vurguladı.

   Bengihan, muhaceret konularıyla İçişleri Bakanlığı’nın ilgilendiğini, ancak ülkeye giriş-çıkışlarla ilgili takdirin sadece bu bakanlıkta olmadığını söyledi.

   Hiçbir zaman “İçişleri Bakanı değişince tüm uygulamalar da değişir” anlayışını benimsemediğini ifade eden Bengihan, İçişleri Bakanı Dursun Oğuz’un ülkeye giriş-çıkış konusunda genel anlamda hükümetin politikasını uygulamakta olduğunu belirtti.

“Önemli olan zihniyet…”

   Bengihan, şu anda ülkeye giriş-çıkışlar konusunda gerekli tedbir veya sorgulamanın yapılmadığını söyleyerek e-vize otomasyon sistemi gibi bazı düzenlemelerin, işlemlerin daha hızlı olabilmesine yetki verdiğini, ancak önemli olanın, o makamlarda oturan kişilerin “zihniyeti” olduğunu kaydetti.

   “Eğer ülkeye giriş ve çıkışları denetim altına alma zihniyeti yoksa, ne kadar yasal ve teknik değişiklik yapılsa da hiçbir faydası olmayacak” diyen Bengihan, KKTC’ye kaçak girebilmek için birçok yabancının yeni formüller üretmeye devam edeceğini vurguladı.

“Öğrenci sıfatıyla kayıt olan binlerce insan var”

   Ülkenin “diploma skandalıyla” çalkalandığını ve öğrenci sıfatıyla üniversitelere kayıt olan binlerce insanın olduğunu söyleyen Bengihan, “Binlerce öğrenci üniversitelere kayıt oluyor, üniversitelere gerekli harcı ödüyor ama okula ayak dahi basmıyor, devamsızlıkları sorgulanmıyor. Bu öğrenciler ülkede kaçak olarak hem çalışma hayatına hem de suç olaylarının giderek artmasına neden olurken kayıt dışılıkla kriminal olayların da büyümesine sebebiyet veriyor” diye konuştu.

   Bengihan, hükümetin bu konuda genel olarak İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı gibi tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde olması gerektiğini söyledi.

“Denetimsizliğin yarattığı birçok felaket var”

   KKTC’de kayıt dışı bulunan kişilerin sağlık hizmetlerinden de yararlandığına dikkat çeken Bengihan, şöyle devam etti:

   “Ülkedeki giriş-çıkışların denetimsiz olmasının yarattığı birçok felaket var. Bunlardan biri kriminal olaylar… Cezaevi doldu taştı; cezaevindeki tutuklu ve mahkum sayısının 3’te 2’sini üçüncü uyruklu insanlar oluşturuyor. Bu bir gerçek. Ayrıca eğitim sisteminden ve sağlık hizmetlerinden yararlananların çoğunluğu da üçüncü uyruklu kişilerden oluşmakta… Bu insani yönden yapılmalı ama bu ülkenin yurttaşları, bu durum yüzünden gerçek anlamda mağdur edilmektedir. Yurttaşların can ve mal güvenliği de tehlikeye girmektedir.

   Bu konuda hükümetin, muhalefet ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle giriş-çıkışları, üniversitelerin denetimini ve kaçak göçmen olarak ülkeye gelenlerle ilgili bir devlet politikası geliştirmesi gerekiyor.”

Editör: Ahmet Karagözlü