Editör: TE Bilisim
Bazı sosyal konutlarla ilgili risk endişesi devam ederken, Sosyal Konutlar Dairesi Müdürü Beşerler, tüm sosyal konutlarda inceleme yaptıklarını söyledi
Türkiye’de meydana gelen deprem felaketinin ardından ülkemizdeki binaların güvenirliliğiyle ilgili tartışmalar sürerken; yıllar önce devlet tarafından yapılan sosyal konutların nasıl bir denetimden geçeceği konusu da gündeme geldi.
bagimsiz.com’a konuşan Sosyal Konutlar Dairesi Müdürü Ercan Beşerler, İnşaat ve Planlama Dairesi’nin hastanelerin ardından ülkedeki tüm sosyal konutları 1 ay içerisinde denetleyeceğini belirterek, çıkacak her türlü rapora göre acil eylem planlarının ve projelerinin hazır olduğunu vurguladı.
Rapor sonucunda sosyal konutların yeniden yapılması gerektiğine yönelik bir sonuç çıkarsa “Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında kişilere kira desteğinde bulunulacağını dile getiren Beşerler, tüm verileri, projeleri ve acil eylem planlarını Başbakanlık Deprem Komitesi’ne vereceklerini, asıl karar merciinin söz konusu Komite olduğunu açıkladı.
“Sosyal konutlarla ilgili 2019’dan beri
ilgili kurumlara yazılar yolladık”
Sosyal Konutlar Dairesi Müdürü Ercan Beşerler, kötü durumdaki sosyal konutlarla ilgili 2019 yılında çeşitli dairelere, kurum ve kuruluşlara kentsel dönüşüm kapsamında yenileme yapılmasıyla ilgili yazılar gönderdiklerini kaydetti.
Beşerler, Türkiye’deki deprem felaketinin ardından bu konunun daha çok önem kazandığını dile getirerek, Başbakanlık Deprem Komitesi’nin altındaki tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte ülkedeki sosyal konutların tek tek incelemelerinin başlatıldığını ifade etti.
Çeşitli yerlerde inşaatların röntgeninin çekildiğini ve karot örneği alınarak etütlerin yapılmaya başlandığına işaret eden Beşerler, konutların testlerinin yapılması, güvenirlik raporlarının çıkartılması ve bu konuda karar üretilmesi noktasında yetkinin Planlama ve İnşaat Dairesi’nde olduğunu söyledi.
Beşerler, Planlama ve İnşaat Dairesi ile Deprem Komitesi’ndeki uzman ekiplere katılım sağladıklarına dikkat çekerek, bilgilendirmede bulunduklarını anlattı.
Sosyal konutların insanlara verildikten sonra artık koçanlı mal, başka bir deyişle özel mülk durumuna geldiği üzerinde duran Beşerler, “Biz sattık, özel mülk oldu” noktasında olmadıklarının altını çizdi.
Beşerler, kişilerin kendi konutlarını kendi imkânlarıyla kontrol ettirmek istediklerini belirterek, kendilerine yardımcı olduklarını, tüm proje ve planlarını sunduklarını, İnşaat Mühendisleri Odası’ndan (İMO) aciliyet durumundan dolayı erken randevu aldırdıklarını ve tüm bunların sonucunda çeşitli ilçelerde birkaç kişinin testlerini yaptırdığını kaydetti.
Beşerler, geçtiğimiz günlerde Lefkoşa’da 1. Etap sosyal konutlarla ilgili bir güçlendirme projesinin ortaya çıktığını ifade etti.
“Kentsel dönüşüm projesi hayata geçirilmeli”
Beşerler, sorunun temel çözümünün kentsel dönüşüm olacağına vurgu yaparak, şöyle devam etti:
“Yalnızca sosyal konutlara odaklanmamak lazım. Şu anda ilçelerimizde çok katlı binalarımız var. Çok yüksek oranda güçlendirme isteyen veya ömrünü tamamlamış binalar var. Bununla ilgili de şu anda kentsel dönüşümle ilgili Deprem Komitesi görüş halinde. Kentsel dönüşümle ilgili projeler de birkaç haftaya kadar netleşecek”.
Kentsel dönüşüm içerisinde gerekirse sosyal konutların 6-7-8 aylık süre içerisinde yeniden yapılması ve bu sürede orada oturan insanların kiralarının karşılanması gibi bir düşüncenin hayata geçirilebileceğine işaret eden Beşerler, bunun sadece bir fikir olduğunu, netleşmiş bir şeyin olmadığını söyledi.
Beşerler, son 1 ay içerisinde adada yapılmış tüm sosyal konutları tek tek gezip buralarda incelemelerde bulunduğuna dikkat çekerek, bir rapor hazırlayıp İnşaat ve Planlama Dairesi’ne sunduklarını anlattı.
Acil önlemler konusunda hem İnşaat ve Planlama Dairesi’ne hem de Deprem Komitesi’ne yazılar yazdıklarını söyleyen Beşerler, şu anda okulların ardından hastanelerin denetlenmekte olduğunu, bunun ardından ise sosyal konutların inceleneceğini vurguladı.
Beşerler, sosyal konutlarda yapılacak incelemelerin sonucunda çıkan bilirkişi raporuna göre adımlar atılacağını belirterek, güçlendirilmesi veya yeniden yapılması gereken sosyal konutlar için devlet ile vatandaşın iş birliği içerisinde hareket edeceğini kaydetti.
Vatandaşların sosyal konutlardan çıkmasının gerekmesi durumunda devletin söz konusu kişilere destekte bulunması yönünde projelerin de hazırlandığını dile getiren Beşerler, öte yandan bunun bir kaynak ve planlama meselesi olduğunu ifade etti.
Beşerler, sosyal konutların yeniden yapılmasının gerekmesi durumunda Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında vatandaşa kira desteğinde bulunulacağını vurguladı.
Vatandaşa destek noktasında bir projelerinin olduğuna, bu konuyla ilgili Müteahhitler Birliği’yle de iletişim halinde olduklarına dikkat çeken Beşerler, üç günde bir toplantı yaptıklarını bildirdi.
“Her türlü rapora göre acil eylem planlarımız ve projelerimiz var”
Beşerler, Müteahhitler Birliği ve devletin diğer kurumlarıyla birlikte hazırlamakta oldukları Acil Eylem Planı’nın sonuna geldiklerinin altını çizerek, tüm bunların kararını verecek olan merciin ise Deprem Komitesi olduğun söyledi.
Beşerler, şöyle devam etti:
“Biz, Deprem Komitesi’ne verileri, ön görülerimizi, çalışmalarımızı ve acil eylem planlarımızı sunuyoruz. Deprem Komitesi de bunları alıp karar veriyor. Yani bu konuda son kararı verecek olan Başbakanlık Deprem Komitesi’dir.”
Çıkacak her türlü rapora göre bir çalışmalarının bulunduğunu dile getiren Beşerler, sosyal konutlarla ilgili raporun çıkmasının ardından kendi projeleriyle birlikte Deprem Komitesi’ne sunulacağını ifade etti.
Beşerler, Deprem Komitesi’nde kendi temsilcilerinin ve mühendislerin de yer aldığını belirterek, Komite üyelerinin çıkan raporu tartışıp bir karara varacağını kaydetti.
Yorumlar