Eski İçişleri Bakanı, bağımsız milletvekili Ayşegül Baybars, kaymakamlıkların, ilçelerin en büyük mülki amirliği olduğunu belirterek halka hizmet noktasında bütçelerinin artırılması gerektiğini söyledi.

   Geçmiş dönemlerde kaymakamlıkların bütçesinin belli olmadığını ve her kaymakamlığın kendi ihtiyacını “ortak havuzdan” karşıladığına dikkat çeken Baybars, İçişleri Bakanı olduğu dönemde her ilçeye ayrılan bütçeyi ayırmayı başardıklarını ifade etti.

   Kaymakamlıkların çok fazla görev ve sorumluluğunun bulunduğunu dile getiren Baybars, bu bağlamda sadece bütçelerini ayırmanın yeterli olmadığını kaydetti.

   Baybars, ova yollarının temizliğinin kaymakamlıkların sorumluluğunda olduğunu, ancak her kaymakamlıkta bir tane ekskavatörün bulunduğunu söyledi.

   Kaymakamlıklarda ekipman ve teçhizata ihtiyacı olduğunu belirten Baybars, yıllardır bu durumla ilgili de yeterli kaynak ayrılmadığına dikkat çekti.

   Ayşegül Baybars, kaymakamlıkların işletme izni, müzik izni ve kuyu açma izninin yanı sıra denetim yapma ve inşaat ruhsatı verme gibi sorumluluklarının da olduğunu ifade etti.

   Baybars, vatandaşlara hizmet verme noktasında kaymakamlıkların bütçesi artırılmazsa kaymakamlıkların sadece “törenlerde şehri temsil eden kişi” sıfatının ötesine geçemeyeceğini vurguladı.

“Kaymakamlıklarda yetki karmaşası yok”

   Baybars, belediyeler ile kaymakamlıklar arasında “yetki karmaşası” olmadığını, ancak zaman zaman bazı sıkıntıların yaşanabildiğine dikkat çekti.

   Bu sorunların e-devlet sisteminin kurulmasıyla düzelebileceğini söyleyen Baybars, şöyle devam etti:

   “Aslında kaymakamlıkların görevleri ile belediyelerin görevleri belli… Ama kaymakamlıklar altyapı, teçhizat ve insan gücü açısından yeterli donanıma sahip olmadığı için bazı meseleleri belediyeler üzerinden çözmeye çalışıyor.

   Mesela buna örnek olarak kaymakamlıkların yetkisinde olan ova yollarının temizliği konusunda zaman zaman belediyelerden yardım alınabiliyor. Ama normalde yetkiler belli…

   Biz kendi dönemimizde, toplumu bilinçlendirmek için web sitemizde kaymakamlıkların görevlerini ve kaymakamlıklardan alınacak izinlerin hangileri olduğuna dair bilgilendirmelere yer verdik.

   Aslında herkesin şunu bilmesi gerekiyor; yasalarda yetki karmaşası yok. Bu noktada hem memurlara hizmet içi eğitimle görevlerini sürekli hatırlatarak canlı tutmamız, hem de vatandaşı bilgilendirmek için web sitelerini donanımlı hale getirmeliyiz. Sonuçta artık her şey dijital oldu; insanlar nereye başvuracağını, hangi belgelerin istendiğini duyurmamız lazım.”

Editör: Ahmet Karagözlü