Bilim insanları, Ay'da yaşayabilmemiz için Ay toprağının verimliliğini arttırmak üzere bakterilerin kullanılabileceğini söyledi.
Independent Türkçe'nin haberine göre çığır açan yeni çalışmada, bir bitkinin büyümesini nasıl etkileyeceğini görmek için Ay toprağına üç farklı bakteri eklendi ve bunun Ay'dan alınan toprağın verimliliğini çarpıcı ölçüde artırdığını bulundu. Üç bakterinin toprağa eklenmesi, araştırmacıların tütünün akrabası olan Nicotiana benthamiana adlı bitkiyi büyütmesine olanak tanıdı.
Bakteriler topraktaki bir tür fosforun miktarını artırarak çalışıyor. Bu, bitkiler için önemli bir besin maddesi ve daha fazla eklenmesi bitkilerin daha kolay ve kalabalık büyüyeceği anlamına geliyor.
Önceki çalışmalar Ay toprağında tere yetiştirmenin mümkün olduğunu göstermişti. Ancak bu toprağın bitkileri desteklemesinin zor olduğu görüldü ve çalışmalar bu toprağın kendi gezegenimizdeki volkanik külden daha kötü olduğunu ortaya koydu.
Dahası, Ay toprağı bitki yetiştirmek için gereken azottan daha azına sahip. Fosfor da bitkiler tarafından kullanılamayacak bir formda.
Dolayısıyla eğer Ay'da yaşayacaksak, bilim insanlarının bitki yetiştirmek için yeni yollar bulması gerekecek ve bu da toprağın kalitesini arttırmayı gerektirecek. Araştırmacılar, çığır açan bakteri üçlüsünün bu amaca yönelik kilit bir adım olabileceğini öne sürüyor.
Bilim insanları dün yayımlanan yeni bir çalışmada, bunun da gelecekteki Ay üslerinde yaşamı desteklemeye katkı sunacağını belirtiyor.
Çalışma, Communications Biology'de yaymlanan "Phosphorus-solubilizing bacteria improve the growth of Nicotiana benthamiana on lunar regolith simulant by dissociating insoluble inorganic phosphorus" (Fosfor çözündürücü bakteriler, çözünmeyen inorganik fosforu ayrıştırarak Nicotiana benthamiana'nın ay regoliti simülantı üzerindeki büyümesini iyileştiriyor) başlıklı yeni bir makalede anlatılıyor. Araştırma Pekin'deki Çin Tarım Üniversitesi'nden Zhencai Sun ve meslektaşları tarafından yürütüldü.
Araştırmada bilim insanları, şu üç bakterinin eklendiği Ay toprağına Nicotiana benthamiana tohumları ekti: B. mucilaginosus, B. megaterium ve P. fluorescens. Daha sonra bitkilerin her zamanki gibi büyümesine izin verdiler.
Bakteri eklenmiş toprakta yetişen bitkilerin, sadece ölü bakteri içeren başka bir toprakta yetişenlere kıyasla yüzde 104 daha fazla klorofile sahip olduğunu buldular.
Dahası, özel uyarıcıyla yetiştirilen bitkiler, 6 günlük büyümenin ardından kontrol grubuna kıyasla daha uzun gövde ve köklere, 24 günlük büyümenin ardından daha ağır ve daha geniş yaprak kümelerine sahip oldu.
Araştırmacılar, bu nedenle materyallerin "gelecekteki uzay araştırmaları için büyük uygulama değerine ve beklentilere sahip olduğu" sonucuna vardı.
Ancak gerçekten kullanıldığında dikkatli olunması gerektiğini de belirtiyorlar. Bilim insanları, uzayda toprağa bakteri bulaştırmanın "insan mürettebat için tehdit oluşturabileceği" uyarısında bulunuyor.