2011’de Antarktika kıtasında çalışmalar gerçekleştiren bilim insanları, devasa büyüklükte bir fosile rastlamışlardı. Uzun süredir gizemi çözülmeyi bekleyen bu fosilin aslında 68 milyon yıllık bir sürüngen yumurtası olduğu ortaya çıktı.

Fosil 9 senedir bir Şili müzesinde sergileniyordu ancak çoğu arkeolog bu buluntu üzerinde çalışmak istemedi. Başlarda önemli gözükmeyen bu fosil üzerinde yapılan ilk çalışmalar onun bir yumurta olduğunu kanıtladı fakat bunun bir mamuta veya dinozora ait olduğu düşünülüyordu. Bir futbol topu büyüklüğündeki yumurta Japon bilim insanları tarafından “The Thing” (Şey) olarak anılmaya başlandı.

Texas Üniversitesi adına çalışan bilim insanlarına göre bu fosil şimdiye kadar görülmüş en büyük yumuşak – kabuklu yumurtaydı. Yumurtanın içerisinde herhangi bir iskelete veya benzer bir yapıya rastlanılmadı. Bunun yanı sıra yumurtanın bir deniz yılanına veya sürüngene ait olduğundan emin olundu ve bu türün günümüzde artık var olmadığı anlaşıldı. Fosilin 68 milyon yıldan daha uzun bir süre önceye ait olduğu düşünülüyor.

Üniversitenin çalışanlarından Lucas Legendre yumurtanın etkileyiciliği hakkında Nature isimli bir dergiyle röportaj yaptı. Legendre konu hakkında şöyle konuştu:

“Bu derecede korunmuş yumuşak-kabuklu yumurta fosili bulmak oldukça nadir gerçekleşir. Bu yeni yumurta şu ana kadar keşfettiğimiz en büyük yumuşak kabuklu yumurta. Bu türden yumurtaların bu kadar büyük boyutlarda ulaşabildiğini hiç bilmiyorduk ve şimdi bu yumurtanın devasa bir deniz sürüngenine ait olduğu fikrini öne sürdüğümüze göre bu hayvanların üreme sürecine özel bir şekilde göz atabiliriz.”

[caption id="attachment_44545" align="alignnone" width="800"] Foto de un huevo fosilizado de Mussaurus, un dinosaurio herbívoro que vivía en lo que hoy es Argentina.
Jun 17, 2020. Diego Pol/Handout via REUTERS
PROHIBIDA SU VENTA O SU USO COMO ARCHIVO, ESTA IMAGEN FUE PROVISTA POR UNA TERCERA PARTE[/caption]

Editör: TE Bilisim