Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, Turizm Bakanlığı olarak altyapı eksiklikleriyle ilgili çalışmalar yaptıklarını belirterek, ülkedeki otel sayısının artırılması gerektiğini söyledi.
Orman Dairesi’yle ve Tarım Dairesi’yle sürekli temasta olduklarını ifade eden Ataoğlu, “2003’te Bafra alçak orman arazisinin turizm alanı ilan edilmesi gibi birçok alçak orman arazisinin tespit edilerek yatırımcının kabul etmesiyle buralar turizm alanı ilan edilebilir” dedi.
Alçak orman arazilerinin turizm alanı olarak kullanılması için yasa ve meclis çalışması gerektiğine dikkat çeken Ataoğlu, bu konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı ile de görüştüklerini kaydetti.
Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, BAĞIMSIZ TV’de Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay’ın sunduğu “Markaj” programına konuk oldu.
Ataoğlu: Ülkemizde çok fazla yatırımcı var
Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, ülkede şu anda çok fazla yatırımcının bulunduğunu belirterek, birçok iş insanının otel açmak için fırsat beklediğini söyledi.
Ataoğlu, bu kişiler arasında yerli ve yabancı iş adamlarının da bulunduğunu, kimisinin de ortaklık kurmak istediğinin bilgisinde olduğunu vurguladı.
“Yatak sayısının artırılmasıyla ilgili de uğraşıyoruz” diyen Ataoğlu, hızlı hareket etmeleri gereken yerin İçişleri Bakanlığı olduğunu vurguladı.
Dünya Sağlık Turizm Konseyi’nin içinde de yer aldıklarını ifade eden Ataoğlu, konseydeki bu seneki başkanlık döneminin KKTC’de olduğunu, başkanlığı Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan’ın yapacağını anlattı.
Ataoğlu, “Halihazırda Dünya Sağlık Turizm Konseyi’nde başkanlık dönemi KKTC’deyken Sağlık Turizm’inin de bu yıl içerisinde hayat bulmasıyla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.
Ülkedeki değişik 5-10 noktada yer tespit ettiklerini, bu yerlerin yapılacak araştırmalar sonrasında yatırımcılar tarafından talep edildikten sonra Sağlık Turizm’inin de hareketleneceğini dile getiren Ataoğlu, “Yatırımcı o yeri aldıktan sonra isterse otel, isterse bakımevi, isterse hastane açabilir” ifadelerini kullandı.
“Bafra’da alternatif turizm
modelleri yaratacağız”
Ülkede bulunan otellerin yatak kapasitesinin 30 binin biraz üzerinde olduğunu, bu yatak kapasitesinin 2’ye katlanması gerektiğini belirten Fikri Ataoğlu, ülkede ayrıca villa turizminin de olduğunu ifade etti.
Villalara çok ciddi sayıda yabancı turist geldiğine dikkat çeken Ataoğlu, “Bu villalar 10- 20 bin veya duruma göre daha fazla yatak kapasitesine sahip olabiliyor” dedi.
Bafra bölgesinde alternatif turizm modelleri yaratmaya çalıştıklarını belirten Ataoğlu, alternatif turizm modelleri için sportif yatırımlar yapılmasına önayak olduklarını, bölgeye birçok golf sahası yapılacağını, bunun yanında çokça futbol sahaları yapmayı planladıklarından bahsetti.
Bölgeye birçok eğlence merkezi yapılacağının altını çizen Ataoğlu, “Spor turizmi için de uğraşıyoruz, ülkeye gelecek takımların kamp yapabileceği, hazırlık maçları yapabileceği birçok futbol sahası yapmak istiyoruz” dedi.
Ataoğlu, 20’den fazla futbol sahası yapmak istediklerini de belirtti.
“Girne Antik Yat Limanı için
pazartesi protokol imzalanacak”
Girne Antik Yat Limanı’yla ilgili son durumu da paylaşan Ataoğlu, Maliye Bakanlığı ile gerekli yazışmaların yapıldığını ifade etti.
Restorasyon çalışmaları sırasında antik limana beton dökülmesi konusunda Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan gelen ikazın dikkate alındığını belirten Ataoğlu, kurulun beton zemin yerine çakıl taşı gibi malzemelerin kullanılması önerisiyle ilgili pazartesi protokol imzalanacağını söyledi.
Müteahhitlerin şu anda Girne Antik Yat Limanı’nda çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Ataoğlu, çalışmaların 1 ay sonra bitmiş olacağını, Ağustos ayının sonunda bu işin tamamen çözüleceğini söyledi.
“100 yılı aşkın bir süredir ellenmeyen limandan bahsediyoruz” diyen Ataoğlu, limana sadece 1946’da asfalt döküldüğünü, 1946 öncesinde ise ne zaman tadilat yapıldığının bilinmediğini vurguladı.
Girne Antik Yat Limanı’nda dört etaplı bir proje çalışması yapıldığını kaydeden Ataoğlu, çalışmalar sayesinde gümrük binası, duvarlar, deniz içerisindeki kule gibi şeylerin tadilat edildiğini dile getirdi.
Yapılan çalışmalarla binaların yekpare görünüşünün ve çarpık yapılaşmanın ortadan kaldırıldığını ifade eden Ataoğlu, ayrıca yatlar bölgesinin daha temiz olacağını, bundan sonra karmaşa yaşanmayacağını kaydetti.
Tadilat çalışmaları yapılırken kazılan bir yerde 1974 döneminden kalma elektrik kablolarının bulunduğunu, bu kabloların nasıl olduğunun bilinmediğini vurgulayan Ataoğlu, bu nedenle Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) çalışma yapamadığını ifade etti.