Editör: TE Bilisim
Akademisyen Dr. Öyken, suyun kıymetinin geç olmadan anlaşılması gerektiğine dikkat çekti
Akademisyen Dr. Türkay Öyken, suyun uzun bir süreden gereğinden fazla yanlış şekilde kullanıldığını belirterek suyun kıymetinin geç olmadan anlaşılması gerektiğini söyledi.
Yazılı açıklama yapan Öyken, “Su biterse herkes Susar” dedi.
Öyken’in açıklaması şu şekilde:
“SU biterse herkes SUSAR…
Su, uzun bir süreden beri harcanmış, yanlış yönetilmiş ve gereğinden fazla kullanılmıştır. Çoğu şeyin hayatımızda var oldukları müddetçe değerini bilmemek ne yazık ki doğamızda var! Tamamen tükenmeden veya tüketmeden de bir türlü anlaşılmaz bu değer.
Dünya’nın yüzde 70’i su ile kaplı fakat ne yazıktır ki bu suların çok çok az bir kısmı içilebilecek kalitede. Neden mi? Çünkü bu sular içilemeyecek kadar tuzlu. Bu yüzdendir ki içme suyu bakımından gerek ülkemizde gerekse dünyada ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Dört yanımız deniz kesildi diye elimiz kolumuz bağlı oturmak yerine gelişen teknolojiyi kullanarak kaliteye ulaşmak elbette mümkün.
Su yaşam için olmazsa olmaz!
Sözü daha fazla uzatmadan olmazsa olmazımızdan bahsedelim biraz.
Dünya ekosistemi milyonlarca yıllık bir döneme sahip. Bizler bu dünyada bu adada yalnızca birer misafiriz. Gerek yapılan çalışmalar gerekse gözle görüyoruz ki ekosistem üzerinde son 200 yıl içerisinde ciddi ve geri dönüşü olmayan bozulmalar başlamıştır. Bunun yanı sıra ülkemizde gerek su gerekse hayat kalitemiz son yıllarda çok hızlı bir bozulma gerçekleştirmiş ve giderek gerilemektedir. Ne yazık ki kalitenin düşmesinin başlıca sebepleri arasında ‘Çevre’ var. Doğanın kendine has bir yönetimi olduğundan çevre yönetiminin konusu ve amacı çevre ve doğal varlıkların yönetilmesi olmamalıdır.
Milyonlarca yıldan beri var olan canlı türlerinin bazıları yok olma tehdidi ile karşı karşıya. İklimler değişmeye, buzullar erimeye çoktan başlamıştır… Dünya sular altında kalacak olsa ilk giden bir Ada ülkesi olarak biz oluruz belirteyim. Tüm canlılar aslında suya bağımlıdır. Su tüm özelliklerini hiçbir maddeninkine benzemeyen kendine özgü molekül yapısına borçludur. Yaşamın devamı ise çeşitli yollarla yitirilen suyun geri alınmasına bağlı. İçilen suyun kalitesi hemen hemen bütün canlılar için önem taşımaktadır. İnsanların bulmak için yıllar boyu savaş verdikleri, toplumların gelişmesinde temel etken olan su geçmişte pek çok ülkenin çöküp yok olmasına neden olmuş ve olacaktır.
Su kaynakları giderek azalmakta, su sorunuyla karşılaşan toplumların oranı giderek artmaktadır. Dünyanın yaklaşık dörtte üçünü kapsayan bir madde için ‘kıt’ sözcüğünün kullanılması şaşırtıcı olabilir. Ülkemizde giderek yeraltı su tablasının seviyesi düşmekte buna bağlı olarak yüzeysel ve yer altı su kaynaklarının kirlilik oranı artmaktadır. Yeryüzünde kullanılacak suyun sınırlı olması ve teknolojinin ilerlemesiyle insanların su ihtiyaçlarının artmasından dolayı buzullardan ve deniz suyundan tatlı su eldesi çalışmaları uzun yıllardan beri devam etmekte, ancak çok pahalı olan bu yöntemlerden sınırlı olarak yararlanılabilmektedir.
Ülkemizde Türkiye’den ‘Asrın Projesi’ kapsamında boruların içinde bizlere ulaşan suyu kullanıyoruz. Peki, bu gelen su sonsuz bir kaynağa mı sahip? Tabiki hayır!
Türkiye’den su geldi hadi bol bol kullanalım gibi bir algı var insanlarda. Evlerimizin bahçesine, yol kenarlarına, çemberlere bol bol çim ekelim. Yeşil yeşil güzel durur. Çimin tek istediği tek derdi su zaten arada bir da biçen da tamamdır.
Kulağa ve göze hoş geliyor evet, fakat bunu yazarken bile fikrime mantıklı gelmedi kusura bakmayın. Hiçbir kaynak sonsuz değildir ve bunu bilinçli kullanma zorunluluğumuz var. Gelecek nesilleri düşünmekle yükümlüyüz bırakın yolda giderken çim görmeyelim onun yerine iklimimize uygun sıcağa dayanaklı uzun ömürleri olan bitkileri görelim.
Hem belki arka koltukta oturan çocuklarda yolda giderken yere değil de yükseklere bakıp ağaç görür. Onlara bu fırsatı verecek olan bizleriz. Ne zaman mı? Ben size söyleyeyim. TAM DA ŞU AN.
Zaman hızla akıp gidiyor…. Elimizdekilerin kıymetini geç olmadan anlayalım. Genci yaşlısı, zengini fakiri herkesin suya ulaşmaya hakkı vardır.
İnanın bana su bitince konuşacak tek bir şey bile kalmayacak…
Yorumlar