ABD'li bir girişimci, TV kumandaları ve kablosuz klavyeler gibi ev cihazlarındaki milyarlarca pilin yerini alabileceğini iddia ettiği bir iç mekan güneş panelini tanıttı.

Kaliforniya merkezli Ambient Photonics, yeni güneş pilinin sadece iç mekan ve dış ortam ışığından sürekli güç sunabildiğini ve mevcut teknolojilerden üç kat daha fazla enerji sağladığını açıkladı.

Güneş enerjisi onlarca yıldır hesap makineleri gibi düşük güçlü elektronik cihazlarda kullanılıyor fakat bu tür hücreler şimdiye kadar daha yoğun enerji gerektiren cihazlar için uygun değildi.

Bu son güneş pili ticarileştirilmeye hazır ve ilk uygulamaların ışıkla çalışan uzaktan kumandalar, klavyeler ve bilgisayar fareleri olması bekleniyor.

Şirket basın açıklamasında "Piller öldü ve iç mekan ışığı milyarlarca bağlı cihaz için geleceğin güç kaynağı" ifadelerine yer verdi.

Ortam fotonik hücreleri gerçek dünyadaki düşük ışıklı uygulamalar için üretildi. İç ve dış ortam ışığından yararlanarak sonsuz güç kaynağı yaratmak için devrim niteliğinde yeni moleküller ve üretim süreçleri kullanıyorlar.

Şirket bu hafta Las Vegas'ta düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı öncesinde düşük ışıkta çalışan fotovoltaik hücrenin yanı sıra Güneş enerjisini her iki taraftan aynı anda yakalayabilen ilk çift yüzeyli güneş panelini de tanıttı.

Ambient Photonics'in kurucu ortağı ve CEO'su Bates Marshall, "Çift yüzeyli güneş pili teknolojimiz her türlü cihaz için ezber bozacak nitelikte" dedi.

Elektronik raf etiketleri, bina sensörleri ve daha fazlası dahil, yalnızca ortam ışığında daha etkili güç sağlamakla kalmayıp aynı zamanda çeşitli esnek şekillerde tasarlanabilen, monte edilebilen ve şekil veya yönden bağımsız performans gösteren bir dizi bağlı cihaz hayal edebiliyoruz.

Şirketin ilk yatırımcıları arasında Amazon'un İklim Taahhütü Fonu yer alırken, Ambient Photonics'in güneş panellerini ürünlerine entegre etmeye başlayan imalatçılar arasında uzaktan kumanda üreticisi Universal Electronics ve elektronik kağıt firması E Ink de bulunuyor.

Güneş enerjisindeki son gelişmeler, bilim insanlarının gelecek yıllarda Avrupa'da milyonlarca evin şebekeden çıkabileceğini tahmin etmelerine yol açtı.

Almanya'daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, geçen yıl kıtadaki 41 milyon müstakil evin yarısından fazlasının sadece güneş panelleri ve bataryalar kullanarak kendi kendine yetebileceğini tespit etmişti.

Güneş panellerinin mevcut üretim ve kurulum maliyetleri, çoğu hanenin kendi kendine yeten bir sisteme geçmesinin ekonomik bakımdan uygun olmadığı anlamına geliyor ancak Berlin merkezli Mercator Küresel Ortak Varlıklar ve İklim Değişikliği Araştırma Enstitüsü'nün ayrı hesaplamaları, güneş enerjisi fiyatının son yıllarda önemli ölçüde düştüğünü ortaya koyuyor.

Enstitünün hesaplamaları, maliyetlerin son 10 yılda yaklaşık yüzde 90 düştüğünü ve yakında fosil yakıtla çalışan enerji kaynaklarından daha uygun maliyetli hale gelmesinin beklendiğini gösteriyor.

Editör: Batuhan Borakan