Makine Mühendirleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner, hükümetin 33 Milyon Euroluk santral alma kararının güzel olduğunu fakat gerekçede KIBTEK’in kapasitesini artırmak için olduğu belirtilmesine rağmen bilinmeyenlerin olduğunu söyledi

Konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Yarkıner, her türlü yardıma hazır olduklarını belirtti.

Yarkıner, “Sayın Ünal Üstel, başbakanı olduğunuz ülkenin mühendisleri buradadır” dedi.

Yarkıner’in açıklaması şu şekilde:

“Sayın Ünal Üstel beye ve Kıbtek yönetim kuruluna bilgilendirme.

33 milyon Euro’luk santral almaya karar verdiniz. Karar güzel. Gerekçede Kıbtek’in kapasitesini artırmak için olduğu belirtildi bu da güzel ama bilinmeyenler var;

1. Kıbtek’in kapasitesi nedir?

2. Kıbtek’in kapasitesinin ne olması gerekir,

3. Bu yatırım ile planlanan arz güvenlik seviyesi nedir?

4. 33 milyon Euro’luk ihale bedeli nasıl tespit edildi? Bu tespit ve kesif fiyatını kim verdi?

5. 2015 yılında, 15 milyon 665 bin Euro’ya 35 MW santral kurulumu yardımcı tesisleri ile birlikte kurulduğundan haberiniz olsun, ihale yasasın da keşif bedeli önceki tecrübeye göre belirlenir veya en az 3 yerden şartnameye istinaden teklif alınması ve önceki fiyatlar ile mukayese gerekir siz öyle mi yaptınız? Bu tip tedarikler aracısız yapılır, sizde öyle bir şartname niçin yazmadınız.

***Bu ihaleye kimler katılabilir? AKSA da katılabilir mi? Kesif bedeli onun fiyatı gibi

6. 1 mw enerji tedariki için tahmini bedelin 500 bin Euro olduğunu önceki alımlarınızdan kontrol etmediniz mi?

7. Bu alınacak santrallerin gücü en az 70 mw olması için kesif bedeli uygun iken neden 35 mw kapasite alıyorsunuz?

8. Periydik bakim malzemesini ve fast moving yedek parça listesini istediniz mi fiyatlandırılmış olarak. Çünkü en büyük sorunu santrallerin hizmete amede tutulmasında, bakım ve onarım maliyetlerinde yaşıyorsunuz.

Bu bakim onarım ile ilgili maliyetlerinde maliyet artistinin 15 yıl sure ile sadece cpi oranında olacağını yazdınız mı?

9. Bu santrallerin garanti süresi ne olacak yazdınız mı? Tavsiyem en az 3 yıl olması ve bu süreç içerisindeki bakim / onarım isçilik ve malzemenin yükleniciye ait olması. Bu süreç içerisinde Kıbtek teknisyenleri bakım onarım yeteneğine kavuşacak ve stok malzeme için gerekli tecrübe donemi de garanti kapsamında elde edilecek. Garanti kapsamına dikkat edin daha önceki ekonomiden sorumlu bakan kükürt oranı %1 in üzerinde yakıt tedarik etmişti . Bu husus garantiye girecek mi görüsünüz. Çünkü Ünal Üstel bey de kükürt oranı % 1 den yüksek yakıt alacak diye açıklamıştı, umarım ayni fikirde değillerdir.

11. Emisyon ve verimliliği teklifte vermelerini isteyiniz ve en az 3 yıl garanti, emisyon için üre gerekecek mi ? Teknik şartnameye emisyonun çevreye zararlı etkisinin asgari olması için bir tedbir aldınız mi ?

12 kesin teminat almayı unutmayınız ihale teklif bedelinin en az % 5 i olacak ve garanti suresi sonrasına kadar uzanacak. Aksa sözleşmesinde bunları unuttunuz o nedenle hatırlatmak istedim

13. MTBTF ve MTBTM: Arıza sıklığı ve bakım aralıklarının ne olacağını da yazmayı unutmayın .

14. Keşif bedeliniz yüksektir aracılar % 100 kar alacak. Onları tanıyor musunuz?

15 . Bugüne kadar aksa kira ve yakıt bedelinin çok yüksek olduğu konusunda her kesimin eleştirisi varken ihalesiz aksa ile daha ağır sözleşme yaptınız (yasaya aykırıdır). Niçin Kıbtek in kapasite artırımını önceden planlayıp aksa ile sözleşme yapmadan, ihale yasasının 24’ncü maddesine istinaden en az 3 teklif alarak kapasite bütünlemesini yapmadınız . Bu kesif bedeli ile 70 mw santral kurulumunu yapardınız aksa ya da ihtiyaç olmazdı kendisine de boşu boşuna her yıl bir hiç uğruna 66 milyon USD ödemezdik.

16 33 milyon Euro’luk keşif bedeline istinaden alacağınız 70 mw’lik santralden sonra AKSA’ya ihtiyaç duymayacaksınız. Azami 8 milyon Euro bedelli ile de diğer bakımlarınızı yapacaksınız, 1 milyon Euro ile de kirik santrali tamir edeceksiniz” iste size KKTC elektrik arz güvenliği yatırım bedeli” niçin AKSA’ya sizin olmayacak eski yıpranmış hileli üreten makinalar için %100 kapasite bedeli ödeyeceksiniz? Niçin? İhtiyacı karşılamak için en az 3 katılımcılardan teklif alarak 70 mw’lık santral yatırımı için sözleşme yapınız elektrik maliyeti yakıt dikkate alındığında 3.9 cente gelecek. Kamu yararına is böyle yapılır. Oturun sendika ile de detaylı sorumlulukları görüşünüz ve bitiriniz. Bizde size teknik desteğe hazırız. Sonra da haklı olarak KKTC’nin elektrik sorununu çözdüm deyiniz.

Not: Siz Kıbtek konusunda kablo, 175 mw kiralama konularını kimlerle konuşuyorsunuz? Size doğru söylemiyorlar.

Bir defada doğru işi yapmak mümkün, biz hazırız.

Saygılar sayın Ünal Üstel, başbakanı olduğunuz ülkenin mühendisleri buradadır”.

Editör: Erol Kanlıada