Yapay zekâ farklı alanlarda kullanıcıların karşısına çıkmayı sürdürüyor. Bazı içeriklerini YZ ile oluşturan CNET sitesi de, son dönemlerde bu konuyla ilgili bir baş ağrısı çekiyor. Platform, makalelerdeki temel matematik hatalarını düzeltmek için sitede birçok güncelleme yapmak zorunda kaldı. Yapay zekâ hayatın her alanında insanların karşısına çıkmaya devam ediyor. Son olarak Apple, kütüphanesindeki kitapları sesli kitap formatına dönüştürecek yeni bir teknolojiyi kullanıma almıştı. Sanat dünyasında ise yapay zekâ destekli çizimler kullanılması etik tartışmalarına neden olmuştu. Şimdi ise CNET, haberlerinde kullandığı YZ nedeniyle gündeme geldi. Teknoloji haberleri ve ürün incelemeleri yayınlayan internet sitesinde matematik hataları içeren içeriklere yer verildi. Bileşik faiz hakkındaki bir içerikte bir kişinin %3 kazandıran bir tasarruf hesabına 10.000 dolar yatırırsa ne kadar kazanacağını yanlış hesaplandı. YZ, kişinin 300 dolar yerine 10.300 dolar kazanacağını söyledi. Sitede bu duruma benzer başka matematik hataları da yer aldı. CNET, yapay zekâ destekli haberler girmeyi sürdürecek OpenAI’ın sohbet robotu ChatGPT’nin geçen kasım ayının sonlarında piyasaya sürülmesinden bu yana, YZ’nin gelişimi korku ve heyecanla takip ediliyor. Kimileri bu teknolojiyi “sihir” olarak tanımlarken bazıları ise ChatGPT’nin gerçekleri yanlış anlama eğilimi üzerine uyarılarda bulunmuştu. Yapay zekânın kusurlarına rağmen CNET sitesi, kasım ayında “bir yapay zekâ motorunun desteklediği ve editör ekibimiz tarafından gözden geçirilen, doğruluğu kontrol edilen ve düzenlenen” makaleleri sessizce yayınlamaya başladı. Sitenin içeriklerinde YZ kullandığı ilk olarak geçen haftalarda bilim ve teknoloji haber sitesi Futurism ortaya çıkardı. Haberin ardından CNET, bu teknolojiyi kullanarak yaklaşık 75 içerik yayınladığını itiraf etti.
Yapay zekânın "yazdığı" haberler, ünlü teknoloji haber sitesi CNET’in başına bela oldu
Şirketin genel yayın yönetmeni bir gönderisinde, “CNET, yirmi yılı aşkın süredir sesli asistanlardan artırılmış gerçekliğe ve metaverse’e dek yeni teknolojileri deneme ve sahteyle gerçeği ayırma konusunda bir itibar inşa etti,” ifadesini kullandı.
Teknoloji sitesi, son gelişmelerin ardından “yeni hatalara yer verilmemesi adına YZ destekli tüm bileşenlerin gözden geçirileceğini” kaydetti.
YZ destekli haberler konusunda başı ağrıyan tek platform CNET değil. Geçen aylarda MSN de, yapay zekâ sebebiyle uçuşan meleklerden Lucifer’ın mezarına dek birbirinden fantastik ve kurgu haberler yayınlamış ve eleştiri oklarının hedefi olmuştu.
Editör: TE Bilisim
Yorumlar