Haber: Mustafa GÜRSEL – Uğur KAPTANOĞLU

   Küresel ısınmanın ağır etkileri zeytin üretimindeki umudu boşa çıkardı.

   Zeytin ve zeytinyağı üretiminde bu yıl da “yok yılı” oldu… Zeytin rekoltesinde bu yıl, geçen seneye göre yarı yarıya düşüş bekleniyor.

   Zeytin üretiminde bu yıl çiçeklenme döneminin iyi başlamış olması üreticiler arasında “zeytinde var yılı” olacağı umudu yaratmıştı. Ancak mayıs ayından itibaren yaşanan ani ve uzun süreli sıcak havalar, kuraklık, toz kirliliği ve dolu yağışı, zeytin ve zeytinyağı üretiminde düşüşe neden oldu.

Rekoltenin 750 ton olması bekleniyor

   Bu yıl zeytinyağı rekoltesinin 750 ton civarında beklenirken bu rakamın iç tüketimi karşılamaktan oldukça uzak olduğu belirtiliyor.

   Uzmanlar, 750 tonluk rekoltenin iç talebi karşılamaya yeterli olmadığını, piyasada 250 ton civarında açık olacağını söylüyor.

   Öte yandan ülke genelinde zeytin hasadı devam ederken zeytinyağı fabrikaları tenhalaştı… Bu durumun, zeytinyağı ithalinin önünü açabileceği ifade ediliyor.

   Sulama imkanı olmayan veya sıcaklığın çok fazla olduğu yerlerde bulunan zeytin ağaçlarındaki verimin daha da düştüğü belirtildi.

Ürün buruştu, yağlanmadı…

   Ülke genelindeki zeytin üretiminde tek sorun rekolte değil… Ürünler buruştu, yağlanmadı; kurudu, sertleşti… Toprağı uygun ve nispeten daha az sıcak bölgelerde ise durum daha az kötü. Bakımları iyi olan ve kuraklıktan daha az etkilenen ağaçların durumları ise idare ediyor. s

    Aşırı sıcaklar nedeniyle, sulanan ağaçlarda bile istenen verim alınamadı. İstisna olarak iyi ürün alan üreticiler de yok değil. Karpaz ve Güzelyurt bölgeleri kötü. Kuzey bölgeleri ve Mesarya durumu kurtardı.

Güney Kıbrıs zeytinyağı ithaline hazırlanıyor

   BAĞIMSIZ Muhabirinin edindiği bilgiye göre, rekolte sadece KKTC’de değil, Güney Kıbrıs’ta da düşük olacak.

   Rum yönetiminin, bu nedenle zeytinyağı ithaline hazırlandığı belirtiliyor. İnsanlık, küresel ısınmaya karşı ciddi ve sonuç alıcı önlemler almıyor. Ancak küresel ısınmanın yıkıcı etkileri tarımsal üretimi azaltırken, gıda fiyatlarını da artırıyor. Bu durum hem ekonomik hem de sosyal sorunlara neden oluyor.

   Dünya zeytinyağı üretiminin yarısını tek başına gerçekleştiren İspanya’da da rekoltede yaklaşık yüzde 60 düşüş öngörülüyor. İtalya, Yunanistan, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır ve Portekiz gibi zeytin ve zeytinyağı üretiminin önemli ülkelerinde de değişik oranlarda düşüş bekleniyor. Anadolu Ajansı’nın bir haberine göre, Türkiye’de ise rekoltede rekor artış oldu.

ZEYTIN1-2ZEYTIN-4

Editör: Erol Kanlıada