AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, Rum tarafının Kıbrıs sorunu müzakerelerinin Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmesi için somut inisiyatif alması gerektiğini söyledi.
Haravgi gazetesine konuşan Stefanu, Kıbrıs sorununun her zamankinden daha kötü durumda olduğunu ve bölünmenin kalıcı hale gelmesi tehlikesiyle karşı karşıya bulunulduğunu kaydetti.
Habere göre Stefanu, Türkiye’nin Kıbrıs sorunundaki çıkmazdan faydalandığını ve yeni oldubittiler yarattığını ifade ederek, bunu hiçbir siyasi bedel ödemeden yaptığını ve uluslararası camiada çıkmazdan Rum tarafının sorumlu tutulduğunu belirtti.
Stefanu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in birincil sorumluluğunun, Rum tarafının uluslararası camiadaki güvenirliğini sağlamak olduğunu ve bu bağlamda Hristodulidis’in inisiyatif alması gerektiğini ifade etti.
Habere göre Stefanu, Hristodulidis’in Avrupa’ya öneri sunmadığını ve Ulusal Konsey’de kendilerine, AB’deki ortaklara AB’nin Kıbrıs sorununun çözümü çabalarında nasıl daha aktif rol oynayabileceğine dair düşüncelerini ilettiğini söylediğini kaydetti.
Stefanu, AB’nin bu düşünceye nasıl yaklaşacağını bilmediklerini ve AB’den Kıbrıs sorunu için yetkili atanacak olsa bile, bunun müzakerelerin yeniden başlaması hedefinin doğrudan başarıya ulaştığı anlamına gelmeyeceğini söyledi.
Hristodulidis’in, Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemde savunduğu yaptırım politikasından vazgeçerek pozitif gündem politikasına başladığını belirten Stefanu, yalnızca AB-Türkiye ilişkilerine odaklanması durumunda Hristodulidis’in arzu ettiği sonucu alamayacağını kaydetti.
Habere göre Stefanu, pozitif gündem yerine enerji konusunun ileri götürülerek, Türkiye’nin de fazlasıyla ilgilendiği bu konu üzerinden müzakerelerin yeniden başlamasının sağlanabileceğine işaret etti.