Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) düzenlediği Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) ülkemizden katılan gençlerin sıralamasının halen açıklanmaması, öğrenciler ve ailelerini endişelendirdi. Öğrenciler, sıralamanın yapacakları tercihte ve alacakları bursta önemli olduğunu belirtirken, Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Behçet Çelebi, sıralamanın önemli olmadığını ve endişelenecek bir durum bulunmadığını açıkladı.
Sıralamanın değil, öğrencinin aldığı puanın önemli olduğunu belirten Çelebi, kafasında soru işareti olan tüm öğrencilerin ve ailelerinin kendilerine başvurmasını istedi.
Çelebi, “Bize herhangi bir sıralama gelmedi, Bu ÖSYM’nin kendi uhdesindedir. Yani ÖSYM bir yerde aksaklık görmüş olabilir. İster göndersin ister göndermesin sıralamanın bir önemi yoktur” dedi.
Sıralamanın gelmesi veya gelmemesinin öğrencilerin tercihlerini etkilemediğini ifade eden Çelebi, “Öğrenci kendi puanını görerek tercihini yapabilir” diye konuştu.
Behcet Çelebi, sıralamanın önemli olduğunu düşünerek ve endişeli şekilde kendilerine başvuran öğrenciler ve ailelerin bilgilendirme sonrası, sıralamanın önemli olmadığını öğrenerek, memnun ayrıldığını belirtti.
Çelebi: Kimse öğrencinin sırasını yiyemez
Behçet Çelebi, öğrencilerin toplamda 24 tercih hakkı olduğunu ifade ederek, “Öğrencimiz ilk önce hangi bölümü istediğini ardından hangi şehri istediğini netleştirecek. Eğer öğrencinin tercihlerinde mesela 14 tane Tıp Fakültesi varsa, çocuk ilk 14’de girdiğinde kazanır. Kimse çocuğun sırasını yiyemez” ifadelerini kullandı…
“Burs verdiğimiz sıralamayla bu sıralama aynı değil”
Sıralamaya giren ilk 5 öğrenciye burs verilmesi hakkında konuşan Behçet Çelebi, “Burada bir yanlış bilgi var. Burs verdiğimiz sıralamayla bu bahsedilen sıralama aynı değil. Burs verdiğimiz sıralama sonuçları açıklandıktan sonra, öğrencinin üniversiteye yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra oluşan sıradır. Şu an çocukların ham puanı var ama gittiği okul belli değil. Ben buna göre burs vermiyorum. Siz adada birinci gelebilirsiniz ama yanlış tercihten dolayı hiçbir üniversiteye yerleşemezseniz ben size burs veremem çünkü okulunuz belli değil. Burs alabilmeniz için ön koşul bir üniversite öğrencisi olmak lazım” dedi.
“Ben ÖSYM’ye neden sıralamayı göndermediniz diyemem”
ÖSYM’nin sıralama sonuçlarını KKTC Milli Eğitim Bakanlığı’na göndermemesi hakkında konuşan Çelebi, “Bu ÖSYM’nin kendi uhdesindedir” dedi.
“Ben ÖSYM’ye neden sıralamayı göndermediniz diyemem” ifadelerini kullanan Çelebi, “ÖSYM Türkiye’nin en güzide kurumlarından biridir. Yani ÖSYM bir yerde bir aksaklık görmüş olabilir. İster göndersin ister göndermesin sıralamanın bir önemi yoktur” şeklinde konuştu.
ÖSYM sınavında ilk 50 bine giren öğrencinin Tıp tercihi, 80 binde Diş Hekimliği tercihi yapabileceğini söyleyen Çelebi, kısaca sıralamadan ziyade kazanılan puanın önemli olduğuna dikkat çekti.
Çelebi, “Bizim çocuklarımız ülke genelinde birinci gelse bile 50 binin içinde değilse yine Tıp tercihi yapamayacak. Yani kota orada yine var. Onun için dikkate alınması gereken nokta kotadır” dedi.
“İnsanlar başkalarının hangi tercihi yaptığını araştırmamalı”
Aile ve sınava giren çocukların başkalarının ne tercihi yaptığını araştırmaması gerektiğini ifade eden Çelebi, bu durumun doğru olmadığını vurguladı.
Çelebi, “Yani başkasının yapacağı tercihi öngörmek veya öngörerek işlem yapmaya çalışmak istenmedik sonuçlar doğurabilir, Örnek veriyorum. 14 Tıp öğrencisi göndereceğiz, ama öğrencinin 18 tercih hakkı var, öğrenci isterse 1’den 14’e kadar hepsini Tıp yazar. Birinci, ikinci, üçüncü sırayı da en çok istediği üniversiteye göre dizer. Bu sıralama çocuğun yerleşmesinde bilinçli bir tercih yapıldığı zaman hiçbir sorun yaratmaz. Çocuk bilmeden dağınık bir yöntem denerse açıkta kalma ihtimali çok yüksek olur” dedi.
“ÖSYM Türkiye’de en ciddi çalışan kurumlardan biridir”
Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Behçet Çelebi, öğrencinin puanına göre hareket etmesi gerektiğini işaret ederek, “Öğrencinin puanı yeterse girer yetmezse giremez. ÖSYM’nin yaptığı bu sınav oldukça ciddidir. Yani ÖSYM düşük puanlıyı alıp yerleştirip daha yüksek puanlıyı da açıkta bırakacak bir şey düşünülebilir mi? Asla düşünülmez. ÖSYM Türkiye’de en ciddi çalışan kurumlardan biridir. Her şey dijital ortamda vardır. Yani burada ‘feryat etme’, ya da ‘önümü göremiyorum’, ‘ne yapacağım bilmiyorum’ gibi söylemler yersiz…” şeklinde konuştu.
“Dairemizde bir danışma ekibi kurduk”
Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Çelebi, öğrencilerin daha sağlıklı bir şekilde bilgiye ulaşması ve bu yaşanan stresli süreçte yol haritası oluşturmak için dairede danışma ekibi kurulduğunu söyledi.
“Bu ekiple öğrencilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz” diyen Çelebi şu şekilde konuştu:
“Öğrencilerimiz dairemize gelerek yardım alıyor. Geçen haftadan birkaç öğrencimiz geldi. Bu günlerde de gelen öğrencilerimiz var. Öğrencilerimizin aldıkları puanlara göre istedikleri bölümleri kontenjanlarını ve şehir önceliklerinin olup olmadığını öğrenerek yardımcı oluyoruz. Tüm bunları kontrol ederek puanına göre nereye yerleştirilebileceği konusunda bir rehberlik hizmeti veriyoruz. Bu şekilde hareket edilirse sıralamanın öğrencileri mağdur edebileceği gibi bir sıkıntı yoktur. Sıralama varmış yokmuş, önemli değil.
Burada öğrencilerimizin bizden bu alanda yardım alabileceği bir ekip kurduk. Geçen hafta cuma günü böyle bir ihtiyaç doğduğunu tespit ettik ve bunun üzerine öğrencilerle görüşmelerimizi başlattık. Gelemeyen, bilmeyen, duymayan çocuk varsa haberleri olsun cuma günü son tarih. Buraya gerekirse gece yarısına kadar öğrenci gelsin, gerekirse kuyruk olsun hiçbir öğrenciyi mağdur etmeyecek şekilde kendilerine yol göstermek, yönlendirmek için çalışacağız. Cuma günü son gündür, öğrencilerimiz perşembe günü tercihlerini yapıp ona göre son güne kalmasınlar. Sistemde yaşanan bir yoğunluk nedeniyle de bir sıkıntı yaşamasınlar”.