Elektrikli bir araba, araçları seyir halindeyken kablosuz şarj eden elektrikli bir yolun tanıtımı kapsamında şarj için hiç durmadan yaklaşık 2 bin km yol kat etti.
İsrailli girişim Electreon, bunun bir binek elektrikli aracın şimdiye kadar durmaksızın gittiği en uzun süre ve mesafe için yeni bir dünya rekoru olduğunu, arabanın 1942 kilometreyi 100 saatin biraz üzerinde bir sürede kat ettiğini öne sürüyor.
Gösteri, Electreon'un Kablosuz Elektrikli Yol teknolojisiyle donatılmış bir pistin etrafında daireler çizen, özellikle modifiye edilmiş bir Toyota RAV4 kullanılarak tamamlandı.
Girişim, menzil kaygısı, yavaş şarj süreleri ve batarya boyutu da dahil elektrikli araç kullanımının önündeki yaygın temel sorunlardan bazılarını teknolojisinin çözebileceğini iddia ediyor.
Electreon'un onursal başkanı Reuven Rivlin, "Bu 100 saatlik kesintisiz sürüş rallisinin amacı, Kablosuz Elektrikli Yol teknolojisinin, elektrikli araçların minimum bataryayla süresiz olarak sürülmesini sağlayan sınırsız teknik potansiyelini göstermekti" dedi.
Bu, Kablosuz Elektrikli Yol teknolojimizin küresel çapta büyük ölçekli ticari projeler için hazır olduğunun bir başka açık işaretidir.
5 gün süren sürüşte 56 farklı sürücü görev aldı ve araç sadece sürücü değiştirmek için anlık olarak durduruldu.
Martta Toyota'yla bir anlaşma imzalayan Electreon, araçlar için kablosuz şarj teknolojisini Japon otomotiv deviyle birlikte geliştirmeyi planlıyor.
Electreon CEO'su Oren Ezer o tarihte, "Bu ortaklık, kablosuz şarjı çeşitli ve geniş bir sürücü yelpazesi için erişilebilir hale getirecek ve elektrikli araçların şarj edilmesinde uygun maliyetli, temiz bir çözüm olarak kablosuz şarjın birçok faydasını ve elektrikli araçların karbon ayak izini azaltmada bir katalizör olduğunu gösterecek" demişti.
Üretimdeki üst sınıf elektrikli araçlar şu anda 500 km'nin biraz üzerinde bir menzile sahip ancak bazı prototipler şimdiden bin km sınırını geçti.
Geçen yıl elektrikli bir Mercedes tek şarjla 1200 km'den fazla yol kat ederek Almanya'dan Birleşik Krallık'a (BK) gitmişti.
Vision EQXX, Tesla Model S'le aynı kapasiteye sahip bir batarya kullanarak, rekor kırdığı yolculuğu sadece 15 saatte tamamlamıştı.
Bu en gelişmiş teknolojinin üretim maliyetleri nedeniyle seri üretime geçirilmesi pek mümkün görünmüyor ancak batarya teknolojisindeki son gelişmeler yakın gelecekte ticari elektrikli araçların menzilinin önemli ölçüde artmasını sağlayabilir.
Önceki haftalarda, Çin merkezli bir batarya girişimi, yenilikçi bir lityum-manganez-demir-fosfat tasarımı sayesinde bin km menzile sahip elektrikli araç bataryalarıyla seri üretime geçen dünyadaki ilk şirket olmayı hedeflediğini duyurmuştu.
Diğer şirketler de kablosuz veya iletken şarj için elektrikli yollar üzerinde çalışıyor. İsveç, 2045'e kadar yaklaşık 3 bin km elektrikli yol inşa etme planlarını açıkladı.