Ülkede bilindiği üzere trafik levhalarına, ışıklarına zarar verilmesine, oto korkulukların kırılmasına ve benzer suçlara para cezası uygulanıyor.

    Bu para cezalarının ödenmesine rağmen, tamiratlarının bir türlü yapılamaması ciddi tepkiye neden oluyor.

Konuyla ilgili Bağımsız Gazete’ye konuşa Karayolları Dairesi eski Müdürü Hasan Nihat Erduran, bir kişinin ‘yola yağ dökmesi’, ‘yangın çıkarması’, ‘oto korkuluğa çarpıp kırması’, ‘tabela kırması’ gibi durumlarda devletin o kişiden para aldığını ancak bu paranın maliyeye gittiğini belirtti. Bu paranın direkt Karayolları Dairesi’ne dönmediğini söyleyen Erduran, böylece de bu sorunlara direkt müdahale edilemediğini kaydetti.

   Erduran, “Siz ödersiniz, sigortanız öder ya da biri ölür mirasçıları öder ancak bu para maliyeye gider. Bu paranın Karayolları Dairesi’ndeki bir havuza düşmesi gerekiyor. Yatırımcı bakanlıkların acil durumlarda kullanabileceği bir bütçe olması gerekiyor” dedi. Erduran, karayollarındaki bu aksamaların nedenlerini anlattı. Erduran, bu gibi suçlarda ödenen cezaların Maliye’nin havuzunda toplandığını belirterek, bu paranın direkt Karayolları Dairesi’ne dönmediğini ifade etti.

   Erduran, bütün gelirlerin tek havuzda toplandığını ancak bu bütçeyi eğitimin, sağlığın ve yargının tükettiğini, bu nedenle Karayolları Dairesi, Orman Dairesi gibi bütçeden pay isteyen ve yatırımcı olan dairelere pay kalmadığını kaydetti.

 “Vergi adaleti sağlanmalı”

    Hasan Nihat Erduran, vergi adaleti sağlanması gerektiğini söyleyerek, “Gelir vergileri listeleri iş kolu temelli tasnifli yayınlanması gerekiyor. Böylece şeffaflık ve teşvik olur. Kimler başarılı bilinir. Kanaat önderleri vergi verenlerden oluşmalı sözü dinlenmeli” dedi.

   Ayrıca kurumsallaşmanın da yitirilmiş olduğunu belirten Erduran, bunun nedeninin de memur kadroları olmaması, terfilerin geriden gitmesi, daire yasalarının emrettiği işçi ile mühendis, teknisyen ve işçi kadrolarının geriden gelmesi olduğunu söyledi.

   “İşçisi yoksa daire müdürleri, şube teknisyeni nasıl iş yapacak” diye soran Erduran, dairenin çalışabilmesi için hem bütçeye hem de personele ihtiyacı olduğunu belirtti.  Karayolları Dairesi için bu yıl ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu ifade eden Erduran, 2 milyar TL’nin personele yetmeyeceğini belirtti.

   Erduran, seyrüsefer gelirinin de 50, 60 milyon TL’lik bir rakam olduğunu söyleyerek, bunun da yetersiz kaldığını ifade etti.

   Karayollarındaki sorunların giderilmesi için vergi adaleti sağlanması gerektiğini kaydeden Erduran, “Vergi harç, resim, pul ne gelir varsa hepsi maliyenin kasasına gidiyor. Maliye ister bu parayı karayollarına verir,  ister vermez. Önce memur ve işçisini ödüyor artarsa ihale ettiği müteahhitlerin alacaklarını karşılar, stok malzemelerinin teminine bütçe ayırır ve tüm bunlardan sonra yatırıma bütçe kalır” dedi.

“Kadro yetersiz”

   Hasan Nihat Erduran ayrıca şu anda Karayolları Dairesi’nin 115 işçi ve personeli kaldığını duyduğunda üzüldüğünü ifade ederek, kendi döneminde 240 kişi ile çalışıp, o dönemde bile daire kadrosunun olması gerekenin yüzde 50 altında olduğunu belirtti.

   Erduran, bir personelin bir işçinin iki, üç işi yaptığından söz eden Erduran, ayrıca iç denetim raporunun da önemli olduğunu belirtti.

   Her ay iç denetim raporu çıkardıklarından söz eden Erduran, Karayolları Dairesi Müdürü’nün stokların ne kadar olduğunu, sigortaların yapılıp yapılmadığını, sigorta tarihinin saatinin doğru olup olmadığını bilmesi gerektiğini ifade etti.