Beslenmeye bağlı sorunlar; sağlıklı çocukların %25-30’unda görülürken, özel (engelli) çocukların %30-80’inde görülmektedir. Sağlıklı çocuklarda geçici olan beslenme sorunları, özel çocuklar için kalıcıdır.
Literatürde yemek yeme ve beslenme sorunlarına ilişkin verilerin büyük çoğunluğu, Nörolojik bozukluğu olan çocuklara, Özellikle de Serebral Palzili (SP) çocuklara aittir.
Serebral palzi nörolojik gelişimsel hastalıkların en yaygın formudur.
Özel çocuklarda ortaya çıkan beslenme bozukluğu ise; ağız yolu ile uygun çeşitte ve yeterli miktarda besin tüketmelerindeki güçlüktür.
Özel çocuklarda; yemeği reddetme, yemek seçme, yedikten sonra kusma, ihtiyacının altında yemek, yutamamak, diliyle itmek, besinleri ağızda uzun süre tutmak gibi sorunlar görülür. Uzayan yemek saatleri ve anne çocuk açısından mutsuz zamanlardır. Motor – nöron bozukluğun derecesine göre yemek yeme ve beslenme sorunları değişkenlik gösterir. Yeme bozukluğu olan engelli çocuklarda; genellikle boy kısalığı, kas ve yağ dokusunun azlığı dikkat çekmektedir.
Özel çocuklara “besin tüketiminde yetersizlik“ nedeniyle beslenme desteği gereklidir.
Hangi Durumlarda Beslenme Desteği Verilmelidir?
Aşırı kas kaybı olanlara,
Protein enerji yetersizliği olanlara,
Fizik tedavi yardımı alanlara
Çocuğun hiçbir hareketi yapamadığı durumlarda
Sık hastalanma durumunda
İlgisizlik ve besin alımındaki zorluklarda
Hastane de yatma zamanlarının arttığı durumlar da Diyetisyen tarafından Beslenme Desteği verilmelidir.
Yeterli enerji içeren, elzem yağ asitleri ve bazı vitaminler eklenerek, kayıpları karşılamaya yetecek miktarda su ve organik maddeler içeren ve vücut proteinlerinin korunmasını sağlayacak miktarda aminoasit sağlayan dengeli bir diyet verilmelidir.
Beslenme tedavisinin başarılı bir şekilde uygulanmasında, Anne-baba ile diyetisyen arasında gerçek bir iş birliği kurulması önemli bir rol oynar.