Antarktika'daki bazı deniz solucanlarının, dondurucu soğukta hayatta kalmak için bakterilerden yardım aldığı ortaya çıktı. 

Buz balığı gibi bazı canlıların, soğuk sularda donmaktan kurtulmalarını sağlayan bazı proteinler ürettiği biliniyor. Öte yandan sıvılara konan antifiriz gibi bir etki yaratan bu özelliğe sahip olmayan canlılar da Antarktika sularında hayatta kalabiliyor. 

Bunun nasıl mümkün olduğunu öğrenmek isteyen araştırmacılar bazı deniz solucanı türlerini inceledi. 

Ross Denizi kıyısı boyunca tortu örneği toplayan araştırmacılar üç ayrı türde deniz solucanı buldu. İkisi cesetlerden beslenen ve biri de yırtıcı bir hayvan olan bu solucanlar, tek başlarına hayatta kalamayacakları kadar soğuk sularda yaşıyor. 

Science Advances adlı hakemli dergide yayımlanan araştırmada solucanları keserek içine bakan bilim insanları iki bakteri tespit etti.

Meiothermus silvanus ve Anoxybacillus flavithermus adlı bu bakteriler, prolin ve glikol üretiyor. Sıvıların donmasını engelleyen antifiriz gibi bir etki yaratan bu iki kimyasal, hücre donmasının önüne geçiyor. 

1318091 1332044594

Araştırmacılar analiz sonucunda bu bakteri ve deniz solucanları arasında simbiyotik bir ilişki kurulduğunu tespit etti: Solucanlar, bakterilere yaşayacak bir alan verirken, karşılığında donmaktan kurtuluyor.

Bilim insanları bu ilişkinin uzun süredir devam ettiğini ve solucanların, bakterileri nesilden nesile aktardığını düşünüyor. Fakat bunun doğrulanması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Bulgular, hücrelerin dondurucu sıcaklıklarda canlı şekilde tutulduğu ve tüp bebek alanında kullanılan kriyoprezervasyon açısından önemli sonuçlar doğurabilir. 

Antarktika'daki sıcaklıklar gittikçe artarken, denizlerdeki doğal yaşamı koruma çalışmalarına da katkı sağlayabilir. Burada yaşayan canlıların geçirdiği adaptasyonların anlaşılması, yok olmalarını önlem

Editör: Erol Kanlıada