Doğan SAMER
Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına yaklaşık bir ay gibi kısa süre kaldı ancak birçok okuldaki bakım-onarım, inşaat ve tadilat işleri ya daha başlamadı ya da çok yavaş ilerliyor.
Yapılan deprem fizibilite çalışmalarında kusurlu ya da riskli görülen okullarda güçlendirme çalışmaları, yıkım ve yeniden yapım süreci geçtiğimiz seneden beridir devam ediyor ve öğrenciler konteynır sınıflarda derslerine devam ediyordu.
Bu kapsamda yapılan deprem fizibilite çalışmalarında kolonları dayanıklı olmadığı tespit edilen Necati Taşkın İlkokulu’ndaki bazı binalar da Deprem Komitesi kararıyla yıkıldı. Okulda şubat ayından beridir devam eden inşaat, yeni eğitim dönemine yetişemeyecek gibi görünüyor.
Yıkım çalışmalarının tamamladığı okulda yeniden yapılması gereken binaların çalışması henüz başlamadı…
BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, “Şu an okulların görüntüsü yeni döneme yetişmeyeceği algısı veriyor” dedi…
Maviş: Okulun bazı binaları şubat ayından beri kullanılmıyordu
Necati Taşkın İlkokulu’nun bazı binalarının şubat ayından beri kullanılmadığını belirten Maviş, “Yapılan deprem fizibilite çalışmalarında kolonların dayanıklı olmadığı tespit edildi. Deprem Komitesi kararı ile kullanım dışı bırakılan binanın yıkım işlemleri tamamlandı” dedi.
Okulun diğer binalarının da bu aşamada gözden geçirilmesinde ve ailelerle şeffaf bilgi paylaşılmasında fayda olduğunu ifade eden Maviş, “Necati Taşkın İlkokulu’nun yanı sıra İlköğretim Dairesi’ne bağlı Çağlayan C. İlkokulu, Şht. Yalçın İlkokulu, Çayırova İlkokulu, Karakol İlkokulu, Alasya İlkokulu, Konuklar İlkokulu, Lefke İstiklal İlkokulu, Yeşilyurt İlkokulu, Alaniçi İlkokulu, Dikmen İlkokulu, Haspolat İlkokulu, Gaziköy Anaokulu, Dörtyol İlkokulu, Şht. Zeki Salih İlkokulu ve Tuzla Şht. Özdemir Anaokulu’nda da yıkılıp, yeniden yapılması gereken binalar var” şeklinde konuştu.
“Konteyner sınıflar çözüm aracı olarak kullanılacak”
Burak Maviş, birçok okulun bilindiği gibi konteyner sınıflarda eğitime devam ettiğini hatırlatarak, yeni binalar inşa edilene kadar konteyner sınıfların çözüm aracı olarak kullanılacağını düşündüğünü söyledi.
Maviş, “Öncelikle çocukların güvenliğinin sağlanması, ardından verimli eğitim ortamları yaratılması önceliğimizdir. Bu noktada konteyner sınıfların en ihtiyaçlı şekilde dizayn edilmesi (ses yalıtımı, ışık, teknoloji vb.) veya çelik yapıların tercih edilmesi gerektiğini ifade ediyoruz” dedi.
“Toplum algısında ekrana gelen görüntü önemlidir”
Toplum algısında ekrana gelen görüntünün önemli olduğunu belirten Maviş, “Şu an okulların görüntüsü yeni döneme yetişmeyeceği algısı veriyor. Zaman baskısı manipülatif haberler üretilmesine müsaittir. Biz o kaliteli görüntüyü yakalayana kadar yapılan işlemler süreci ile ilgileniyoruz. Bu yüzden süreci tek bir açıdan değerlendirmek, altı boş kulağa hoş sloganlarla konuşmak, saplantı slogan kararlara göre davranmak ve konum alıp dayatmaya çalışmak gibi kolaycılıklarla ile bir yere varamayacağımız yaklaşımı ile okulları ziyaret edip, çalışmaları yerinde görmeyi tercih ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Çalışmaya başlanmayan ve raporu dahi tamamlanmayan okullar var”
Tablonun bütününe bakıldığında çalışmaların başladığı okullarda makul bir sürede işin tamamlandığını söyleyen Maviş, “Fakat daha çalışmaya başlamayan ve raporu dahi tamamlanmayan okullarda bürokrasi işi yavaşlatabiliyor. Eğitim Bakanlığı’na düşen görev bürokrasiyi hızlandırmak, iş takibi yapmak ve okullarda güvenli ortamı sağlamaktır. Bunlardan biri eksik olursa, aileler ile birlikte karşısında olacağımız şimdiden bilmesi gerekiyor” dedi.
Maviş, güçlendirme çalışması başlatılan bazı okulları ziyaret etti
Öte yandan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Burak Maviş, ülke basınına yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimarlar Odası (KTMMOB) Başkanı Seran Aysal ile güçlendirme çalışması başlatılan bazı okulları ziyaret ettiğini kaydetti.
Şht. Zeki Salih İlkokulu, Şht. Hüseyin Akil İlkokulu, Dörtyol İlkokulu, Vadili-İnönü İlkokulu, Gaziköy İlkokulu ve Değirmenlik İlkokulu’nu ziyaret ettiklerini kaydeden Maviş, ziyaret esnasında Akdoğan Belediye Başkanı Ahmet Latif ile yüz yüze, Değirmenlik-Akıncılar Belediye Başkanı Ali Karavezirler’le de telefoniyen okullarda yapılan çalışmaların değerlendirildiğini belirtti.
Maviş, ziyaretlerinin amacının, yapılan işleri yerinde görmek, güçlendirme için kullanılan malzemeler hakkında müteahhitlerden bilgi almak ve kamuoyunun dikkatini eğitime çekmek olduğunu kaydetti.
Güçlendirme çalışmalarının özel malzemelerle, yeni ve hassas tekniklerle yapıldığını belirten Burak Maviş, ancak bürokratik sürecin “hızlı ve pratik çalışmadığını” ileri sürdü.
Maviş, öğrencilerin, öğretmenlerin ve okul personelinin güvenli binalara kavuşmasının öncelikleri olduğunu söyledi.
Özellikle kullanım dışı binası olan okullardaki çalışmaların eğitim döneminin tamamını kapsayabileceğini belirten Maviş, okulların tüm ihtiyaçlarının tamamlanmasının takipçisi olacaklarını ifade etti.
Maviş, okullarla ilgili şu bilgileri veri:
“Şht. Zeki Salih İlkokulu’nda yıkım çalışmaları başladı.
Şht. Hüseyin Akil İlkokulu’nda güçlendirme çalışmaları devam ediyor.
Vadili-İnönü İlkokulu’nda güçlendirme çalışmaları tamamlandı. Değirmenlik İlkokulu’nda yeni bina neredeyse tamamlandı. Tarihi binadaki güçlendirme çalışmaları devam ediyor.
Gaziköy İlkokulu’nda güçlendirme çalışması tamamlandı. Kullanım dışı olan binaların yıkımı bekleniyor.
Dörtyol İlkokulu’nda güçlendirme çalışmaları devam ediyor. Kullanım dışı binaların yıkımı bekleniyor.”