Eğitim Danışmanı Habibe Muhtaroğlu, yurtdışına gitmek isteyen öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

   Muhtaroğlu, Amerika’da eğitimin çok pahalı olduğunu, bu nedenle yurtdışı olarak en çok Avrupa’nın tercih edildiğini söyledi.

   Avrupa’da okumanın sadece üniversite eğitimiyle sınırlı olmadığına dikkat çeken Muhtaroğlu, Avrupa’da eğitim almanın kişinin vizyonunu geliştirdiğini vurguladı.

   Muhtaroğlu öğrencilere, “Mutlaka eğitimden sonra size fırsat sağlayacak bir ülke bulun” tavsiyesinde bulundu.

   BAĞIMSIZ TV’de Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay’ın sunduğu “Markaj” programına konuk olan Eğitim Danışmanı Habibe Muhtaroğlu, üniversite seçerken dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

   Muhtaroğlu, dünyada eğitim danışmanlığının çok bilinen bir sektör olduğunu, çocuklarını yurtdışında üniversiteye göndermek isteyen ailelerin mutlaka bir eğitim danışmanından destek aldığını kaydetti.

   Ülkemizde eğitim danışmanlığının tanım olarak farklı algılandığına dikkat çeken Muhtaroğlu, danışmanların genellikle iyi İngilizce bilen ve esas mesleği başka bir şey olan kişiler olduğunun sanıldığını belirtti.

 “Eğitim danışmanı olmak için yeterli bilgi birikimi olmalı”

   Muhtaroğlu, eğitim danışmanlığının uzun yıllar farklı üniversitelerde görev yapan, işletme veya eğitim pazarlaması uzmanı olan ve öğrencileri yönlendirebilecek yeterli bilgi ve birikim sahibi insanların yapması gereken bir iş olduğunu kaydetti.

Avrupa’da Okumak Vi̇zyon Geli̇şti̇ri̇yor2   Muhtaroğlu, uzun yıllar Amerika’da yaşadığını, eğitim pazarlaması tecrübesinin bulunduğunu ve bu alanda uzman olduğunu belirterek yıllarca yurtdışından Ankara ODTÜ ve KKTC ODTÜ’ye öğrenci getirdiğini söyledi.

   Görevi esnasında 60 farklı ülkede farklı farklı üniversitelerle temaslarda bulunduğunu belirten Muhtaroğlu, daha sonra edindiği bilgi birikimini Kıbrıs’taki öğrencileri yurtdışındaki üniversitelere yönlendirmek için kullandığını ifade etti.

 “İki farklı eğitim danışmanı var”

   Muhtaroğlu, yurtdışındaki üniversitelerle “temsilcilik” bazında çalışan danışmanlar ile öğrencilere kendisi gibi en iyi alternatifleri sunmaya çalışan “bağımsız danışmanlar” şeklinde iki farklı eğitim danışmanlığının bulunduğunu belirtti.

   Muhtaroğlu, yurtdışına gitmek isteyen öğrencilere akademik bilgileri ve sosyal-kültürel becerilerine göre “hangi ülkede hangi üniversiteye” gidebileceğine yönelik en iyi fırsatları sunmaya çalıştığını kaydetti.

 “Aileler çok para harcıyor”

   Yurtdışına gidecek öğrencilere tavsiyede de bulunan Muhtaroğlu, “Mutlaka eğitimden sonra size fırsatlar sağlayacak bir ülke bulun” diye konuştu.

   Muhtaroğlu, “Önemli olan sadece yurtdışında okumak değil” diyerek ailelerin okullar ücretsiz olsa da barınma ve yeme-içme, yani kısaca yaşam için çok fazla para harcadığına dikkat çekti.

   Bu paraların karşılığının “öğrencilerin bir süre yurtdışında kalması” olduğunu belirten Muhtaroğlu, eğitim hayatından sonra öğrencilerin yurtdışında kalmasının bilgi ve beceri kazandırdığını ifade etti.

   Muhtaroğlu, öğrencilerin yurtdışında tecrübe edindikten sonra adaya dönmesinin ülkeye daha yararlı olacağını, aileler için de daha anlamlı olacağını vurguladı.

 “Üniversite seçerken dikkat edilmeli”

   Üniversite seçerken dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Muhtaroğlu, çoğu ailenin çocuklarını ilk 50 veya 100 üniversiteden birinde okutmak istediğini, ancak ne Kıbrıs’ta, ne de Türkiye’de bu sıralamada bir üniversite olduğunu söyledi.

   Muhtaroğlu, Avrupa’daki üniversitelerin hepsinin belli bir düzeyde olduğunu ekledi.

   Avrupa’da okumanın sadece üniversite eğitimiyle sınırlı olmadığını belirten Muhtaroğlu, Avrupa’da kalınan sürenin kişinin vizyonunu geliştiren veya değiştiren, kişiye farklı şeyler katan bir süreç olduğunu vurguladı.

 “Amerika’da eğitim pahalı”

   Amerika’ya gitmek isteyen çok öğrencinin olduğuna değinen Muhtaroğlu, Amerika’ya gitmek isteyen öğrencilerin 9. sınıftan itibaren stratejik hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa’da Okumak Vi̇zyon Geli̇şti̇ri̇yor1   Muhtaroğlu, Amerika’da yıllık eğitimin minimum 60 bin dolar olduğunu, bu rakamın 150 bin dolara kadar çıkabildiğini ifade etti.

   Amerika’da eğitimin pahalı olduğunu belirten Muhtaroğlu, bu nedenle Amerika hedefi bulunan öğrencilerin burs alabilmesi için çok başarılı olması gerektiğini dile getirdi.

 “Danışmanlar öğrencilerin geleceğini planlıyor”

   Muhtaroğlu, Avrupa’da okumak isteyen öğrencilerin en geç 11. sınıfın şubat ayına kadar bir eğitim danışmanından hizmet alması gerektiğini söyledi.

   Eğitim danışmanlarının öğrencilere yol haritası çizdiğini ve çeşitli alternatifler sunduğunu belirten Muhtaroğlu, bu anlayışla danışmanların öğrencilerin geleceğini planladığını kaydetti.

   Ancak planlamanın tek taraflı olmadığına dikkat çeken Muhtaroğlu, bunun danışman, öğrenci ve ailesi şeklinde üç taraflı yapıldığını belirtti. 

Editör: Ahmet Karagözlü