Kıbrıs Türk şiirinin önemli isimlerinden olan, II. Yeni akımının Kıbrıs Türk şiirinde öncüleri arasında yer alan ve 2010’da fizikî dünyaya veda eden Şair ve Öğretmen Fikret Demirağ, doğum gününde hatırlanıyor.

   Kıbrıs kültürünü şiirsel bir dil ve yeni bir söyleyişle yansıtan Demirağ, kimi zaman erotik kimi zaman hümanist kimi zaman da toplumcu yanını dizelerinde görünür kılmıştır.

   Fikret Demirağ, 10 Ocak 1940’ta Lefke'de doğdu. İlk ve ortaöğrenimini burada bitirdi. Üniversite eğitimini ise 1961 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nün Türkçe bölümünde tamamladı.

   Tekrar Kıbrıs'a dönerek 1961-1989 yılları arasında Türkçe öğretmenliği görevinde bulundu. Şölen ve Sanat Postası adlı dergiler ile Halkın Sesi gazetesinin yayınlarına katkı sağladı. 1989 yılında emekli oldu, aynı yıl Kıbrıs gazetesinin kültür sanat bölümünde yönetici oldu. 28 Kasım 2010 tarihinde İstanbul'da kalp yetmezliği sebebiyle öldü.

   Fikret Demirağ Kıbrıs Türk şiirinin önde gelen isimlerinden biridir. Şiir yazmaya 11 yaşında başlamıştır ve Türk şiirinde Akdenizli şiiri temsil etmiştir.    

   İlk dönem şiirlerinde İkinci Yeni'nin etkisinde kalmıştır. Daha sonra toplumcu gerçekçi anlatıma yönelerek bu türde eserler vermiştir.

   Şiir ve söyleşileri Alaz, Cumhuriyet Kitap, Dost, İnsan, Kedi Şiir Seçkisi, Kurşun Kalem, Kül, Ortam, Özgür Edebiyat, Sincan istasyonu, Varlık, Yasakmeyve ve Yeni Düzen'de yayımlandı.

   Behçet Necatigil tarafından “Kıbrıslı sanatçıların en ilginci” şeklinde nitelendirildi. 1994'te Türk Bankası Kültür Sanat Ödülü'nü, 1995'te ise M. Necati Özkan Kültür Ödülü'ne layık görüldü.

   Bademliköy’deki Fikret Demirağ Şiir Tepesi’nde Fikret Demirağ’ın anısına 2017’den itibaren her yıl Uluslararası Fikret Demirağ Şiir Festivali düzenleniyor.

Editör: TE Bilisim