Lüzinyanlar tarafından 1328 yılında inşa edilen, önemli Katolik ibadethanelerinden, Geotik Mimarinin en önemli eserlerinden orijinal adı Aziz Nikolas Katedrali olarak kabul edilen, Osmanlı Dönemi'nden sonra adı Lala Mustafa Paşa Cami olan tarihi yapıda yıpranmalar başladı.

   İç ve dış kısmında tehlikeli çatlakları olduğu öne sürülen, bozulmuş ve düşmüş yerleri olan Kıbrıs'ın gözbebeği tarihi yapının, dokusuna uygun şekilde restore edilmesi bekleniyor.

   Bir süre önce yüzey taşlarındaki dökülme nedeniyle etrafı güvenlik kordonu altına alınan tarihi yapı, günümüzdeki haliyle her gün yüzlerce turiste ve bir o kadar da ibadetçiye ev sahipliği yapıyor.

   Kıbrıs Vakıflar İdaresi İnşaat İşlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, Mimar Kerime Darbaz, ülkenin göz bebeği konumunda olan Lala Mustafa Paşa Cami'nin restorasyonu ile ilgili çalışmanın devam ettiğini, projelendirmenin Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan geçtiğini söyledi.

la2

Mağusalılar: Vakıflar, hızlı davranmalı!

    BAĞIMSIZ Gazete'ye konuşan Mağusalı vatandaşlar, sadece Kıbrıs'ın değil, tüm dünyanın en önemli eserlerinden olan Lala Mustafa Paşa Cami'nin geçtiğimiz kış aylarında gözle görülür bir şekilde yaşanan taş dökülmelerinin, giderek arttığını söyledi.

   Caminin son yıllardaki durumunun tüm Mağusalıları üzüntüye boğduğunu ifade eden vatandaşlar, Mağusalının kendi evinden, kendi işyerinden çok bu tarihi yapının fiziki durumunu önemsediğini kaydetti.

   Vatandaşlar, daha öncede yapının restorasyonun gündeme geldiğini, ancak ortada somut bir çalışma görülmediğinden yakındı. Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ni caminin ayakta kalması ve daha da güç kaybetmemesi için hızlı davranmaya davet eden Mağusalılar, konunun takipçisi olacaklarını dile getirdi.

la5

Darbaz: Depremin ardından proje gözden geçirildi!

   BAĞIMSIZ Gazete'ye konuşan Kıbrıs Vakıflar İdaresi İnşaat İşlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, Mimar Kerime Darbaz, ülkenin göz bebeği konumda olan Lala Mustafa Paşa Cami'nin restorasyonu ile ilgili çalışmanın devam ettiğini, projelendirmenin Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan geçtiğini söyledi.

   Üzücü 6 Şubat depreminin ardından projenin yeniden gözden geçirildiğini ifade eden Darbaz, güçlendirme projesinin tadilatının yapılacağını dile getirdi.

   Tarihi yapının restorasyonu ile ilgili olumsuz herhangi bir durum olmadığını kaydeden Kerime Darbaz, projenin ciddi bütçe ve hazırlık süreci gerektirdiğini aktardı. Restorasyon sürecinin tahmini olarak 2-3 yıl süreceğini anlatan Darbaz, projelendirme çalışmalarının konusunda uzman profesörler tarafından yürütüldüğünü söyledi.

   Kerime Darbaz, yine profesörler tarafından yapılan incelemelerde, tarihi yapının statik açıdan iyi durumda olduğunun tespit edildiğini, etrafının güvenlik kordonuna alınmasının yüzey taşlarında dökülme yaşanması nedeniyle olduğunu kaydetti.

   Darbaz, “Adanın en önemli anıtsal değerdeki tarihi yapılarından olan Lala Mustafa Paşa Cami ile ilgili çalışmalarımız önemli uzmanlar eşliğinde devam ediyor. Sürece göre en uygun zamanda ihaleye çıkacaktır. Ciddi bir restorasyon süreci olacaktır. Bu tip restorasyonlarda projelendirme zaman almaktadır. Biz çalışmalarımızı en iyi şekilde yapıyoruz” dedi.

la1la3la4la6la8la7la9la11la10la12la5la2385485949_1379980239540933_4433455369936306558_n370217097_1026050995377065_1433965095192770132_n