Ahmet KARAGÖZLÜ
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer ile bir inşaat firmasının taşeronluğunu üstlenen Mustafa Tutar teminata bağlanarak serbest bırakıldı.
Cafer Gürcafer’e “İrtikap”, “Sahte Belge Düzenleme”, “Sahte Belge Düzenlenmesine Tahrik Etme”, “Sahte Belgeyi Tedavüle Sürme”; Mustafa Tutar’a ise “İnsan Kaçakçılığı”, “Sahte Belge Düzenleme”, “Sahte Belge Düzenlenmesine Tahrik Etme”, “Sahte Belgeyi Tedavüle Sürme” suçları getirildi.
Bugünkü duruşmada Mali Suçlarla Mücadele Şubesi’nde görevli Polis Çavuşu Yahya Suiçmez, olayla ilgili olguları yeniden aktardı.
Suiçmez, 28 Mart 2024 tarihinde mahkeme emri gereği KKTC genelinde, ülkeye getirilen “3. dünya ülkesi” vatandaşlarıyla ilgili tahkikat başlatıldığını söyledi.
“İşlemleri hızlandırmak için 135 bin 800 Euro aldı”
Suiçmez, polise ifade veren bir iş takipçisinin Cafer Gürcafer'e müracaatlarıyla ilgili işlemleri hızlandırmak için 2022 ile 2023 tarihleri arasında toplam 135 bin 800 Euro parayı verdiğini söylediğini kaydetti.
Suiçmez, zanlının başkanlığını yürüttüğü Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği'nin 2007 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ülkeye gelecek yabancı işçilerin “ön izin”, “ön izin uzatma” ve “kota” işlemlerinin yapılabilmesi için protokol imzalandığını söyledi.
Yahya Suiçmez, 3 Haziran’da Mali Şube'ye gelen bir inşaat firması yetkilisinin 55 kişilik kota müracaatı için başvuru yaptığını söylediğini, bu müracaatlarla ilgili zanlının Çalışma Bakanlığı'na kota başvurusunda bulunduğunu kaydetti.
Suiçmez, zanlının Çalışma Bakanlığı'na yazı yazarak bu 55 kişilik kotalık işlemi “iptal ettirdiğini”, ancak söz konusu inşaat şirketinin bundan haberinin olmadığını, bunu Bakanlıkta öğrendiğini ve Gürcafer'in “sahte belge” düzenleyerek bu işlemi gerçekleştirdiğini söylediğini ifade etti.
17 kişinin adaya girmesine yardım etti
9-21 Haziran 2023 tarihinde bir inşaat firmasının 30 kişilik ön izin başvurusunda bulunduğunu, firmanın bu kişilerin gelmesini beklediğini, ancak firmanın bilgisi dışında bu 33 kişinin 17'sini ülkeye “kanunsuz” şekilde getirildiğine dikkat çeken Suiçmez, firmaya bu konuda bilgi verilmediğini söyledi.
Suiçmez, şikâyetçi olan inşaat firmasının taşeronluğunu yapan Mustafa Tutar’ın da bu suçla bağlantısının tespit edilerek tutuklandığını anımsattı.
Zanlının 17 işçinin getirilmesi için aracı olduğunu vurgulayan Suiçmez, Tutar’ın polise verdiği ifadede, söz konusu firmanın talebi üzerine işçi bulması için Bangladeşli bir şahısla anlaştığını, bu olayla başka bir bağlantısının olmadığını söylediğini dile getirdi.
Öte yandan Suiçmez, bu 17 kişinin halen nerede olduğunun tespit edilmediğini belirtti.
Ofisinde 16 kişinin renkli pasaport çıktıları bulundu
Mustafa Tutar’ın ofisinde arama yapıldığına dikkat çeken Suiçmez, söz konusu 17 Bangladeş uyruklu kişiye ait pasaportların renkli çıktısının bulunduğunu dile getirdi.
Zanlıdan bu konuda izahat istendiğinde, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği üyelerinin ön izin başvurularıyla ilgili taşeronluk hizmeti verdiğini söylediğini belirtti.
Suiçmez, zanlının ofisinde bulunan renkli pasaport çıktılarının üzerindeki imzaların araştırılacağını, zanlının “insan kaçakçılığı” suçundan da soruşturulacağını ifade etti.
2 evrak bulundu
Zanlıların 3 günlük tutukluluk süresinde Müteahhitler Birliği’nde yeniden arama yapıldığını, incelenen dosyalarda 2 evrak bulunduğunu, bu evraklarda ön izin başvurusunda bulunan 2 ismin 1'inin silindiğini, diğerinin da adaya giriş yaptığının tespit edildiğini açıkladı.
Araştırma sürüyor
Suiçmez, birçok firmanın talep ettiği kişi sayısından daha fazla kişinin adaya getirildiğiyle ilgili konunun araştırılmaya devam ettiğini söyledi.
Yahya Suiçmez, zanlılar aleyhinde yürütülen soruşturmanın devam ettiğini, ancak tahkikata etki etme olasılığının olmadığını belirterek teminat talep etti.
Teminata bağlandılar
Cafer Gürcafer’in avukatı Süleyman Özsoylular ile Mustafa Tutar’ın avukatı Muhabbet Mevsimler, bu talebe itiraz etmedi.
Yargıç Jale Ergüden, Cafer Gürcafer'in yurtdışına çıkışının yasaklanarak tüm kimlik ve seyahat belgelerine el konulmasına, 400 bin TL nakdi teminat yatırmasına, 2 kefilin 1'er milyon TL’lik kefalet senedi imzalamasına; Tutar'ın ise 75 bin TL nakdi teminat yatırmasına, 2 kefilin 700’er bin TL’lik kefalet senedi imzalamasına; ayrıca her iki zanlının haftada bir gün en yakın polis karakolunda ispatı vücutta bulunması şartıyla tutuksuz yargılanmasına karar üretti.