Hiçbir denetime tabi tutulmadan ülkeye ithal edilen ikinci el araçlar trafikte tehlikeye saçıyor. Konuyla ilgili Bağımsız Gazete’ye konuşan Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner, ülkeye ikinci el gelen araçların hiçbir uygunluk denetimi olmadığını söyleyerek, bir kişi aracını satıyorsa ve sattığı kişi de bu aracı alıp, yurt dışına satıyorsa bunun nedeninin de bilinmesi gerektiğini ifade etti.
Bazı kişilerin arabasını yenilemek için değiştiğini bazı kişilerin de aracının ciddi arızaları olması nedeniyle değiştiğini kaydeden Yarkıner, bizim de ülkemize gelen ikinci el araçların standardının ne olduğunu bilmediğimizi belirtti.
Yarkıner, bu araçların ülkeye girerken gerekli güvenlik denetimlerinden geçmediğini ifade ederek, bu araçlarında ‘tanıdıklar’ aracılığı ile ithaline izin verildiğini belirtti.
Ayer Yarkıner, bu araçların ülkeye girdikten sonra araç muayeneye gittiğini söyleyerek, araç muayenenin de bu araçları reddetme hakkına sahip olmadığını ifade etti.
Bu araçların ülkeye ithaline izin verildikten sonra araç muayene de sadece birkaç noktasın bakıldığını belirten Yarkıner, araç muayene istasyonlarının da yasal olarak tam güvenliği sağlayacak denetimler yapamadığını kaydetti.
Araç muayene istasyonların da hava yastığının açılıp açılmadığının görülemediğini, frenleme yeteneğinin hesaplanamadığını kaydeden Yarkıner, bu kontroller yapılmadan araçların trafiğe çıktığını söyledi.
Yarkıner, trafiğe çıkan bu araçların ise canlı bir bomba gibi olduğunu kaydetti.
“Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok”
Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama olmadığını söyleyen Yarkıner, en azından ülkelerin kendi standartlarına uyup, uymadığının kontrol edildiğini ifade etti.
Yarkıner, ayrıca ekonomik ömrünü doldurmuş yüklü araçların da hiçbir denetime tabi tutulmadan ülkeye girişine izin verildiğini belirtti.
Bu araçların üzerinde güvenlik sistemi var mı, varsa nedir diye bakılmadığını söyleyen Yarkıner, yangın önleme olmayan otobüslerin artık dünyada trafiğe çıkamazken bizim ülkemize ithal edildiğini ifade etti.
Yarkıner, bu uygulamanın sadece Avrupa Birliği’nde değil, Birleşmiş Milletler’de de olduğunu ifade ederek, araçların yangın çıktığında uyarı sistemleri olup, yangının söndürüldüğünü belirtti.
“T izinleri gelişi güzel dağıtılıyor”
Ayer Yarkıner, T izinleri dağıtılırken de araçların belli standartlarda olmasına dikkat edilmediğini söyleyerek, “sadece t izni verilecek şahsın yandaş olup olmadığına ya da bundan siyasi bir rant elde edilip edilmeyeceğine bakılıyor” dedi.
İhtiyaç olup, olmadığına bakılmaksızın, gelecek olan aracın yolcu taşımaya müsait olup olmadığına bakılmaksızın t izni verildiğinden söz eden Yarkıner, ayrıca sağdan indirme bindirme kapıları olan araçların da ithaline izin verildiğini belirtti.
“Trafik kazalarının nedenleri
arasında yol, sürücü ve araç hataları var”
Trafik kazalarında nedenin hep alkol gösterildiğini ancak en son yapılan istatistikte yani 2023’ün nisanında yapılan açıklamaya göre; 39 ölümlü çarpışmanın sadece 3’ünün alkollü olduğunu belirten Yarkıner, yaptıkları çalışmalarda trafik kazalarının yol hatları, sürücü hataları, araç hatalarından meydana geldiğini ifade etti.
Yarkıner, kendi yaptıkları çalışmalarda trafik kazalarının bu üç nedenden meydana geldiğini tespit ettiklerini ancak kaza sonrası yapılan açıklamaların hep alkol üzerinden olduğunu söyledi.