Geçen hafta Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından vurulan 3 yaşındaki Filistinli çocuk tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
İsrail'deki Sheba Hastanesi, 3 yaşındaki Muhammed Haitham el-Tamimi'nin sağlık ekibinin yoğun çabalarına rağmen kurtarılamadığını açıkladı.
Ramallah yakınlarında yaşanan çatışmanın ardından İsrail ordusu bir açıklama yaparak, bir grup saldırganın Neveh Tzuf yerleşim birimindeki kalabalığın olduğu bölgeye doğru ateş açtığını, yakınlarda konuşlu İsrail birliklerinin de ateşe karşılık verdiğini öne sürmüştü.
Açıklamada İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu biri 3 yaşında iki Filistinlinin yaralandığı ifade edilmiş ve İsrail ordusunun bu tip olayları engellemek için her şeyi yaptığı iddia edilmişti.
3 yaşındaki Tamimi olayın ardından helikopterle hastaneye kaldırılırken, babası Haitham al-Tamimi'nin de olayda yaralanan diğer kişi olduğu vurgulanmıştı.
Tamimi'nin cansız bedeni dün Ramallah'taki bir hastaneye teslim edilirken, 3 yaşındaki çocuğun cenazesinin bugün defnedilmesi bekleniyor.
40 yaşındaki baba Haitham, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Çocuğumla birlikte arabadaydık. Aile ziyaretine gidiyorduk. Birdenbire beni ve oğlumu vurdular. Askeri kuleden ateş açıldığını düşünüyorum" diye konuştu.
Haitham, olay sırasında başka birileri tarafından ateş açılmadığını söyledi.
Filistin haber ajansı Wafa'ya konuşan yerel aktivist Bilal el-Tamimi ise İsrail ordusunun olayın gerçekleştiği köye girişleri kapattığı bir sırada askerlerin 3 yaşındaki çocuğun da bulunduğu araca ateş açtığını söyledi.
AFP'nin resmi makamlardan derlediği verilere göre, 2023'ün başından bu yana İsrail-Filistin çatışmasıyla bağlantılı olaylarda yarısı sivil ve 26'sı çocuk olmak üzere 156 Filistinli, 21 İsrailli, bir Ukraynalı ve bir İtalyan hayatını kaybetti.
İsrail ordusu olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklasa da, İsrail merkezli insan hakları örgütü Yesh Din'in verilerine göre Filistinlilere yönelik saldırıları aydınlatmak için yürütülen soruşturmalar sonuçsuz kalıyor. 2017-2021'de İsrail ordusuna yönelik şikayetlerin yalnızca yüzde 21,4'ü soruşturmaya dönüşürken, yürütülen 248 soruşturmadan sadece 11'i konuyla ilgili dava açılmasıyla sonuçlandı.