İş İnsanları Derneği (İŞAD) Başkanı Enver Mamülcüoğlu, ülkenin yatırım iklimi ve ekonomisinde sıkıntı bulunduğunu belirterek, iş insanlarının birçok sorun yaşadığını söyledi.

   “Ülkemizdeki iş insanları her 5 yılda bir büyük krizle karşılaşıyor, yatırım yapmak isteyen ve bunu düşünen iş insanları da bu krizle karşılaşınca doğal olarak vazgeçiyor” diyen Mamülcüoğlu, ülkenin kurulduğu günden beri istikrarsız politika yürüttüğünü, sürdürülebilir bir ekonomi modeli de yaratamadığını vurguladı.

   Mamülcüoğlu, ülkemizdeki iş insanlarının memleketini sevdiği için buraya yatırım yaptığına dikkat çekti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi karşılaştırıldığında ülkemizin çok geride olduğunu ifade eden Mamülcüoğlu, “İş insanları olarak Rum tarafına baktığımız zaman anlıyoruz ki 5-0 geride başlıyoruz” dedi.

   Mamülcüoğlu, BAĞIMSIZ TV’de Genel yayın Yönetmeni Ali Baturay ile köşe yazarı Emin Akkor’un sunduğu “Empati” programına konuk oldu.

369407834_282457257736094_1853333013844706820_n

Mamülcüoğlu: Yatırımcılarımız ülkesini

sevdiği için buraya yatırım yapıyor

   İş İnsanları Derneği (İŞAD) Başkanı Enver Mamülcüoğlu, ülkemizdeki iş insanlarının memleketini çok sevdiği için buraya yatırım yaptığını fakat ülkedeki yaşanabilirlik seviyesinin düşük olmasının onları zorladığını söyledi.

   İş insanları olarak verdikleri uğraşın asla boşuna olmadığını belirten Mamülcüoğlu, “İş insanları olarak bizim için farklı mecralarda gözümüz yok” dedi.

   “Ülkemizi severek ve yarını düşünerek çalışıyoruz, bir yere giderken de ilgi ve potansiyelimizi yanımızda götürüyoruz” diyen Mamülcüoğlu, ülkedeki diğer dernek ve odaların kendilerine hayret ettiğini anlattı.

   İŞAD olarak toplantılara birçok bilgili kişiyle katılarak, büyük sinerji yarattıklarını kaydeden Mamülcüoğlu, diğer dernek ve odaların kurumsal olarak hareket ettiğini, kendilerinin elde ettikleri sonucun ise daha değerli olduğunu vurguladı.

369272459_286280514007082_4000180190123554891_n (1)

“Ülke kurulduğundan beri her

5 yılda bir ekonomik kriz yaşıyor”

   Enver Mamülcüoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden itibaren her 5 yılda bir ekonomik kriz, kaos veya engelle karşılaştığını söyledi.

   “Ülkemizdeki iş insanları her 5 yılda bir büyük krizle karşılaşıyor, yatırım yapmak isteyen ve bunu düşünen iş insanları da bu krizle karşılaşınca doğal olarak vazgeçiyor” diyen Mamülcüoğlu, ülkenin kurulduğu günden beri istikrarsız politika yürüttüğünü vurguladı.

    Mamülcüoğlu, ülkemizdeki gelmiş-geçmiş tüm hükümetlerin yürütülebilir bir ekonomi modeli yaratamadığını belirtti.

    Günümüzde yaşanan ekonomik kriz, Rusya-Ukrayna savaşı, doğal afet (Asrın depremi) gibi sorunların da bulunduğunu ifade eden Mamülcüoğlu, “KKTC’de iş yapan iş insanları en zeki insanlardır, çünkü bu kadar problem ve sıkıntı içerisinde ayakta durabilmek büyük bir çaba ve başarıdır” dedi.

    KKTC’li iş insanlarının ülkede birçok sorunla boğuştuğunu, buna rağmen işlerini yürüttüğünü belirten Mamülcüoğlu, ülkedeki iş insanlarının başka ülkelerde çok daha başarılı olabileceğini söyledi. Mamülcüoğlu, başka ülkelerde KKTC’de yaşanan sorunların büyük bir kısmının olmadığını, bu nedenle KKTC’deki iş insanlarının ülke dışında daha başarılı olabileceğini dile getirdi.

369272459_286280514007082_4000180190123554891_n

“Elektrik, su ve yakıt

zamları büyük bir yük”

   İŞAD Başkanı Enver Mamülcüoğlu, iş insanları olarak en çok yaşadıkları sıkıntılardan birinin elektrik, su ve yakıta sürekli getirilen zamlar olduğunu söyledi.

   Mamülcüoğlu, elektrik, su ve yakıta gelen zammın, piyasa şartlarına göre çok büyük bir yük olduğunu vurguladı. “Akaryakıt girdilerinin yüksek olması fiyatlara yansıyor, bu da pahalılık yaşanmasına neden oluyor” diyen Mamülcüoğlu, ülkedeki yakıtın oktan seviyesinin düşük olduğunu, bu nedenle en kötü yakıtın kullanıldığına dikkat çekti. Elektrik konusundaki sorunlara da işaret eden Mamülcüoğlu, “Elektrikler kesilince jeneratör kullanıyoruz fakat o da doğru dürüst bir akım sağlamadığı için aletlerin yine bozulmasına neden oluyor” dedi.

“Türkiye ile protokol imzalanırken

biz de masada olmalıyız”

   Ülkemizde yaşanan kabine değişikliği nedeniyle Maliye Bakanı ve Çalışma Bakanı’nın değiştiğine dikkat çeken İŞAD Başkanı Enver Mamülcüoğlu, “Kendileriyle yakın zamanda görüşüp, sektörlerle ilgili sorunları ve çözümleri masaya yatıracağız” dedi.

   Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ülkeye ilk ziyaretinde kendisiyle bir buçuk saat görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Mamülcüoğlu, “Elimizdeki projeleri verdik, piyasa ve Türkiye’deki şartlara göre program sunduk” dedi.

    Türkiye ile bugüne kadar birçok protokol imzalandığını vurgulayan Mamülcüoğlu, protokol yaparken İŞAD olarak görüşmede yer aldıklarını fakat diğer örgütlerin katılmadığını söyledi.

    Sadece 5 örgütün görüşmelerde yer aldığını kaydeden Mamülcüoğlu, “Biz bu işin mutfağında olmalıyız, biz o mutfakta olmazsak, protokoller yine işe yaramayacak” ifadesini kullandı.  Bugüne kadar birçok protokolün kadük olup uygulanamadığını belirten Mamülcüoğlu, söz konusu protokollerin KKTC sistemine göre hazırlanmadığını vurguladı.

   Mamülcüoğlu, protokollerin KKTC şartlarına göre uzun veya kısa vadeli olması gerektiğini de kaydetti.

“Ülke arazilerinin yabancı

yatırımcılara satılması çok tehlikeli”

   Birçok ülkeden yatırımcının KKTC’de inşaat sektörüne yatırım yaptığına dikkat çeken Enver Mamülcüoğlu, yabancı yatırımcıların arazileri satın almasının sakıncalı olduğunu söyledi.

   Yabancı yatırımcıların sadece daire almadığını, komple araziyi satın aldığını belirten Mamülcüoğlu, başka ülkelerde böyle bir olayın yaşanmadığını ifade etti. Küçük bir adanın içerisindeki arazilerin yabancı yatırımcılara satmanın tehlikeli olduğunu vurgulayan Mamülcüoğlu, “İngiltere’de yatırım yapmak isteyenler söz konusu yeri devletten sadece kiralayabiliyor, devlet araziyi asla satmıyor” dedi.

   Bu konuda hükümete uyarı yaptıklarını kaydeden Mamülcüoğlu, yasalarda da zafiyetler yaşandığını ve yabancı yatırımcıların bu zafiyeti kullandığını aktardı. Ülkede KKTC vatandaşlarının artık azınlık durumuna gelmeye başladığını dile getiren Mamülcüoğlu, özellikle Afrika’dan gelen birçok öğrenci olduğunu, daha sonra bu öğrencilerin çalışma hayatına geçiş yaptığını iletti.