Uluslararası fuarlar, globalleşen dünyada hem ülkelerin hem de işletmelerin ticaret faaliyetlerinde oldukça önemli bir rol oynuyor.
Dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen fuarlara katılan işletmeler, markalarını ve ürünlerini daha geniş kitlelere tanıtma fırsatı yakalayabiliyor.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) da bu amaç doğrultusunda yıllardır birçok ülkede düzenlenen fuarlara katılarak sanayinin gelişimine ve ülke tanıtımına büyük katkı sağlıyor.
KTSO Basın ve İletişim Sorumlusu Hüseyin Ezgin ile Sanayi ve Sicil Sorumlusu Derya Hayaloğlu, BAĞIMSIZ Gazete Muhabiri Ahmet Karagözlü’nün sorularını yanıtladı, fuarlar hakkında bilgi verdi.
Ezgin ve Hayaloğlu, fuarların özellikle gıda alanlarındaki ihracata çok büyük katkı sağladığını belirterek “Fuarlar sadece ticaret yerleri değil, aynı zamanda prestij yerleridir” dedi.
SORU: Sanayi Odası olarak şu anda katıldığınız fuarlar nelerdir?
CEVAP: Biz Kıbrıs Türk Sanayi Odası olarak gıda fuarları ile yapı ve inşaat fuarlarına katılmaktayız. Genel olarak bu fuarlara gidiyoruz çünkü ülkemizdeki sektörler ağırlıklı olarak bu alanlara yöneliktir. Bu kapsamda 2007 yılından beri kesintisiz olarak Dubai’de düzenlenen gıda fuarına katılıyoruz. Bunun yanı sıra Avrupa’da ve Türkiye’de de düzenlenen fuarlara katılmaktayız. Geçmiş senelerde Avrupa’da bilişim fuarlarına da katıldık.
“Fuarlar, ihracata çok büyük katkı sağladı”
SORU: Fuarların ülkeye katkısı nasıl oluyor?
CEVAP: Fuarlar, özellikle gıda alanlarındaki ihracata çok büyük katkı sağladı. Özellikle 2007’den beridir katıldığımız Dubai fuarları, gıda ihracatında önemli bir yere sahip… Ancak fuarlar sadece ticaret yerleri değil, aynı zamanda prestij yerleridir. Yani bir markayı tanıtıp satmaya başladıktan sonra o firmanın sürekli orada olması, mevcut müşterisine güven tazelemesi ve yeni müşterilere de orada olduğunu göstermesi oldukça önemlidir. Çünkü fuarlara her yıl katılan bir firma güven tazeler; “Bu iyi firmadır, sağlam bir markadır’ izlenimini verir. Fuarların diğer bir yönü de üretici ve sanayiciye son teknolojileri ve sektördeki yenilikleri yakından takip etme fırsatı sağlamasıdır. Bu dijital ortamda da yapılabilir ama bu teknolojiyi orada deneyimlemek bambaşka bir şeydir.
SORU: Hangi gıda ürünlerimiz fuarlarda tanıtılıyor?
CEVAP: Genellikle niş ürünlerimiz tanıtılıyor. Yani hellim, pekmez, zeytin ve zeytinyağı gibi ürünlerdir. Çok az da olsa kahve de bu ürünler arasında var. Ama fuarlarda ağırlıklı olarak hellim satılmaktadır.
“Coğrafi tescilden önce itirazlarımız dikkate alınmıyordu”
SORU: Hellimin coğrafi olarak tescillenmesinin rakamlara etkisi nasıl oldu?
CEVAP: Eskiden fuarlara gittiğimizde Türkiye’deki firmalar veya yabancı firmalar da ürettikleri ürünleri ambalajlayarak “hellim” adı altında sergiliyordu. Biz buna itiraz ettiğimizde dikkate bile alınmıyordu. Çünkü tescilimiz yoktu. Ancak coğrafi tescilden sonra bu durumun önüne geçildi. Hellim şu anda “menşe korumalı ürün” olduğu için Kıbrıs adası dışında üretilen hellim benzeri bir ürünün ambalajına “hellim” adı konulamaz.
“Dubai fuarına ilk kez katıldığımızda insanların kafası çok karışıyordu”
SORU: Sıkça Dubai fuarından bahsediyorsunuz. Bu fuarın ülkeye katkısı daha mı farklı?
CEVAP: Evet. Çünkü Dubai’de “North Cyprus” şemsiyesi altında stant açıyoruz. Fuara ilk katıldığımız dönemde insanların kafası çok karışıyordu. Çünkü aynı fuara Kıbrıs Cumhuriyeti de “Cyprus” adı altında katılıyor. İki farklı stant gören insanlar ilk yıllarda bu anlamı bilmiyordu. Orada kendimizi ifade etme şansımız oldu; Kıbrıs’ın sadece Rum olmadığını, Türklerin de yaşadığını anlatabildik. Biz oraya sadece ülke veya ürün tanıtımı için gitmiyoruz. Sanayi fuarlarında bunlar zaten toplu halde yapılıyor. Biz aslında ülkeyi ürünle birlikte tanıtıyoruz. Yani ürünü tanıtırken aslında onun Kuzey Kıbrıs ürünü olduğunu tanımlıyoruz. Bunu yaparken de Kuzey Kıbrıs varlığından bahsettiğimiz için “çifte tanıtım” yapmış oluyoruz. Yani biz ürünlerimizle birlikte ülkeyi de pazarlıyoruz.
“Fuarlar, dünyanın kurtlar sofrasıdır”
SORU: İhraç ettiğimiz ürünler rekabet edilebilirlik özelliğine sahip mi?
CEVAP: Evet, firmalarımızın ürünleri rekabet edebilirlik özelliğine sahiptir. Eğer bu özelliğe sahip olmasaydık, fuarlara katılamazdık. Bilindiği üzere fuarlar, dünyanın kurtlar sofrasıdır. Burada ürün sergilemek kolay değildir. Siz eğer sergilediğiniz ürünün arkasında olamazsanız, o fuara bir daha gidemezsiniz. Yani götürdüğünüz ürün o fuarın kalitesinde değilse, oradaki ömrünüz çok kısa olur. Çünkü karşımızdaki rakipler, dünya çapındadır. İhracatını yaptığımız ürünlerin tamamı sertifikalıdır; standart belgesine, üretim kalitesine sahiptir. Ayrıca dünyada kullanılan ve geçerliliği olan standartlarda bir üretim şekline haizdir. Bu olmazsa olmaz zaten…”