Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, dün açılan yeni Ercan Havalimanı hakkında açıklamalarda bulundu.

Özersay, “Burada asıl önemli olan konu bu terminalin yapılması sürecinde yani 10 yılı aşan bu uzatmalı süreçte yaşananlardan herkesin, altını çizerek söylüyorum, herkesin kendi payına gereken dersi alıp almadığıdır” dedi.

Özersay’ın açıklaması şöyle:

“Ercan Havalimanı yeni terminal binası dün sonunda açıldı. Her şeye rağmen önceki duruma göre çok daha fazla yolcuya daha kaliteli hizmet verebilecek modern bir havalimanı terminali bu ülkenin yararınadır. Hayırlı olsun. 

Burada asıl önemli olan konu bu terminalin yapılması sürecinde yani 10 yılı aşan bu UZATMALI süreçte yaşananlardan herkesin, altını çizerek söylüyorum, HERKESİN kendi payına gereken DERSİ ALIP ALMADIĞIDIR. Bir tür yap-işlet-devret modeli olarak planlanan, bir kamu-özel ortaklığı modeli olan Ercan örneği KKTC’de aslında GSM özelleştirmesini bir kenara koyacak olursak ilk ve en büyük kamu-özel ortaklığı adımıydı. Bu süre zarfında devlet Maliyesi Ercan ihalesini alıp işleten şirketten CİRO PAYLAŞIMI şeklinde ciddi bir katkı aldı ve bu, Maliye’nin en önemli gelir kaynaklarından birisi oldu.  Ancak en başta ortaya konulan mantık sonradan unutuldu: Şirket devlette olmayan sermayeyi koyup yatırımı yapacak, 25 yıl işletip yatırım ve karını alacak sonra da KKTC’ye devredecekti. Ancak zamanla görüldü ki şirket yatırımı yapmak yerine ÖNCE MEVCUT ERCANI İŞLETİP ORDAN ELDE EDECEĞİ GELİRLE YATIRIMI YAPMAK YOLUNA GİTTİ. Yapım sürecinin 10 yıla uzamasında en önemli etkenlerden birisi buydu ama eğer adil olacaksak bu gecikmenin başka nedenleri de vardı.

Yapım sürecinde yaşananların sadece bir bölümünü hatırlarsak artılarla eksileri bir arada görebilir, daha adil bir değerlendirme yapabiliriz. Hatırlayalım çünkü bazı şeyleri unutuyoruz!

--- O yıllarda memura 13. Maaşı ödemek için sabırsızlanan UBP hükümeti kocaman bir çek ile fotoğraf çektirmiş, iyi çalışılmamış, başka havalimanı projesinden kopyalanan bir şartnamenin altına alelacele imza atmış, ilk aşamada 120 milyon Euro alarak maaş ödemesi yapmıştı;

--- Şirketin sahibi ilk yıllarda bazı bakanların kendisinden RÜŞVET İSTEDİĞİNİ iddia etmişti ki dün o isimlerin bazıları da kurdele kesiyordu; Bu iddiaya cevaben “istenen para rüşvet değil Ercan’ın denetlenmesi hizmetini verecek olan şirkete ödenmesi gereken miktardır” denilmişti. Konu Ombudsmana da iletilmiş ve olayın mevzuata aykırı olduğu saptaması yapılmıştı;

--- Daha sonra yine şirketin sahibi gerek Ulaştırma Bakanlarını gerekse Maliye Bakanlarını kendisinden rüşvet istediklerini iddia ederek defalarca Ankara’ya şikayet etti;

--- Şirket sadece KKTC hükümetleriyle ve bakanlarıyla değil aynı zamanda kendi ortağı olan diğer şirketle de uyuşmazlığa düştü, mahkemelik oldu, gecikmenin bir diğer sebebi de buydu;

--- Mesele en baştan iyi çalışılmadığı için oradaki çiftliğin aktarılmasından, çamlık alandaki ağaçların taşınmasına, askeri yetkililerin boşaltması gereken yeri boşaltma konusunda isteksiz davranmasına varıncaya kadar bir dizi yönetsel sorunla karşılaşıldı, bunlar da sürecin uzamasında etkili oldu;

--- Belirli bir aşamada COVİD nedeniyle ülkeye giriş-çıkışlar kapatılınca Ercan’a yolcu gelmez oldu, ciro diye bir şey kalmadı. Tüm karşılıklı taahhütler alt üst oldu. Sürelerin yeniden gözden geçirilmesi gerekti. Sanırım sürecin uzamasına neden olan en anlaşılabilir makul sebep buydu.

--- Uzunca bir süre şirket ile Maliye arasında KDV ve diğer sorumlulukların hesaplanmasında sürekli bir kavga yaşandı, şirket kendisine bu konularda kimi zaman kolaylık, kimi zaman da ayrıcalık yapılmasını talep edip durdu, zaman zaman Türkiye’den aldığı siyasi destekle bazı şeyler de elde etti ama neredeyse bütün Maliye Bakanları bu şirketle olan ilişkisinde yaka silkti!

--- Proje devam ederken şirket yurt dışından getireceği çeşitli malzemelere (yürüyen merdiven vs) gümrük muafiyeti sağlanmasını istedi, “sonuçta bu yatırım KKTC devletine kalacak, alıp gidecek değiliz, neden gümrük ve diğer harçları ödeyelim?” iddiasını ortaya koydu. Bu süreçte şirkete sırf artık bu proje bitsin bu yatırımdan Halk yararlansın diye bu konularda Covid de düşünülerek kimi kolaylıklar sağlandı.

- Bu liste uzayıp gider…

ÖZETLE gömleğin düğmeleri ilk başta yanlış iliklendiği için yanlış gitti ve hem proje zamanında bitmedi, hem de bu geçen yıllar içerisinde Ercan Havalimanı konusu Türkiye-KKTC ilişkilerini OLUMSUZ yönde etkiledi, pozitif bir gündem değil, negatif bir gündem maddesi oldu. Şimdi bu geçen yıllar içerisinde yaşadıklarımızdan hareketle bir yandan KKTC diğer yandansa Türkiye Cumhuriyeti gereken dersi çıkarmalıdır. Bundan sonraki olası başka büyük projelerde, yap-işlet-devret modellerinde bu yaşadığımız acı tecrübeyi akılda tutmaz ve dikkate almazsak VAY HALİMİZE!…

Umarım bundan sonrasında Ercan Havalimanı Türkiye-KKTC ilişkilerinde pozitif bir gündem maddesine dönüşür.”