Ahmet UÇAR

   Güvercinlik Sanayi Bölgesi’nin İkinci Etabı’nda vatandaşlara yatırım yapmaları için verilen arazilerde altyapı olmadığı için tüm sözleşmeler feshedildi. Ancak sözleşme, vizeli inşaat projesi ve inşaat ruhsatı verilmediği halde bölgede iki işletme faaliyetlerine başladı. Hatta kısa süre önce bir işletmenin önüne elektrik direkleri çekilerek geçici akım bağlandı.

   Kafalarda soru işareti yaratan bu durum bölgedeki diğer işletmecileri de rahatsız etti.

   Söz konusu bölgeden yer alan ve mali yetersizlik nedeniyle altyapısı yapılamayacağından sözleşmeleri feshedilen vatandaşlar, altyapı çalışmalarının bir an önce tamamlanarak sözleşmelerinin yenilenmesini ve bir an önce faaliyete geçmeyi beklerken, diğer taraftan başkalarına avantaj sağlanmasına tepki gösterdi.

    Sanayi Dairesi’nden elde edilen bilgiye göre, bölgede inşaat çalışması yapılabilmesi için Sanayi Dairesi’nin onay vermesi gerekiyor ancak Güvercinlik Sanayi Bölgesi II. Etabı için kimseye inşaat proje onayı verilmedi. Buna rağmen iki işletme, binasını yaptı, bitirdi ve faaliyete geçti…

   İddiaya göre, işletmelerden birine geçici elektrik akımı sağlanırken, bir diğeri güneş enerjisi kullanıyor, taşıma suyla da su ihtiyacını karşılıyor.

   BAĞIMSIZ GAZETE, birçok soru işaretini barındıran bu durumla ilgili yetkili birimlerden görüşler alarak, araştırma yaptı.

“Kaçak” yapıya geçici

akım nasıl verildi?

  Eski Sanayi Dairesi Müdürü Mustafa Yeşil, altyapısı olmayan bölgeye izin verilmesinin yasaya aykırı olması nedeniyle müdür olduğu dönemde Güvercinlik Sanayi Bölgesi II. Etabı’ndaki izinleri iptal ettiğini belirterek, izinsiz yapılan her yapının ‘kaçak’ olduğunu vurguladı.

   Sanayi Dairesi Müdürü Elmas Kavunoğlu ise söz konusu bölgeye yönelik izin verilmediğini dile getirerek, bölgedeki bir işletme için “Geçici akım sağlanmasında sakınca yoktur” yönünde görüş verildiğini ifade etti.

   Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek, ortada yasa dışı bir durumun olmadığını savunurken, KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Paşa ise geçici akımın Sanayi Dairesi’nin görüşü ışığında bağlandığını söyledi.

  

Kavunoğlu: İzin verilmedi, orası

sanayi bölgesi bile değil

 

   Sanayi Dairesi Müdürü Elmas Kavunoğlu, Sanayi Dairesi olarak Güvercinlik Sanayi Bölgesi II. Etabı için herhangi bir izin vermediklerini belirterek, kendilerine göre orasının şu an sanayi bölgesi olarak geçmediğini kaydetti.

   Bölgeye yönelik verilen izinlerin iptal edildiğini anımsatan Kavunoğlu, bir buçuk yıldır görevde olduğunu ve bu süre içerisinde yeni bir izin vermediklerini vurguladı.

   Kavunoğlu, söz konusu bölgedeki bir işletme için “Geçici akımın verilmesinde sakınca yoktur” şeklinde bir görüş verildiğine işaret ederek, bu görüşün izin anlamına gelmediğini, izni KIB-TEK’in verdiğini söyledi.

   Kavunoğlu, birçok inşaata geçici akımın verilebildiğini anlattı.

 

Yeşil: Onay verilmeyen bölgelerdeki yapılar kaçaktır

   Eski Sanayi Dairesi Müdürü Mustafa Yeşil, kendi döneminde Güvercinlik Sanayi Bölgesi II. Etabı’na yönelik hiç izin vermediğini belirterek, yasa gereği altyapı yapılmadan bölgeye hiçbir izin verilemeyeceğini kaydetti.

   Prosedüre göre altyapıya yapılan masrafın hesaplandığını, oradaki dükkân sayısına bölündüğünü ve ona göre bir kira bedeli belirlendiğini bildiren Yeşil, “Altyapı olmadan kira bedelini nasıl belirlediler?” diye sordu.

   Yeşil, altyapı olmadan elektrik, su, telefon ve inşaat onayı alınamayacağını vurgulayarak, inşaat izni olmadan yapılan her inşaatın kaçak olduğunu ve yıkılması gerektiğini dile getirdi.

   Yeşil, altyapı olmadan ilgili kişilere tarla verilmesinin “suç ve hata” olduğunu söyledi.

“Savcılık görüşü var”

   Yeşil, bu konuyla ilgili Savcılığın görüşü bulunduğuna işaret ederek, bu görüşü dikkate alarak bölgeye izin verilmemesi yönünde gayret gösterdiğinin, sözleşmeleri iptal ettiğinin ve yenilemediğinin altını çizdi.

   Bölgeyle ilgili karar da çıkarttığını hatırlatan Yeşil, kararın bölgeye altyapı yapılmasının ardından sözleşmesi iptal edilen kişilere öncelik verilmesini içerdiğini açıkladı.

   Yeşil, devletin bu geçen sürede bölgeye altyapıyı götürmediğini belirterek, Sanayi Dairesi oraya yeni bir izin vermediyse oradaki yapıların kaçak olabileceği düşüncesinde olduğunu kaydetti.

   Kira almadığı yerde sözleşme olamayacağını dile getiren Yeşil, altyapı götürülmeyen yerden de kira alamayacağını ifade etti.

   Yeşil, zamanında vatandaşın kandırıldığına ve altyapısı olmayan yeri kiraladıklarına işaret ederek, oraya verilen izinlerin kendisinden önceki dönemde ilgili bakanlık tarafından verildiğini bildirdi.

  

Bebek: Elektrik bağlandığı doğrudur

   Beyarmudu Belediyesi Başkanı Bülent Bebek, Güvercinlik Sanayi Bölgesi II. Etabı’ndaki iş yerlerine Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu tarafından elektrik bağlandığının doğru olduğunu belirterek, yasa dışı bir olayın olmadığını söyledi.

   “Sanayi Dairesi’nden bina izni alınmadan geçici elektrik akımı oraya nasıl bağlandı?” sorusuna karşın Bebek, detay vermedi, ikinci ve üçüncü etabın altyapı çalışmalarının olduğunu ve muhtemelen sorunun aynı anda çözüleceğini anlattı.

Paşa: Sanayi Dairesi’nden geçici akım görüşü var

   KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Paşa, Güvercinlik Sanayi Bölgesi II. Etabı’ndaki bir işletmeye Sanayi Dairesi’nin görüşüyle geçici akım verildiğini belirterek, bu konuda Sanayi Dairesi’nden “geçici akım verilmesinde sakınca yoktur” şeklinde bir yazının alındığını kaydetti.

   Paşa, KIB-TEK’in prosedürleri yerine getirmeyen kimseye elektrik bağlamayacağını dile getirerek, geçici akımın birçok inşaat için yasal olacak şekilde verilebildiğini ifade etti.

LOGOLU-BUNA-1LOGOLU-BINA-3LOGOLU-BINA-2LOGOLU-BIAN-4