Bilim insanları, Güneş Sistemi'nden her 10 yılda bir küçük bir kara deliğin geçiyor olabileceğini öne sürdü. Araştırmacılar, böyle bir cismin bulunmasının karanlık maddenin tespit edilmesini sağlayabileceğini düşünüyor.
Evrendeki maddenin yüzde 85'ini oluşturduğu iddia edilen karanlık madde, ışıkla etkileşime girmediği için gözlemlenemiyor.
Yarattığı kütleçekim etkisine dayanarak var olduğu kabul edilen bu maddeyle ilgili çeşitli teoriler ortaya atılıyor.
Örneğin bazı bilim insanları karanlık maddenin tamamının veya bir kısmının ilkel kara delikler olabileceğini düşünüyor.
Muazzam derecede kütleçekim kuvvetine sahip kara delikler, yıldız gibi çok yoğun gökcisimlerinin kendi kütlesi üzerine çökmesi sonucu meydana geliyor.
Büyük Patlama'dan çok kısa süre sonra evrenin bazı bölgelerindeki madde yoğunluğunun da kara delikler üretmiş olabileceğini düşünenler var. İlkel kara delik denen bu varsayımsal cisimlerin bir atom büyüklüğüne ve asteroit kütlesine sahip olduğu öne sürülüyor.
Bazı araştırmacılar halen var olan ilkel kara deliklerin aslında karanlık madde denen şeyler olduğu ihtimalini değerlendiriyor.
Physical Review D. adlı hakemli dergide dün (17 Eylül) yayımlanan araştırmayı yürüten ekip, belirli bir alanda bulunduğu varsayılan karanlık madde miktarından yola çıkarak bu küçük kara deliklerle nasıl etkileşime girildiğine dair hesaplamalar yaptı.
Bilim insanları eğer ilkel kara delikler gerçekse, en azından birinin her 10 yılda bir Güneş Sistemi'nden geçmesi gerektiğini söylüyor.
Santa Cruz'daki Kaliforniya Üniversitesi'nden çalışmannın ortak yazarı Sarah Geller şöyle diyor:
İlkel kara delikler Güneş Sistemi'nde yaşamıyor. Daha ziyade evrende akıp gidiyorlar ve kendi işlerine bakıyorlar.
Bilgisayar modelleri, ilkel bir kara deliğin oluşturacağı kütleçekim kuvvetinin, Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin yörüngesinde Dünya'dan tespit edilebilecek kadar büyük salınımlar üretebileceğine işaret ediyor.
Araştırmacılar özellikle Mars'ın yörüngesindeki bu tür dalgalanmaların, minik kara deliklerin geçtiğine dair bir işaret verebileceği görüşünde.
Diğer yandan bu tür salınımlar tespit edilse bile, bunlara asteroitlerin yol açmadığının kanıtlanması için de daha fazla çalışma gerekecek.
Geller, bu kara deliklerin gerçek olduğu veya karanlık maddeyi oluşturdukları gibi bir iddia ortaya atmadıklarının altını çiziyor. Yeni çalışma, eğer böyle kara delikler varsa, bunlardan en az birinin 10 yılda bir Güneş Sistemi'nden geçmesi gerektiğini savunuyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) teorik fizikçi ve makalenin bir diğer yazarı Benjamin Lehmann şöyle diyor:
Kesin ifadelerde bulunmak için çok daha gelişmiş hesaplama yöntemleriyle Güneş Sistemi'ni modellemede uzmanlaşmış meslektaşlarımızla birlikte çalışmamız gerekiyor.
Araştırmacılar, gezegenlerin yörüngelerine dair verileri incelemek adına halihazırda Paris Gözlemevi'yle görüşüyor.