Eniz ORAKCIOĞLU

   Dövizin yükselişi durmak bilmiyor, hal böyle olunca da Türk Lirası her gün biraz daha değer kaybediyor.

   Özellikle ülkemizde Türk Lirası kazanan vatandaşların ise kira ve taksit gibi ödemelerini döviz üzerinden yapması ciddi ekonomik krizlere yol açıyor.

   İthalata bağımlı ülkemizde birçok malın, gıdanın fiyatı da dövizden etkilenirken enflasyonda her geçen gün büyüyor.

   Öte yandan uzamanlar Türkiye Merkez Bankası enflasyonu kontrol altına alabilmek ve dövizin yükselişini durdurabilmek adına politik faizi yükseltmesinin de yeterli olmadığına vurgu yapıyor.

   Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz gün Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizi, 500 baz puan artışla yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmişti.

   Durumu BAĞIMSIZ Gazete’ye değerlendiren Ekonomist Derviş Kemal Deniz, dövizdeki yükselişin Türkiye’de yapılacak seçimlere kadar devam edeceğini kaydederek, Merkez Bankası’nın faiz artırımının 31 Mart’tan sonra yapılacağının öngördüğünü, erken yapılmasının sebebinin ise piyasa üzerindeki baskılardan kaynaklı olabileceğini ifade etti.

   Hayatın çok pahalı olduğunu söyleyen Deniz, Hem Kıbrıs’ta hem de Türkiye’de enflasyonun sürekli yükseldiğini ve insanların alım gücünün düştüğünü, bu nedenle piyasanın sıkılaştırılması gerektiğini belirtti.

   Alınacak önlemin ve piyasanın sıkılaştırılmasının faizlerin artırılması ile olabileceğinin altını çizen Deniz, sadece faiz artırımının yetmediğini kaydetti.

   Deniz, bugünkü enflasyon oranına bakıldığında ise faize getirilen artışın enflasyonu dizginleyecek oranda olmadığına vurgu yaparak, faizlerin biraz daha yükseltilmesi gerektiğine işaret etti.

   Faizi yavaş yavaş yükselterek belki enflasyonun dengede tutulabileceğine dikkat çeken Deniz, kesin önleyici bir tedbir olmadığını belirtti.

“Çok büyük bir patlama beklemiyorum”

   Deniz, marttan özellikle de bayramdan sonraki dönemde faizlerin daha da artacağını vurgulayarak, dövizin de bir müddet daha artışını sürdüreceğinin altını çizdi.

   Dövizde fırlama beklemediğine dikkat çeken Deniz, piyasa dengesi oluşana, faizin olması gereken yere gelene kadar döviz artışının süreceğini belirtti.

   “Seçime kadar döviz artacak ama çok büyük bir patlama beklemiyorum” diyen Deniz, seçimden sonra aniden dövizin stabil bir hal almasını beklemenin de yanlış olacağını, piyasanın kendini dengeleme süresi olduğunu söyledi.

   Deniz, piyasayı dengelemenin, dövizi kontrol altına almanın ülkeye daha fazla yatırım çekme ve yatırımları açma gibi yöntemleri de olduğuna işaret ederek, “dış yatırımlar, dıştan kaynak bulunması ve faizlerin yükseltilmesi ile beraber dövizin yükselişi dengeye girecek” dedi.

  Deniz, önümüzdeki dönemin biraz sıkı birazda acılı bir dönem olacağını da vurguladı.