Eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Yeni Ercan Havalimanı'ndaki eksikliklerinin yeni olmadığını belirterek, kendisinin gögrevde olduğu dönemde de aynı sıkıntıların yaşandığına vurgu yaptı.
Açıklama şöyle:
"Son günlerde bazı hizmet binalarının “unutulduğu” söylemi ile gündeme gelen eksiklikler yeni değil. En azından görev süremde yapılan işlemler çerçevesinde tartışmalara bir katkı da ben koymak istedim.
Görev sürem boyunca da, öncesinde de, sonrasında da sıklıkla dile getirdim; Ercan özelleştirmesi KKTC tarihinin ilk ve en başırısız özelleştirme hamlesidir. O kadar başarısızdır ki bundan sonraki süreçlerde “kamu-özel ortaklığı” kavramına bir “öcü” olarak yaklaşılmasına yol açmıştır.
Başarısızdır zira hem kamu hem de yüklenici açısından bir çok yetki karmaşası içerir. Başarısızdır zira neyin nerede başlayıp nerede bittiği ve kimin sorumluluğunda olduğu bir çok noktada muğlaktır. Bugün de bu düşüncemin arkadındayım.
2018 yılı Şubat ayında bakanlık görevine atanmamın akabinde, bir önceki dönemden miras kalan bütçe görüşmelerini de atlatınca, serdeki havacılık sevgisinin de dürtmesi ile Ercan Havalimanı planlanan yerleşke planlarını inceledik. Daha ilk incelemede yeni terminal tarafına ARFF denilen kurtarma ve itfaiye, özellikle paket/kargo ürünlerinin denetlenenileceği gümrük, polis, yer hizmetleri araç/ekipman garajı ve meteroloji binalarının olmadığını farkettik. Neden yapılmadığını, planlanmadığını sorduğumuzda mevcut binaların yeni terminale de hizmet verebileceğini, yeni yapılmasına gerek olmadığı bilgisi verildi. Dönemin yöneticileri bu düşünceye çok da sorgulamadan olur verince süreç bu şekilde ilerledi.
Elbette ki bu binaların mevcut techizat, fiziki yapı ve konumları itibariyle yenilenmiş hali ile hizmet kategorisi yükselecek Ercan Havalimanı’na hizmet vermeleri Sivil Havacılık Kuralları gereği mümkün olmayacaktı. Artacak yolcu trafiği, değişecek uçak tipleri mevcut yapı ile devam edilmesini mümkün kılamazdı.
Bu düşünceden hareketle bu eksiklikleri raporladık, benzer ölçek ve kategorideki meydanlarda kullanılan standartlar çerçevesinde ne yapılması gerektiğini belirledik. Hemen o dönem içinde Maliye Bakanlığı’na ve Polis Genel Müdürlüğü’ne yazılar yazarak gümrük ve polis binaları için nasıl bir planlama istediklerini sorduk.
Dönemin Polis Genel Müdürü, GKK Komutanı, Maliye Bakanı ile görüşmeler yapıldı. Tüm bu yazışmalar ve toplantı tutanakları ilgili birimlerin arşivlerinde mevcuttur. Hatta polisimizin dünyadaki örnekleri gibi Havalimanı Polisi gibi yani narkotik, trafik gibi ayrı bir birim şeklinde görev yapabilmesi için gerekli eğitimlerin verilmesi için de dönemin TC İç İşleri Bakanlığı ile görüştük.
Müsteşarımızın, Sivil Havacılık Dairemizin çalışmaları sonucu 2019 yılında yeni bir ek sözlşeme hazırlanarak itfaiye ve yer hizmetleri araç/ekipman garajının yapılması hayata geçirildi. Polis ve gümrük için ön gördüğümüz planlama bu sözleşmeye yetişmedi. İlgili birimlerimizin mevkidaşları ile yaptıkları toplantılar ve çalışmalar neticesinde belli bir aşamaya gelindi. 2020 yılı başında gümrük ve polis binaları için adım atılacağı tarihlerde pandemi dönemi başlayınca işlemler sekteye uğradı. Sonrasında görev süremiz bittiğinden süreç hakkında bilgi edinme şansımız da kalmadı.
Görev sürem boyunca mesai yaptığımız 3 TC Ulaştırma Bakanı: Sn. Aslan, Sn. Turan ve Sn. Karaismailoğlu ve ekipleri ile dönemin TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Oktay ve ekipleri ile ve yine dönemin TC Lefkoşa Büyükelçisi ve ekipleri ile, TC DHMİ ekipleri ile bu eksiklikler paylaşılmış bu anlamda öngördüğümüz planlama önerileri iletilmiştir.
Görevimi devrettiğim Sn. Üstel’e devir günü mutlaka takip edilmesi gereken konuları içeren rapor içinde bahse konu eksiklikler iletilmiştir. Kısa bir süre sonra görevi devralan sn. Canaltay’a da aynı dosyayı mecliste iletip gerekli bilgilendirmeyi yapma fırsatımız oldu.
Dönemin başbakanı sn. Saner zaten ilk baştan beridir konuyu bilen, özelleştirme döneminde bizzat sürecin içinde olan biri olarak mecliste olduğum dönemlerdeki ilgili uyarılarımızı da not almıştır diye ummuştum.
Uzun lafın kısası ülkemizdeki en önemli sıkıntılardan biri de “devletin devamlılığı” ilkesinin tam olarak hayata geçirilememesi. Bu durum ister istemez zaten kıt olan kaynaklarımızın efektif bir şekilde kullanılamamasına zemin hazırlıyor. Biz vatandaşlar da almayı hayal ettiğimiz hizmetleri alamıyoruz.
3-4 ay kadar önce yeni Ercan terminal binasını gezme fırsatım oldu. Bunca gürültüye rağmen ortaya havacılık anlamında çok güzel bir eser çıkmış. Dünyadaki örneklerinden geri kalmayan hatta bazı uygulamaları daha da iyi seviyede bir havalimanımız olacak. Umarım zikredilen tarihte açılır ve hem ülkemiz hem de halkımız için bir milad olur.
Herkese iyi pazarlar.."