Doğan SAMER
Ülkemizde sürüş ehliyeti sahip olmak çok pahalıya mal oluyor…
Yeni ehliyet almak isteyen kişiler şoför okullarına kaydını yaptırıyor, derslerini alıyor… Bir sürüş ehliyeti sahibi olmak ortalama 26-28 bin TL’ye mal oluyor ancak bu işlemin hızlı olmasını isteyen kişiler ehliyet müfettişlerinin yaklaşık 5 bin TL olan ek mesai ücretini Maliye’ye ödeyerek, beklemeden ehliyetini alıyor. Bu durumda ehliyet sahibi olmak için vatandaşın cebinden 32 bin TL çıkıyor.
Gerçek Tilki Şoför Okulu Direktörü, eski Şoför Okulları Birliği Başkanı Barış Tilki, bir sürüş ehliyetinin şu an 26-27 bin TL olduğunu, ehliyete hızlı sahip olmak isteyen kişilerin ise 5 bin TL müfettişe mesai parası ödemesiyle 30-32 bin TL’ye ehliyet alabildiğini söyledi.
Bu sistemin Avrupa ve Güney Kıbrıs’ta da bu şekilde işlediğini belirten Tilki, bu durumun KKTC’ye özgü bir sistem olmadığına işaret etti.
Tilki, “Erken gün isterseniz Maliye Bakanlığı’na gidip bir harç yatırırsınız bundan devlet de kazanır vatandaş ise çok beklemez. Biz 10 ders veriyoruz ders başı 650 TL’den 6 bin 500 TL kazanıyoruz” dedi.
“Fiyatlardan daha çok eğitim sisteminden şikayetçiyiz”
Fiyatlardan daha çok eğitim sisteminden şikayetçi olduklarını söyleyen Barış Tilki şu ifadeleri kullandı:
“Şu an Güney Kıbrıs’ta bir ehliyet 800 Euro’dur ama Güney’de sistem vardır. Burada şoför okulları herhangi bir eğitim sürecinden ya da denetimden geçmiyor. Aynı şekilde müfettişler de denetlenmiyor eğitimden geçmiyor.
Kamu sınavını geçen müfettiş oluyor. Herhangi bir trafik eğitim parkımız yok, acemilere eğitimi yollarda veriyoruz. Eğitim ve denetim altyapısında sıkıntı büyük. Devletin hazinesine akan paranın yollara aktarılmasını, trafiğe önem verilmesini polislerimizin çoğalmasını, eğitilmesini, şoför okullarının çoğalmasını değil eğitilmesini istiyorum”.
“Şoför okullarının artması hizmet kalitesini düşürdü”
Şoför okullarının artmasının hizmet kalitesini düşürdüğünü söyleyen Tilki, şoför okullarına eğitim konusunda değer verilmediğini ifade etti.
Tilki, 2014 yılında Trafik Dairesi’nin kurulduğunu ancak ne binası ne personeli bulunduğunu belirterek “Bu konuların üzerine gitmemiz gerekiyor ki ölümlü kazalar olmasın. Çünkü ölen çocuklarımız bizim çocuklarımız. Gelişi güzel şoför okulu izni vermektense şoför okullarının denetlenmesi gerekiyor” dedi.
2017 yılında “3 müfettiş rüşvet alıyor” diye polise şikayette bulunduğunu anımsatan Tilki, aradan 7 yıl geçmesine rağmen 2 müfettişin daha yargılanmayı beklediğini söyledi.