Birleşik Krallık'taki (BK) vegan etiketli gıdaların üçte birinden fazlasının hayvansal ürün içerdiği tespit edilirken bu durum, alerjisi olan müşterileri potansiyel "trajik sonuçlarla" karşı karşıya bırakıyor.

Hampshire ve Kent Bilimsel Hizmetler'den müfettişler, süt ve et alternatifi ürünlerin yüzde 39'unun yumurta veya süt ürünü içerdiğini tespit etti.

Müfettişler, süt ürünü kalıntılarına yönelik testlerde sınıfta kaldığı ya da etiketlerinde hatalar yapıldığı için vegan diye işaretlenen ürünlerin yüzde 90'ının standartlara uymadığı tespit etti.

Bu ürünlere çikolatalı trüf, pizza, burger, muffin ve dürümlerin vegan alternatifleri de dahil.

Chartered Trading Standards'ın (Lisanslı Ticaret Standartları Enstitüsü/CTSI) kısa süre önce yaptığı bir ankete göre, 2 bin kişinin yüzde 76'sı vegan diye tanıtılan ürünlerin hayvansal ürün içermediğine inanıyor.

CTSI'nin CEO'su John Herriman, The Guardian'a vegan ifadesinin "yasal tanımı olmamasından" kaynaklanan belirsizliğin gıda işletmeleri tarafından "istismar edilebileceğini" söyledi.

Herriman "Bu belirsizliğin süt ve yumurta gibi hayvansal ürünlere alerjisi olanlar açısından feci ve bazen trajik sonuçlar doğurabilmesi, belki de daha büyük bir endişe kaynağı" dedi.

Ne yazık ki birilerinin bu yüzden hayatını kaybettiğinin farkındayız ve bu nedenle yasal açıdan neyin vegan ve bitkisel bazlı gıda diye tanımlanıp tanımlanamayacağına daha fazla açıklık getirilmesi çağrısında bulunuyoruz.

2017'de, süt ürünlerine karşı akut alerjisi olan 42 yaşındaki Celia Marsh, Pret a Manger'ın Bath'taki şubesinde süt bulaşmış bir süper vegan dürüm yemişti.

Daha sonra paketin içindeki yoğurt sosuna, süt ürünleri işleyen bir tesiste üretilen nişastadan gelen süt proteini kalıntılarının bulaştığı tespit edilmişti.

2022'de Avon bölgesinin üst düzey adli tabibi Maria Voisin, Marsh'ın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmanın ardından hazırladığı raporda, anafilaksi vakalarının daha iyi raporlanması ve gıda etiketlerinin güncel tutulmasını sağlayacak sağlam bir sistemin hayata geçirilmesi gibi çeşitli tavsiyelerde bulunmuştu.

Rapor, Gıda Standartları Kurumu, BK Sağlık Güvenliği Kurumu, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Britanya Perakendeciler Birliği ve Gıda ve İçecek Federasyonu dahil çeşitli kuruluşlara gönderilmişti.

BK Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı sözcüsü şöyle dedi:

Tüketicilerin satın aldığı gıdaya güvenebilmesini sağlamak adına gıda etiketleri yanıltıcı olmamalı ve bu nedenle gıda alerjisine yol açabilecek bileşenlerin ambalaj üzerinde net bir şekilde vurgulanmasını şart koşuyoruz.

Editör: Erol Kanlıada