Dünyadaki büyük göllerin son 30 yılda büyük oranda küçüldüğü belirlendi. Science adlı hakemli bilimsel dergide dün yayımlanan makalede bu durumun asli sebeplerinin iklim krizi ve aşırı su kullanımı olduğu belirtildi.

Indyturk'de yer alan habere göre, gezegenin yaklaşık yüzde 3'ünü kaplayan göller, temiz yüzey suyunun neredeyse yüzde 90'ını meydana getiriyor. Göller içme suyu, sulama ve enerji kaynağı görevi görüyor. Göllerdeki su seviyesi, yağmur ve kar yağışındaki değişikliklere göre değişse de insan faaliyetlerinden her geçen gün daha çok etkileniyor. 

Uluslararası araştırma ekibi, toplam göl suyunun yüzde 95'ine tekabul eden en büyük göllerden ve su rezervuarlarından toplanan yaklaşık 2 bin uydu ölçümünü analiz etti. 1992'le 2020 arasında yakalanan 250 bini aşkın uydu görüntüsü de iklim modelleriyle birleştirilerek incelendi.

Bulgular, göl ve su rezervuarlarının yüzde 53'nün yılda yaklaşık 22 milyar ton su kaybettiğini gösterdi. Bu kaybın yüzde 56'sının küresel ısınma ve insan kullanımından kaynaklandığı belirlendi. 

Araştırma ekibini yöneten hidrolog Fangfang Yao, "Bu, gözden kaçırılmamalı" dedi:

Sıklıkla fark edilmeyen önemli bir husus da daha sıcak iklimden dolayı göllerin su kalitesinin düşmesi. Bu, göle muhtaç topluluklara su teminininde baskı yaratıyor.

Çalışmayı değerlendiren jeolog Catherine O'Reilly ise "Ne kadar çok tatlı su sisteminin eskisi kadar su depolayamadığını görmek biraz korkutucu" diye konuştu.

Dünya genelinde son yıllarda pek çok bölge su kıtlığıyla mücadele ediyor. Bu durumdan yaklaşık 2 milyar insan doğrudan etkileniyor.

Editör: Erol Kanlıada