Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, Batı Nil Vürüsü’nü önleme noktasında entegre mücadele tekniğinin en etkili olabilecek yöntem olduğunu belirtti. Dinçyürek, bir kişinin değil çoğunluğun ortak aklıyla entegre mücadeleye geçildiğini de söyledi.
  Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Gökhan Altıner’in hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Postası’ adlı programa konuk oldu.
  Sağlık Bakanı Dinçyürek, Batı Nil Virüsü’ne yönelik ilaçlama ihalesi hakkında çıkan tartışmaları değerlendirdi. İnsana ve çevreye zarar verecek hareketler içinde olmadığını dile getiren Dinçyürek, “Biz bilimsel, şeffaf ve hesap verebilir bir yöntemle buralara geldik” ifadelerini kullandı.

“BATI NİL VÜRÜSÜ’NÜ ÖNLEMEDE ENTEGRE 
MÜCADELE TEKNİĞİ EN ETKİLİ YÖNTEMDİR”

   “Bilimsel veriler ortaya çıkardı ki, Batı Nil Vürüsü’nü önleme noktasında entegre mücadele tekniği en etkili olabilecek yöntemdir” diyen Dinçyürek, bir ürünü kabul edip diğerini reddetme gibi bir anlayış içinde olmadıklarını söyledi.
   Dinçyürek, ürünlerin dezavantajlarından kaçınarak avantajlı yanlarını kullanmaya karar verdiklerini ifade ederek, “Dünya Sağlık Teşkilatı’nın raporu var. Rapora göre eleştirilen ilaç Batı Nil Virüsü ile mücadelede kullanılabilir” diye konuştu.

“İHALEYE ÇIKARKEN NEYİN NEREDE 
KULLANILACAĞINI TANIMLAMAYA ÇALIŞTIK”

  İhaleye çıkarken de neyin nerede kullanılacağını tanımlamaya çalıştıklarını ifade eden Dinçyürek, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
  “Biyolojik dediğimiz mücadele yönetiminin içinde canlı ve süreli mikroorganizmalar var. Fakat kirli sularda veya lağımda bu mikroorganizmalar anında yok oluyor. Bu şekilde bir mücadele yönteminin faydalı olması mümkün değil. Biyolojik mücadele temiz sulak alanlarda ve insanların yaşadığı kentlerde devam edecek. Biz birini öne çıkarıp öbürünü yok etmiyoruz. Kriter olarak da maliyete değil etkinliğe baktık.”

“BİR KİŞİNİN DEĞİL ÇOĞUNLUĞUN ORTAK 
AKLIYLA ENTEGRE MÜCADELEYE GEÇTİK”

   Dinçyürek, sivrisineklere karşı entegre mücadele yönteminin tüm paydaşların da içinde olduğu toplantıda ele alındığını söyleyerek, “Bir kişinin değil çoğunluğun ortak aklıyla entegre mücadeleye geçtik” açıklamasında bulundu.
   Sağlık Bakanı Dinçyürek, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde oy çokluğuyla onaylanan 6 milyar 930 milyon 687 bin TL’lik Sağlık Bakanlığı bütçesi hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

“BİZE HANGİ BÜTÇEYİ 
VERİRLERSE VERSİNLER YETMEZ”

  Mevcut sistemi iyileştirerek daha etkin çalışmayı, hekim kadrolarını artırmayı ve yeni yatırımların önünü açmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Dinçyürek, “Hal böyle olunca bize hangi bütçeyi verirlerse versinler yetmez” dedi.
  Dinçyürek, bütçenin az ve yetersiz olduğu konusunda eleştiri yapan kişilerin daha objektif olması gerektiğini belirterek, “Bizde toplam bütçenin yüzde 8,82’si sağlığa ayrıldı. Son 20 yılın en yüksek rakamıdır. Bizi eleştirenlerin hükümet olduğu dönemde sağlığa daha az bütçe ayrılmıştı” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK BAKANLIĞI’NA İHTİYACA GÖRE AZ, FAKAT 
ÜLKE GERÇEKLERİNE GÖRE YÜKSEK BİR RAKAM AYRILDI”

   Sağlık Bakanlığı bütçesini, ‘ihtiyaca göre az, fakat ülke gerçeklerine göre ayrılabilecek en yüksek rakam’ olarak nitlendiren Dinçyürek, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
   “Bugün yan dallarda ciddi problemlerimiz var. İnsan kaynağında da eksiğimiz var ve bazı branşlarda dokturumuz yok. Bu sorun yıllardır yapılamayan sonucu olarak karşımızdadır. Ancak bugünden planlama yapılarak 4-5 sene sonrası kurtarılabilir. Bu esnada mevcutların devamını sağlayacağız, gerekirse Türkiye’den hekim desteği talep edeceğiz. Bizim birçok planımız. Bunları hayata geçirmek istiyoruz.”

“YENİ DEVLET LABORATUVARIMIZ 
NİSAN SONUNDA BİTMİŞ OLACAK”

  Sağlık Bakanı Dinçyürek, yapılması planlanan projeler hakkında da bilgilendirmelerde bulundu. Devlet laboratuvarı projesini tamamladıklarını, Aralık ayında da ihaleye çıkılacağını dile getiren Dinçyürek, “Yeni devlet laboratuvarımız Nisan sonunda bitmiş olacak” diye konuştu.
   Yapılacak olan yeni devlet laboratuvarını akredite edeceklerine vurgu yapan Dinçyürek, “Bu laboratuvarın verdiği belgelerle ithalat ve ihracatta önümüz açılacak. Gıda güvenliği konusunda önemli bir adım atılmış olacak” açıklamasında bulundu.

“YENİ LEFKOŞA HASTANESİ YAPILACAK”

  Bakan Dinçyürek, yeni Lefkoşa hastanesinin de yapılacağını fakat şu aşamada net bir tarih veremeyeceğini söyledi. Bu konuda hem Türkiye hem de KKTC’den üst düzey yetkililerin sözler verdiğini hatırlatan Dinçyürek, “Bizim yaptığımız temaslarda da bununla ilgili net ifadeler kullanıldı” dedi.
   Yeni Lefkoşa hastanesi yapılması için çaba sarf edilirken Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin de iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Dinçyürek, “Nalbantoğlu’nu 2024 yılı içinde daha modern bir hizmet sunacak hale getirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

“İHALE SONRASI 460 KALEM İLACIN 
400’E YAKINI BİZE TESLİM EDİLDİ”

  Hakan Dinçyürek, ülkede yaşanan ilaç sorununu da değerlendirdi. Göreve geldikten sonra elden teklif alma usulü ile ihale başlatıldığını, en düşük fiyat veren şirkete de ihaleyi verdiklerini söyleyen Dinçyürek, “İhale sonrası 460 kalem ilacın 400’e yakını bize teslim edildi” diye konuştu.
   Şu anda ihtiyaç duyulan ilaç çeşitliğinin yüzde 80’ininin ülkede bulunduğunu dile getiren Dinçyürek, “Hastane ve sağlık ocaklarına bu ilaçlar her gün dağıtılıyor” açıklamasında bulundu.

“HASTALARIN DOKTORA VE İLACA ERİŞİMİNDEKİ 
PROBLEMİ KÖKÜNDEN ÇÖZMEYE YÖNELİK BİR ADIM ATIYORUZ”

  Dinçyürek, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği (KTEB) ve Başbakanlık bürokratları ile doğru çalışmayan bire sistemi düzeltmek için ortak bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Dinçyürek, hastaların doktora ve ilaca erişimindeki problemi kökünden çözmeye yönelik ciddi bir adım atıldığını vurguladı.
   İlaç takip sisteminin hayata geçmesi için çalışmaya devam ettiklerini aktaran Dinçyürek, en geç 6 ay içerisinde bu sisteme geçebilecek altyapıyı hazır hale getireceklerini de sözlerine ekledi.

Editör: Ahmet Karagözlü