Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Kıbrıs Politikalar Merkezi (KPM) ve İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün iş birliği ile “İsviçre Yönetim Modeline Bakış” konulu seminer gerçekleştirildi. Seminerin açılış konuşmasını DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü doktora öğrencisi ve KPM araştırma görevlisi Hatice Savoğlu yaparken, konuşmacı olarak ise Güney Kıbrıs’taki İsviçre Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı olan Candice Lechot katıldı. 

Candice Lechot, konuşmasına İsviçre yönetim modelini anlatarak başladı. İsviçre yönetiminin temel direklerinin federalizm, doğrudan demokrasi ve çok partili hükümet olduğunu ifade eden Lechot, İsviçre federalizminde kararların ayrı ayrı alındığı federal, kantonal ve yerel yönetim düzeyinde bulunduğunu açıkladı. Lechot, doğrudan demokrasinin, seçmenlerin vekil olarak seçilmiş temsilciler olmadan politika girişimlerine karar verdiği bir demokrasi biçimi olduğunu anlatırken, İsviçre’de insanların neredeyse her konu için oy vererek karar verdiklerini vurguladı. Lechot, halkın her konuda doğrudan oylamayla karar verdiğini ve bu yüzden ülke içinde çatışma olasılığının daha az olduğunu belirtti. Çok partili hükümette 2 üyenin Liberaller’den, 2 üyenin Sosyal Demokratlar’dan, 2 üyenin İsviçre Halk Partisi'nden ve 1 üyenin de Merkez Partisi’nden oluştuğuna değinen Lechot, tüm bu üyelerin hükümet içindeki rollerinin doğrudan demokrasi modelinin varlığından dolayı sembolik olduğuna da vurgu yaptı. Lechot, İsviçre yönetim modelinin tamamen uzlaşmaya yol açan güç paylaşımıyla ilgili olduğunu açıklayarak sunumunu tamamladı.

Katılımın ve etkileşimin yoğun olduğu seminerde gelen sorular üzerine Candice Lechot, KPM araştırma görevlisi Hatice Savoğlu’nun moderatörlüğünde, her ülkenin kendine özgü karakterleri olması nedeniyle İsviçre modelinin Kıbrıs'ta uygulanmasının zor olabileceğini söyledi.

Editör: Erol Kanlıada