Erol KANLIADA

Çevre Platformu üyeleri, Başbakanlık önünde çam kese böceğinin yarattığı zararları açıklayarak, acil olarak önlem alınması gerektiğini belirterek “Çam Kese Böceği Ormanlarımızı Yok Ediyor, Acil Müdahale” başlıklı basın açıklamasında bulundu.

Çevre Platformu Başbakan Ünal Üstel ve Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş’tan aylardır Çam Kese Böceği ile mücadele konusunda randevu istediklerini fakat herhangi bir olumlu dönüş alamadıklarını randevu verirlerse “Çam Kese Böceği ile havadan mücadele” konusunda düzenledikleri protokol taşlığını aydınlatabileceklerini söyledi.

Çevre Platformu Başbakan Ünal Üstel ve Tarım ve Orman Bakanı Hüseyin Çavuş’a "acil önlem" çağrısında bulunarak, çam kese böceği ile havadan biyolojik mücadelenin başlamasını bir kez daha talep ettiklerini duyurdu.

KEMA Vakfı Sekreteri Kemal Davulcu tarafından yapılan ortak basın açıklaması şöyle:

“Dumansız yangın olarak da kayıtlara geçen çam kese böceği zararlısı, çam ağaçlarının ibrelerini yemek suretiyle ağaçlarda % 60'lara varan büyüme ve artım kayıplarına yol açar, sağlıksız ve dirençsiz orman alanlarının oluşmasına neden olur. Direncini kaybetmiş ve hastalanmış ağaçları bu sefer sekonder zararlı böcek olan kabuk böcekleri istila eder ve kitle ölümlerine neden olur. İnsanlarda da astım, bronşit, cilt tahrişleri ve alerjik gibi sağlık sorunları oluşturduğu için bu böcekle her yıl mücadele edilmesi zorunluluk arz etmektedir.

Bu bağlamda ülkemizde çam kese böceğine karşı entegre mücadele kapsamında çeşitli yöntemler kullanılarak mücadele edilmektedir. Böcek popülosyonunun yoğun olduğu dönemlerde ise ana mücadele yöntemi olan havadan biyolojik larvasit kullanılarak yapılması zorunluluğu doğmaktadır.

Geçmiş yıllarda yapılan bu tür uygulamaların her seferinde % 98-99 oranında başarı sağlamıştır. Ülkemizde bu yöntem zaman zaman kesintiye uğrasa da 2020 yılına kadar devam etmiştir. 2020 yılından bu yana havadan biyolojik mücadele, gerek iktidarda olan hükümetlerin, gerekse Orman Dairesinin içinde olduğu bakanlığa atanan duyarsız ve ilgisiz bakanların sorumsuz davranışları, yanlış ve aksak kararları sonucu bu mücadele sekteye uğramıştır. Bu nedenle her yıl 1'e 250-300 adet artarak çoğalan çam kese böceği popülasyonu zarar eşik değerinin çok üzerine çıkmış, salgın olma riski ile karşı karşıya gelinmiştir.

İklim değişikliği nedeni ile artış gösteren sıcaklıklara paralel olarak böcek popülasyonunun da artış göstereceği gerçeğinden hareketle havadan biyolojik mücadele yöntemi daha da zorunlu hale gelmiştir.

Bilimsel olarak bakıldığında diğer mücadele yöntemlerinin hiçbiri bu yoğunluğu bir anda zarar eşik değerinin altına düşürmesi mümkün olamamaktadır.

Çevre Örgütleri olarak gerek sözlü, gerek yazılı gerekse de eylem yaparak bu tehlikeyi ve yaratacağı tahribatı defalarca dile getirerek önlem alınması konusunda ısrarlı olduk. Ancak ilgili Bakan bu tehlikeli gidişe çare olacak adımların hiç birini atmadı. Bundan sonra da atacağı ile ilgili bir çaba içinde olduğu da maalesef görünmüyor.

Çevre örgütleri olarak yaptığımız her temas ve eylem sonrasında ilgili bakan bazı vaatler içeren açıklamalarda bulundu, ancak bunları gerçekleştirmek için hiçbir çaba içine girmedi. Görülen odur ki zamana oynayarak yaşanmakta olan ve hızla büyüyen felaketi gözlerde saklamaya çalışmaktadır.”

Tarım ve Orman Bakanlığı önünde yaptığımız birinci eylem sonrasında bu konuda komite oluşturacağı vaadi olmuştu. O komite hala daha oluşturulamadı. Orman Dairesi Müdürlüğü ile Çevre Platformu’nun müşterek olarak hazırladığı protokol taslağına Sayın Bakan hiç ilgi göstermedi ve protokolü imzalamadı.

Bakanlık önünde yaptığımız 2. eylem sonra yapılan görüşmede bakan, havadan mücadele ile ilgili maddi kaynağın hazır olduğunu ve mücadelenin bu yıl içinde ve zamanında yapılacağı vaadinde bulunmuştu. Aradan bir buçuk ay geçtiği halde bununla ilgili ne bir ihale çalışması ne de kaynak aktarım çabası olmamış havadan mücadeleyle ilgili tek bir hazırlık çalışması olmamıştır. Bakanın yaptığı vaatlerin hiçbiri bu gün itibarıyla gerçekleşmemiş ve maalesef hepsi birer yalan olarak kayıtlara geçmiştir.

Havadan yapılacak mücadele ile ilgili hazırlık süresi nerede ise bitmek üzeredir. Bu süre de bittiği takdirde havadan mücadele riske girecektir. Ülkenin bu mücadeleyi 1 yıl daha erteleme lüksü yoktur.

İşin önemini ve aciliyetini göz önünde bulunduran biz çevre örgütleri olarak işleri hızlandırmak ve sonuçlandırmak düşüncesi ile Sayın Başbakandan randevu talebimiz oldu. Ancak bu randevu talebimize de bugün itibari ile cevap verilmiş değildir. Bugün buraya hem ilgili Bakanı hem bu Bakanı atayan Sayın Başbakanı, çam kese böceği gibi önemli bir konuya ilgisiz ve duyarsız kaldıklarını kamuoyuna duyurmaya geldik.

Sayın Bakana çağrı yapıyor ve talep ediyoruz. Ve Sayın Kelle, uyan biraz da çam kese böceğini elle.

Sayın Başbakana çağrı yapıyor ve talep ediyoruz. Ya bu bakana ormandan el çektir, ya da ormanı bu bakanın yönetiminden kurtar. Sayın Üstel; kurultayı bırak biraz da ormana bak.”

Ortak açıklamaya imza koyan çevre örgütleri:

KEMA Vakfı Başkanı İlkay İlseven, Biyologlar Derneği Başkanı Hatice Benan, Tabipler Birliği Başkanı Dr. Ahmet Özant, Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet İyigün, Yeşil Barış Hareketi Başkanı Feriha Tel, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Münevver Ebedi, Evrensel Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete Imge.

Çevre-4

Editör: Yasemin Canbaz