Ülkede 2011 yılından beridir nüfus sayımı yapılmaması birçok sorunu beraberinde getiriyor. Nüfus bilinmezliği nedeniyle birçok projeye başlayamayan Çatalköy-Esentepe Belediyesi, bu duruma son vermek için kolları sıvadı.

    İçişleri Bakanlığı Yerel Yönetimler Müdürlüğü’nün bilgisi dahilinde daha önceden başlatılan iki aşamalı Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) projesinin yarım kalması nedeniyle belediye, adres bilgilerini derlemek için 5’i sözleşmeli, 5’i de kadrolu personel olmak üzere 10 kişiyle çalışmayı başlattı. Bu çalışmanın devlet bütçesinden karşılanmayacağını fark eden belediye, öz kaynaklarından 3 milyon TL ayırdı. Çalışma 6 ay boyunca sürecek.

   Belediye, nüfus sayımıyla ilgili hane sayısı, numaralandırma, adresleme ve nüfus bilgisini, yaş, meslek grubu kayıtlarını yapıyor.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Çatalköy-Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok, en son nüfus sayımının 2011 yılında yapıldığını belirterek yerel yönetimlerin kendi master planlarını yapabilmesi için bölge nüfusunu, demografik yapıyı bilmesi gerektiğini vurguladı. Kırok, nüfus bilgisinin su tüketiminden, trafiğe, okullardaki öğrenci nüfusuna kadar her şeyi belirleyici unsur olduğunu söyledi.

   Bölgedeki nüfus bilinmezliğinin yapmak istedikleri tüm projelerde karşılarına engel olarak çıktığını anlatan Kırok, İçişleri Bakanlığı Yerel Yönetimler Müdürlüğü’yle görüştüklerini, daha önceden başlatılan MAKS projesinin yarım kalması nedeniyle, bu iki aşamalı projeyi tamamlamak istediklerini söyledi.

   Kırok, bu doğrultuda bölge nüfusuna dair bilgileri toplamak için adres kayıtları ve demografik bilgileri  derlemek için yola çıktıklarını ifade ederek “Baktık gördük ki, bu işin maddi boyutu devlet tarafından karşılanmayacak, biz de öz kaynaklarımızdan 3 milyon TL ayırdık. Altı ay boyunca şu anda beşi sözleşmeli personel, beşi de kadrolu personel olmak üzere 10 kişiyle kayıt sistemine başladık” dedi.

Ceyhun Kırok Doğan Ai

“Esentepe'de MAKS projesinin adres kısmı yapılıyor”

   Esentepe'de şu an adres kaydı, Çatalköy'de ise projenin ikinci ayağı olan demografik bilgilerin derlenmesi çalışması yapıldığını aktaran Kırok, 6 ay gibi bir sürede iki bölgedeki çalışmaları tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Belediyelere katkının projeksiyon nüfus üzerinden yapıldığını aktaran Kırok, şu andaki nüfuslarının 12 bin 186 olarak kabul edildiğini ifade etti.

    Kırok, 12 bin 186 kişi üzerinden devlet katkısı aldıklarını söyleyerek, çalışmanın tamamlanması halinde yeni belirlenecek nüfus üzerinden katkı payının verilmesi için değerlendirme yapılmasını öngördüklerini kaydetti.

   Kırok, Çatalköy’ün ve Esentepe'nin bugün yaklaşık nüfusunun minimum 28-30 binlerde olduğunu tahmin ettiklerini ifade ederek aktif su sayıcı sayısının 11 bin olduğunu belirtti.

   Bölge otellerinin yatak kapasitesinin yaklaşık 5 bin 800 olduğunu söyleyen Kırok, “Otellerde beş ay boyunca en az 5 bin kişinin turist olarak konakladığını düşünürsek, şu anda 12 bin üzerinden aldığımız katkının ortalama nereden baksanız 27-28 bin civarında hesaplanması gerekecek” dedi.

   Kırok, Lapta Alsancak Belediyesi’nin (LAÇ) nüfus sayımına yönelik çalışmasına devam ettiğini, Değirmenlik Belediyesi’nin ise tamamladığını ifade ederek bölge nüfusunu belirlemeleri halinde projeleri için de fikir sahibi olabileceklerini söyledi.

  

“Göreve geldiğimiz gibi kolları sıvadık”

   Ceyhun Kırok, göreve geleli bir buçuk yıl olduğunu ifade ederek bölgenin eksikliklerini belirleyip, çalışmalara hemen başladıklarını söyledi.

   Çatalköy İlkokulu binasının yapısının çok eski olduğunu, depreme dayanıklılık testinin yapıldığını ancak sonucunun açıklanmadığını belirten Kırok, Çatalköy’e belediyenin öz kaynağı, bölgedeki yatırımcılar ve destekçilerin katkısıyla yeni bir ilkokul yapmak için başlatılan çalışmanın sonuna geldiklerini ifade etti.

   Öte yandan Bahçeli köyündeki su sorununu çözmek için içme su altyapısını, hatları yenilediklerini, yağmur suyu drenaj hatlarının yapıldığını, asfaltlama çalışmasının sürdüğünü anlatan Kırok, Çatalköy'de Hazreti Ömer Türbesi’nin içler acısı görüntüsünden arındırıldığını, yedi yıldır yatırım bekleyen yeri kullanılabilir alana çevirdiklerini söyledi. Kırok sahil bölgesine de yatırımlar yaptıklarını, halkın kullanımına sunduklarını ifade ederek yeşillendirme çalışmasının ise sürdüğünü belirtti.

   Öncelikle yarım kalan projeleri tamamladıklarını anlatan Kırok, Esentepe'de ikinci futbol sahası projesinin sürdüğünü, yağmur drenaj hatlarının yenilenmeye devam edeceğini, kaldırım ve asfaltlama çalışmalarının devam ettiğini, sahil yürüyüş yolu ve bisiklet parkurunun şu anda projelendirildiğini söyledi.

   Karaağaç’ta spor alanı yaratmakla ilgili girişimleri olduğunu, Esentepe’ye de 4-5 yaş grubu okul öncesi eğitim merkezi kurulacağını ifade eden Kırok, sosyal etkinliklere önem verdiklerini, bölgedeki festivallerin de sürdüğünü kaydetti.