“Çam kese böceği” istilasından dolayı kurudular sanılıp toplumda büyük üzüntüye neden olan çam ağaçlarımız, tırtıllardan kurtulup baharın da gelmesiyle yeniden canlanmaya başladı. Özellikle güzel bahar yağmurları alan bölgelerde, istilayı atlatan çam ağaçları yeni sürgünler verdi. Diken yapraklarını çıkardı. Hatta çiçeklendi. Ancak istilaya uğrayan ağaçlarda büyüme kaybı olacak.
Çam varlığımızda yine çok ağır şekilde kese böceği istilası yaşandı. Bu durum doğal dengenin bozulması, biyolojik çeşitliliğin azalması ve özellikle üst üste yaşanan kurak sonbahar ve kışlardan kaynaklanıyor.
Aslında çam kese böcekleri son yıllarda değil, adamızda her zaman vardı. Eko sistemde işleve sahipler. Kuraklıktan dolayı susuzluk stresine giren çam ağaçlarını istila edip, yaşam faaliyetlerini yavaşlatıyorlar. Ağaçlar fotosentez yapamıyor ve az suyla hayatlarını sürdürebiliyor. Bu durum doğanın bir düzeni.
Çamlar, kese böceği tırtılları toprağa inince, bu zamanlarda tekrar canlanıyor. Ancak küresel iklim değişikliğinden dolayı artık neredeyse her yıl kuraklık yaşanıyor. Çam ağaçlarımız için esas tehlikeyi bu durum oluşturuyor. Çünkü her yıl çam kese böceği istilasına uğrayan ağaçlar zayıf düşüyor. Kendilerini korumak için, yüzde doksanı su olan reçineyi yeterli ve etkili oranda üretemiyor. Bu noktada, çam ağaçlarının esas katili “çam kabuk böcekleri” ortaya çıkıyor. Halsiz düşen çamların kabuklarında küçük delikler açıp ağacın tahta ve kabuk arasındaki esas yaşam faaliyetlerinin olduğu kısma yerleşen kabuk böcekleri, ağacı kesin olarak kurutuyor.
Ağaçlarımızdaki canlanma bölgelere göre farklılık gösteriyor. Beşparmakların kuzeyindeki yüksek bölgelerde canlanma iyi. Diğer bölgelerde cılız. Tırtılların yediği ağaçlarımızın tümü de hayata yeniden dönemeyecek. Kuruyanlar olacak. Özellikle az yağış alan bölgelerde bulunan fidanlar ve genç ağaçlar. Çam kese böceği sorununun esas nedeni kuraklık. Bu böcekleri yiyen kuşlar doğamızda nerdeyse kalmadı. Kese böceği tırtıllarını yiyen guguk kuşu, ibibik ve gök kuzgun gibi göçmen kuşlar artık ülkemize her bahar daha az geliyor. Bilinçsiz avcılık da sorunu ağırlaştırıyor.
Çam kese böcekleri sonbahar ve kış aylarında etkili oluyor. Baharda toprağa iniyor. Toprak altında dört yıla kadar yaşayabiliyor. Bu nedenle, uygulanacak mücadele yöntemlerinin en az dört yıllık olarak planlanması gerekiyor. Kesinti durumunda başa dönülüyor. Mücadelesi zor.
Çam kese böcekleri ağaç varlığımızı yıpratıyor. Ancak esas tehlike, çam kabuk böceklerinden geliyor; kesin kuruma…