Eniz ORAKCIOĞLU

  KIB-TEK’in elektrik tarifelerinde yaptığı yüzde 31’lik zammın yüzde 15’ini Maliye Bakanlığı üstlendiği, geriye kalan yüzde 15’lik kısmın da faturalara yansıtılmasına karar verdi.

   Elektrik tarifelerine yapılan bu zam, birçok kesimden ciddi tepki gördü.

   İş insanları, sanayici ve esnaf, zaten kötü giden ekonomik koşulların elektrik zammı karşısında daha da artacağını, alım gücünün daha fazla düşeceğini ve iflasların yaşanacağını kaydetti.

Tulga: Gelecek görünmüyor

   Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, elektriğe yapılan zammın mal ve hizmetlerde fiyat artışlarına yol açacağını vurguladı.  

   Tulga, pek çok insanın geçim sıkıntısı yaşarken elektrik gibi kullanımı zorunlu olan hizmete zam yapılmasının ciddi tepkiye yol açtığını ifade eden Tulga, KIB-TEK’e halen yatırım yapılmadığını ve her gün elektrik kesintilerinin yaşandığını söyledi. Tulga, kuruma yapılan istihdamların bile liyakata dayalı olmadığını, tamamen iki dudak arasında olduğunu ifade etti.

   Akaryakıt ihalesinin yapılmadığına, hesap verebilir bir pozisyon olmadığına dikkat çeken Tulga, enerjiye ve fuel oile bağımlı olduğumuzu, bu nedenle zammın beklendiğini ifade etti.

   Tulga, satın aldıkça ve Türk Lirası değer kaybettikçe zammın olacağına vurgu yaparak, zammın önüne geçmek için gerekli önlemlerin alınmadığını, yatırımların yapılmadığını, güneş enerjisinin teşvik edilmediğini söyledi.

   Şu anda güneş enerjisi sistemlerinin izinlendirilemediğine işaret eden Tulga, kurumun politikasızlığının ve kurumun giderek devreden çıkarılmasının kendilerini daha çok rahatsız ettiğini belirtti.

  “Gelecek görünmüyor” diyen Tulga, pahalılık arttıkça küçük esnaf ve küçük işletmelerin kepenk kapattığına işaret etti.

   Tulga, pahalılığa bağlı üretimin girdi maliyetlerinin de arttığına işaret ederek bunun anlamının daha çok iflas olduğunu kaydetti.

   Zamların, pahalılığın ise vatandaş açısından daha çok alım gücünün düşmesi anlamına geldiğini vurgulayan Tulga, bu durumun ise çarşı pazarın da daha çok daralması demek olduğunu ifade etti.

Kamacıoğlu: Sanayici bu kadar yüksek oranda bir zammın altından kalkamaz

 

   Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkan Ali Kamacıoğlu, dünden bu güne elektrik zammı için mücadele ettiklerini ve gerekli görüşmeleri yaptıklarını kaydederek, zam oranının yüzde 31’den yüzde 15’e düştüğünü belirtti.

   Kamacıoğlu, elektriğin sanayicinin ana ürünü olduğuna vurgu yaparak, bütün üretimi ve bütün fiyatlamaları direkt etkileyen bir unsur olduğuna işaret etti.

   Ekonominin şu anki sıkıntılı döneminde böylesi bir zammın kabul edilebilir olmadığını söyleyen Kamacıoğlu, sanayicinin bu kadar yüksek oranda bir zammın altından kalkamayacağını kaydetti.

   Kamacıoğlu, çok fazla firmanın bu zammın altında kalacağını vurgulayarak, bununla ilgili bütün yetkililerle görüşmeler yapmaya çalıştıklarını belirtti.

    “Kesinlikle sanayicinin yüzde 15’lik zammı bir defada kaldırma imkanı yoktur” diyen Kamacıoğlu, bu konuda bütün üreticilere destek çağrısında bulundu.

   Kamacıoğlu, yetkililerden bu konuda randevu talepleri olduğunu ve hafta sonuna kadar görüşmenin gerçekleşeceğini umduklarını da ifade etti.

Mamülcü: Piyasaya hiper enflasyon gelecek

   Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği (İŞAD) Başkanı Enver Mamülcü, maliyetlerin her geçen gün daha fazla arttığı bir dönemde olduğumuza vurgu yaparak, dünyada savaşların olduğunu, ulaşılan mal ve hizmetlerin savaş nedeni ile kıtlığın, dövizin ve lojistiğin arttığını kaydetti.

   Mamülcü, girdi maliyetlerinin arttığına dikkat çekerek, buna eklenecek olan elektrik zammının ise piyasadaki alım gücünü inanılmaz derecede azaltacağını belirtti.

   Yüzde 31’lik zammın ardından yüzde 15’e düşürülen oranın hesaplamalarının neye göre yapıldığını sorgulayan Mamülcü, hükümetin önce öküzü kaybettirdiğini, daha sonra da buldurup sevindirir meselesi gibi halkın aklı ile dalga geçildiğini ifade etti.

  Mamülcü, Elektrik Kurumu’nun maliyetinin çok fazla olduğunu kaydederek, maliyetin halka yüklendiğini vurguladı. Kurumun, siyasilerin rant sağlayabileceği ve maliyeti halkın üzerine yükleyen bir yapı olmasını kabul etmeyeceklerini ifade eden Mamülcü, bir an önce kurumun yapısının iyileştirilmesi, özellikle de özelleştirilmesi konusunun artık gündeme gelmesi gerektiğini belirtti.   

   Mamülcü, iş insanları olarak zamlı elektrik fiyatı ile gerek üretime, gerek mal ve hizmet satışlarında fiyat artışları yaşanacağını ve piyasaya hiper enflasyonun geleceğini vurgulayarak, piyasada açlık sınırının daha da yüksek seviyelere ulaşacağını belirtti.