KKTC’de geçtiğimiz hafta toplam 11 adet yangın ve 20) adet hususi servis olayı meydana geldiği açıklandı.

Yangınlar sonucu meydana gelen toplam zararın yaklaşık 190 bin TL olduğu bildirildi.

Yeşilyurt’ta, bu sabah saat 06.50 sıralarında ise, bir işçi yatı evinde, muhtemelen uzatma kablosu ile elektriğe bağlı olan faal durumdaki çamaşır makinesinin kısa devre yapması sonucu yangın meydana geldi. Yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Çıkan yangın sonucu bir adet çamaşır makinesi, bir adet buz dolabı, dört adet yatak ve şilte, bir adet elbise dolabı, mutfak bankoları, üç adet ahşap kapı, 25 adet mertek ve muhtelif mutfak eşyaları yanarak zarar gördü. Soruşturmanın devam ettiği bildirildi.

Polisten yapılan açıklama şu ifadelere yer verildi:

“Yukarda belirtilen tarih aralığında meydana gelen yangınların muhtemel sebepleri, kısa devre, bilinmeyen kişi veya kişiler tarafından söndürülmeden atılan sigara izmariti, baca içerisinde biriken yağ tortularının aşırı ısınarak alevlenmesi, bilinmeyen kişi veya kişiler tarafından yakma, sönmemiş sigara izmaritinin düşüp koltuğu tutuşturması, bilinmeyen kişi veya kişiler tarafından temizlik maksadı ile yakma olarak yer almıştır.

Hususi servis olayları ise apartmanın balkonunda, asansörde mahsur kalan ve trafik kazasında sıkışan şahısların kurtarılması, paletlerin arasında, aracın motor bölümünde sıkışan, ağaç üzerinde mahsur kalan kedilerin kurtarılması, kuyuya düşen köpek ve kuzuların kurtarılması , yangın eğitimi verilmesi, yangına karşı tedbir alma ve hayatını kaybeden şahısların adli soruşturma amaçlı hastaneye sevkinin sağlanması olarak yer almıştır”

UYARILAR...

Öte yandan yapılan uyarılarda şunlara dikkat çekildi:

  1. Sigara izmaritlerinin tamamen söndüğünden emin olmadan çöp bidonları içerisine, yanabilecek madde veya malzemeler üzerine atmayınız.
  2. Evlerimizde ve işyerlerimizde kullandığımız çoklu prizlere fazla akım tüketen cihazların (ütü, buzdolabı ve fön makinesi vb.) takılmasının yangın riskini artıracağını unutmamalıyız.
  3. İş yerlerimizde, binalarda ve konutlarımızda bulunan bacaların (Otel ve restoran bacaları 3 ayda, şömine, fabrika ve evlerin bacalarının ise senede 2 kez) temizlenmesi gerekmektedir.
  4. Temizlik ve ısınmak amaçlı olsa bile ateş yakmak yasaktır, ateş yakmaya müsait olmayan alanlarda yakılan ateşin kontrolümüz dışına çıkıp yangına sebebiyet verebileceği unutulmamalıdır. Ateş yakma ile ilgili yasadaki kurallara uymamız gerekmektedir.
  5. Özel araçlar, toplu taşıma araçları, akaryakıt taşıyan araçlar ve tarımsal araçların servisini, bakımını, egzoz ve lastik kontrollerini zamanında yaptırmanız; meydana gelecek olan yakıt sızmalarını, kısa devreleri ve egzozlardan çıkan kıvılcımların yangına sebep olmasını önleyecektir.
  6. Araçlarınızın içerisinde ve evlerinizde 2 kg kapasiteli kuru kimyevi toz tipi yangın söndürme cihazı bulundurulması ve bu cihazın kullanımının öğrenilmesi, yangının büyümesini ve çıkacak olası bir tehlikeyi önleyecektir.
  7. Herhangi bir duman veya ateş belirtisi gören vatandaşlarımızın hemen ALO 199 İtfaiye Yangın İhbar hattıALO 177 Orman Yangın İhbar hattı ve 155 Polis İmdat hattına ulaşmaları önemle rica olunur.

Editör: Onur Evrensel